

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
KAMALA
Opis
KAMALA proszek
(Mallotus philippensis)
ang. kamala tree;
hiszp. kamala;
niem. Kamala baum;
fran. le kamala;
ros. Камала;
Kamala to zwyczajowa nazwa tropikalnej rośliny z rodziny wilczomleczowatych, naturalnie występującej na obrzeżach lasów deszczowych porastających tereny rozciągające się w pasie od Afganistanu, przez południowo-wschodnią Azję i Filipiny aż po północne krańce Australii. To wysoki krzew lub drzewo o wysokości nie przekraczającej 25 m, rodzące bardzo charakterystyczne owoce pokryte warstwą czerwonej, pylistej substancji, wykorzystywanej przede wszystkim jako barwnik. Łatwo rozpuszczalna w alkoholu tworzyła złoto-pomarańczowy roztwór idealny do koloryzacji wełny i delikatnego jedwabiu. Dokładniejsze badania owoców kamali prowadzone współcześnie ujawniły, że pokrywające je włoski gruczołowe obfitują w związki floroglucynowe, a w szczególności w polifenol o nazwie rotleryna.
SUROWIEC: owoc kamali (flructus malloti)
DZIAŁANIE
Działanie rotleryny wciąż pozostaje badane w warunkach laboratoryjnych. Dotychczas przeprowadzone testy potwierdziły jej silne działanie przeciwrobacze i przeciwpasożytnicze, połączone z właściwościami przeczyszczającymi. Substancje czynne zawarte w kamali wykazują również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Ponadto rotleryna wykazuje korzystny wpływ na cały układ krążenia - poszerza światło tętnic wieńcowych i żył, zwiększa kurczliwość mięśnia sercowego oraz redukuje ryzyko zawału i udaru mózgu. Przyspiesza wchłanianie potasu i wzmacnia jego oddziaływanie na poszczególne komórki ciała, jak również chroni tkanki przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników.
ZASTOSOWANIE
Proszek kamala zalecany jest przede wszystkim osobom, u których zdiagnozowano obecność pasożytów wewnętrznych, w szczególności: tasiemca uzbrojonego, tasiemca nieuzbrojonego oraz tasiemca bruzdogłowca szerokiego. Pomocniczo w chorobach odpasożytniczych, anemii i zaburzeniach trawienia. W azjatyckiej medycynie ludowej Indianie zalecali spożywanie kamali również przy zapaleniu oskrzeli, zaburzeniach żołądkowo-jelitowych oraz przy powiększeniu śledziony. Roztwór z kamali można stosować zewnętrznie do przemywania i dezynfekcji zmian skórnych powstających na tle grzybiczym.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar (dawka dla osób dorosłych o wadze 70 kg)
2-3 gramy proszku (1 łyżeczkę) zalać 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez pół godziny. Spożywać na czczo 2 x dziennie. Napar może działać przeczyszczająco, nie zaleca się spożywania dodatkowych środków przeczyszczających. Dla dzieci stosować odpowiednio mniejsze dawki.
Dane techniczne
Nazwa polska | Kamala |
Nazwa łacińska | Mallotus philippensis |
Skład | 100% żywicy kamala |
Rodzaj surowca | osad ze skórki owoców |
Postać | proszek |
Frakcja | - |
Wskazania | zakażenia pasożytnicze i robacze |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Indie |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |