Agar - żelatyna roślinna w proszku
Nazywany również "morską żelatyną" stanowi substancję żelującą pochodzenia roślinnego o bardzo wysokiej wydajności, doskonale nadającą do wykorzystania w kuchni wegetariańskiej, w zastępstwie produktów zwierzęcych. Idealnie nadaje się również do przygotowania dietetycznych galaretek i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - korzeń cięty
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - mielona
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
AMARANTUS ZIARNO
Należy do najstarszych roślin uprawnych wywodzących się z Ameryki Północnej - obok kukurydzy, ziemniaków i fasoli stanowił postawę wyżywienia Inków i Azteków. Obecnie ziarna amarantusa pozostają szeroko wykorzystywane w piekarnictwie i cukiernictwie, mogą być bezpiecznie spożywane przez chorych na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Aminek egipski - owoc aminka
Ceniony ze względu na wysoką zawartość keliny – substancji czynnej o działaniu rozkurczowym. W medycynie ludowej zalecany pomocniczo osobom cierpiącym na ataki kaszlu, astmę, dusznicę bolesną połączoną z chorobą wieńcową oraz kamicę moczową i żółciową.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,65 zł
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY OWOC
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
AROMAT DYMU WĘDZARNICZEGO
Środek aromatyzujący w proszku wykorzystywany do nadania wybranym produktom charakterystycznej woni wędzonki. Doskonale sprawdza się w warunkach domowych do przygotowania swojskich wędlin pachnących naturalnym dymem bukowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ASAFETYDA / ZAPALICZKA CUCHNĄCA
Popularna przyprawa kuchni orientalnej, w szczególności indyjskiej. Nieodzowny składnik wszelkich mieszanek typu masala. Powstaje przez nacięcie kłączy zapaliczki cuchnącej i pozyskanie wydzielającej się zeń gumożywicy. Ze względu na swój aromat nazywana jest czarcim łajnem lub smrodzieńcem.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
9,80 zł
BAZYLIA INDYJSKA (TULSI)
Nazywana również świętą bazylią, pełni szczególną rolę w symbolice religijnej hinduizmu. Utożsamiana jest z boginią Tulasi Dewi, towarzyszką Wisznu, a suszone liście tej rośliny składane są w ofierze podczas obrzędów religijnych. Od wieków wykorzystywana była w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,65 zł
Bazylia - ziele bazylii - suszone
Zawarty w bazylii eugenol działa odstraszająco na owady, dlatego roślinę warto posadzić w ogrodzie pomiędzy kwiatami narażonymi na ataki mszyc (np. w pobliżu róż). Bazylia hodowana na oknie w domu odstrasza muchy, a roztarta na ciele – chroni przed atakami komarów. W wielu kulturach jej ziele uważane jest za święte.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BERBERYS POSPOLITY OWOC
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce berberysu nazywane są „polskimi cytrynami”. Zbierane przed pełnym dojrzeniem wykorzystywane są do produkcji soków, dżemów i innych przetworów, jako składniki herbatek wzmacniających, a nawet główny składnik prozdrowotnych napojów alkoholowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BIEDRZENIEC ANYŻ OWOC
Owoce anyżu biedrzeńca zaliczane są do uniwersalnych przypraw stosowanych w gastronomii jako dodatek do mięs, warzyw surowych i gotowanych, sosów i serów, jak również syropów, ciast, słodkich przetworów owocowych i napojów alkoholowych. Prócz wybornego smaku doskonale wpływają na zdrowie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BOLDO LIŚĆ
Południowoamerykański surowiec zielarski ceniony jako źródło łatwoprzyswajalnej boldyny, wykorzystywanej w tradycyjnej medycynie indiańskiej jako panaceum na wszelkie schorzenia układu pokarmowego i moczowego. Stosowany również jako dodatek smakowo-aromatyzujący do potraw, herbaty, yerba mate i kawy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CEBULA SUSZONA W PŁATKACH
Bulwa cebuli otoczona jest suchymi łuskami, których barwa zależy przede wszystkim od składu mineralnego gleby, temperatury panującej podczas kiełkowania i wzrostu, warunków atmosferycznych w okresie wegetacyjnym, a nawet rodzaju sprzętu używanego przy zbiorach oraz sposobu suszenia i magazynowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CHRZAN POSPOLITY PŁATEK
Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom chrzan zyskał sobie miano europejskiego żeń-szenia. Ten korzeń o niezwykle ostrym, piekącym smaku posiada właściwości bakterio-, grzybo- i wirusobójcze porównywalne z antybiotykami, a przy okazji nie powoduje żadnych negatywnych skutków ubocznych dla organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CIECIERZYCA
Należy do roślin spożywanych przez człowieka od zarania ludzkości - nasiona ciecierzycy odnaleziono w grobach datowanych na ponad 9 tys. lat p.n.e. Stanowiła ważny składnik diety starożytnych Greków i Rzymian i również współcześnie pozostaje chętnie wykorzystywana w gastronomii państw basenu Morza Śródziemnego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
CUKIER CYNAMONOWY
Nieodzowny dodatek piekarski każdej gospodyni domowej. Mieszanka białego cukru z aromatycznym, mielonym cynamonem, skomponowana wyłącznie z naturalnych składników dobranych w idealnych proporcjach, podkreśla w szczególności smak ciast i owoców. Działa rozgrzewająco i kojąco na zmysły.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CUKIER KOKOSOWY
Uważany jest za naturalny i zarazem bardzo zdrowy zamiennik białego cukru. Pozyskiwany jest z palmy kokosowej i nie wymaga procesu rafinacji, dzięki czemu zachowuje pełnię walorów odżywczych, witamin i minerałów. Charakteryzuje się wyraźnym, słodkim smakiem z egzotycznymi nutami i ciemna barwą.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CUKIER WANILINOWY
Niezastąpiona w kuchni europejskiej aromatyczna mieszanka ekstraktu waniliowego i białego, drobnokryształkowego cukru buraczanego. Przygotowany z najwyższej jakości składników doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków, deserów, galaretek oraz wszelkiego rodzaju słodkich, domowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ
Wyjątkowa propozycja dla zwolenników tradycyjnej kuchni zalecającej korzystanie wyłącznie z naturalnych składników. To aromatyczna i całkowicie pozbawiona chemii mieszanka białego, krystalicznego cukru i zmielonych lasek wanilii, wypełniająca swoim słodkim aromatem całą kuchnię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - laski
Cynamon cejloński uznawany jest za jeden ze szlachetniejszych gatunków przyprawy. Cechuje się bardzo subtelnym aromatem i wyrazistym smakiem pozbawionym nadmiernej ostrości, dzięki temu wyśmienicie nadaje się do doprawiania delikatnych, łagodnych potraw i napojów owocowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - mielony
Mielony cynamon cejloński należy do szczególnie cenionych przypraw kuchennych. Wyróżnia się jasną barwą i niewielkim stopniem pylistości w porównaniu do kasji. Jest również pozbawiony piekącego smaku, który w jego przypadku zastępuje wyraźnie wyczuwalna nuta cytrusów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - grys
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - mielony
Cynamon to jedna z najstarszych i najcenniejszych przypraw kuchennych. Najczęściej powstaje ze sproszkowanej kory cynamonowca wonnego, a wyróżnia ostrym, piekącym smakiem i korzennym aromatem. Regularnie spożywany zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, obniża poziom złego cholesterolu i rozgrzewa wewnętrznie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - w laskach
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CYTRYNA SKÓRKA 1-4 mm grys
Suszona skórka z cytryny to nie tylko chętnie wykorzystywany dodatek do ciast i słodkich deserów, którym dodaje delikatnie kwasowej nuty. To również niezwykle zdrowy, aromatyczny surowiec zielarski o działaniu wybitnie wzmacniającym odporność, antybakteryjnym, przeciwpasożytniczym i… przeciwdepresyjnym.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,25 zł
Czarnuszka siewna - nasiona czarnuszki - całe
Bywa niekiedy mylona z czarnym kminem, czyli owocami roślin z gatunku Bunium persicum, używanymi w kuchni indyjskiej jako popularna przyprawa. W rzeczywistości jej ojczyzną jest basen Morza Śródziemnego, a olej wytłaczany z jej nasion używano przed wiekami do leczenia reakcji alergicznych i… raka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZĄBER GÓRSKI
Bliski krewny cząbru ogrodowego, wyróżnia się daleko intensywniejszym zapachem i wyższą zawartością olejków lotnych. Ze względu na swój dekoracyjny charakter oraz łatwość uprawy bywa częstą ozdobą przydomowych ogródków. Stanowi podstawę oryginalnej, bułgarskiej przyprawy czubrica.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZĄBER OGRODOWY
Lokalnie bywa nazywany pieprzykiem, ponieważ w przeszłości, ze względu na piekący smak świeżego ziela, używano go w zastępstwie bardzo drogiego pieprzu. Jest rewelacyjnym dodatkiem do dań z roślin strączkowych i kapusty, jak również mięs i ciężkostrawnym sosów, gdyż nie tylko dodaje im aromatu, lecz również ułatwia ich trawienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin