Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

CUKIER WANILINOWY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,20 zł 1.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

CUKIER WANILINOWY
(-)

ang. vanilla sugar;
hiszp. azúcar de vainilla;
niem. Vanillezucker;
fran. sucre de vanillé;
ros. ванильный сахар;


Cukier waniliowy należy do często stosowanych dodatków aromatyzujących wykorzystywanych w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Tradycyjnie przygotowywany jest przez zmieszanie drobnego cukru białego lub brązowego z rozciętymi laskami wanilii, co umożliwia przeniknięcie charakterystycznego aromatu przyprawy do substancji słodzącej. Jednak ze względu na bardzo wysokie koszty przygotowania produktu wanilię zastępuje się waniliną - związkiem aromatycznym stanowiącym naturalny składnik wanilii, odpowiedzialnym za niepowtarzalny zapach przyprawy. Mimo że należy do środków syntetycznych, zgodnie z przeprowadzonymi badaniami pozostaje w pełni bezpieczny dla zdrowia i dopuszczony do obrotu na całym świecie.

Cukier wanilinowy do rewelacyjny środek uszlachetniający smak ciast i słodkich deserów. Nadaje wypiekom i słodyczom wyrafinowanego, waniliowego aromatu, przy czym używać go można zarówno jako dodatek piekarski, jak i słodką posypkę stanowiącą ukoronowane każdej pysznej przekąski.


SKŁAD:
cukier, aromat (etynowanilina)


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1650 kJ / 394 kcal  20%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 0 g
 0 g
0%
 0% 
 Węglowodany
- w tym cukry
99 g
99 g
38%
110%
 Błonnik  0 g
 Białko 0 g  0% 
 Sól 0 g  0% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

10 jaj
Ciasto:
150 ml mleka
75 g masła
500 g mąki
1 opakowanie drożdży instant
100 g cukru pudru
20 g cukru wanilinowego
szczypta soli

Nadzienie:
140 g rabarbaru
6 łyżek wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
250 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru

Kruszonka:
25 g masła
50 g mąki
50 g cukru

W małym garnku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać jajka i zalać ciepłym mlekiem z tłuszczem. Zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem i wodą, po czym smażyć na patelni aż do odparowania wody. Schłodzić. Przygotować budyń: w 100 ml mleka rozprowadzić proszek, a pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać budyń i mieszać aż do zgęstnienia. Odstawić do przestudzenia.

Gdy ciast podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę. Wyrobić ponownie i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, spłaszczyć i na środku wycisnąć okrągłe zagłębienie na nadzienie. Zagłębienie wypełnić odrobiną rabarbaru i zalać łyżką budyniu. Drożdżówki przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę z podanych składników, kruszonką posypać bułki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. przez ok. 25 minut.

Dane techniczne

Skład cukier, aromat (etynowanilina)
Kraj pochodzenia Polska
Zawartość glut. sodu NIE
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soji, orzechów, selera, gorczycy, sezamu
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl