

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ
Opis
CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ
(-)
ang. vanilla sugar;
hiszp. azúcar de vainilla;
niem. Vanillezucker;
fran. sucre de vanillé;
ros. ванильный сахар;
Niezastąpiona w kuchni europejskiej aromatyczna mieszanka naturalnych, mielonych lasek wanilii odmiany Burbon z Madagaskaru i białego, drobnokryształkowego cukru buraczanego. Przygotowana z najwyższej jakości składników doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków, deserów, galaretek oraz wszelkiego rodzaju słodkich, domowych przetworów.
Cukier waniliowy należy do często stosowanych dodatków aromatyzujących wykorzystywanych w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Tradycyjnie przygotowywany jest przez zmieszanie drobnego cukru białego lub brązowego z rozciętymi laskami wanilii, co umożliwia przeniknięcie charakterystycznego aromatu przyprawy do substancji słodzącej. Jednak ze względu na bardzo wysokie koszty przygotowania produktu wanilię najczęściej zastępuje się waniliną - związkiem aromatycznym stanowiącym naturalny składnik wanilii, odpowiedzialnym za niepowtarzalny zapach przyprawy. Tego rodzaju produkt zastępczy może jednak budzić nieufność niektórych odbiorców, dlatego w ofercie firmy Aromatika znajduje się również cukier z prawdziwą wanilią, pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków.
Cukier waniliowy do rewelacyjny środek uszlachetniający smak ciast i słodkich deserów. Nadaje wypiekom i słodyczom wyrafinowanego, waniliowego aromatu, przy czym używać go można zarówno jako dodatek piekarski, jak i słodką posypkę stanowiącą ukoronowane każdej pysznej przekąski.
SKŁAD: cukier, wanilia (0,55%)
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1650 kJ / 394 kcal | 20% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
99 g 99 g |
37% 108% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 0 g | 0% |
Sól | 0 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | cukier smakowy |
Postać | krystaliczny |
Skład | cukier, wanilia (0,55%) |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | zastosowanie kulinarne |
Kraj pochodzenia | Polska |