GORCZYCA BIAŁA MIELONA
Nasiona gorczycy stanowią podstawowy składnik musztardy – jednej z najchętniej używanych przypraw stołowych. Na pomysł jej produkcji wpadli starożytni Rzymianie, łącząc mielone ziarna z niewielką ilością octu, soli i cukru. Obecnie w sprzedaży spotkać można kilkanaście rodzajów musztard, w tym smakowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA ZIARNO
Bioenergoterapeuci przypisują ziarnom gorczycy właściwość wydzielania biopromieniowania, które działać ma przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Drobne nasionka wykorzystuje się do wypełniania poduszek i materacy rehabilitacyjnych, które rozgrzewają stawy i przyspieszają regenerację organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA CZARNA ZIARNO
Staropolskie księgi kucharskie z połowy XVII w. wymieniają czarną gorczycę jako jedną ze smaczniejszych i najbardziej przydatnych kulinarnie przypraw. O ile jednak często gościła na stołach szlacheckich, to jej stosowanie w kuchniach klasztornych było zabronione, bowiem przypisywano jej rolę afrodyzjaku…
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki całe
Wysuszone pączki kwiatowe goździkowca wyróżniają się cierpkim, pikantnym smakiem i wyrazistym, korzennym aromatem. To wyjątkowa przyprawa znajdująca zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych (w szczególności dziczyzny), jak i ciast, kompotów i słodkich, owocowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone
Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
HYZOP ZIELE
Hyzop lekarski należy do ziół przyprawowych, choć w naszym kraju rzadko stosuje się go jako dodatek do potraw. Wyróżnia się przyjemnym aromatem nadawanym mu przez obecne w roślinie olejki eteryczne i może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, do wcierania w ciało w formie olejku
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - kłącze - szuszone
Kłącza imbiru lekarskiego, zarówno w postaci surowej, jak i suszonej, stanowią trzon szeroko pojętej kuchni orientalnej. Zastosowanie znalazł w tradycjach kulinarnych państw Półwyspu Arabskiego, Chin, Indii oraz wysp Oceanu Indyjskiego. Wykorzystywano je również do celów leczniczych, a ich walory zdrowotne podkreślał sam Kartezjusz.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony
Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC MIELONY
Jałowiec pełnił w przeszłości ważną wolę w symbolice i ludowych zabobonach. Dymem z palonych gałązek krzewu okadzano domostwa chroniąc je przed czarami, igły wkładano do kieszeni piechurom, by zapobiec tworzeniu się bolesnych odcisków stóp, zaś owoce żuto w formie panaceum na wszelkie dotykające ludzi choroby.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC OWOC
Owoce jałowca należą nie tylko do ulubionego rodzaju pokarmu leśnych ptaków, lecz są również cenionym dodatkiem paszowym. Zadawane zwierzętom gospodarskim podnoszą ich odporność na najbardziej rozpowszechnione choroby, ponadto w przypadku bydła mlecznego – zwiększają ilość produkowanego mleka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON MIELONY
Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON OWOC
Ze względu na swoje pochodzenie (w stanie naturalnym występuje przede wszystkim w nadoceanicznych regionach południowo-zachodniej części Półwyspu Indyjskiego) nazywany jest Malabarskim. Znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, dokąd dotarł szlakiem karawan, należy do najdroższych przypraw świata
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KMINEK MIELONY
Rozgniecione owoce kminku, zalewane wodą lub winem i macerowane przez długie tygodnie wykorzystywano do produkcji wielu specyfików leczniczych, od maści aż po lewatywy. Wierzono, że największą moc posiadają leki przygotowane z nasion zebranych po zachodzie słońca, a szczególnie w noc św. Jana.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KMINEK OWOC
Zachowane dokumenty źródłowe wskazują, że już we wczesnym średniowieczu mieszkańcy Europy odróżniali kminek od kminu rzymskiego, wykorzystując go zarówno jako roślinę przyprawową, jak leczniczą. Przez wiele stuleci kminek stanowił jeden z niewielu leków dostępnych dla biedoty, która leczyła nim dolegliwości gastryczne.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA LIŚĆ
Naziemne, zielone części młodej kolendry wydzielają nieprzyjemny, plusk wiany zapach, jednak dojrzewając tracą przykry aromat na rzecz korzennej woni o delikatnej nucie cytrynowej. Liście rośliny stały się w państwach azjatyckich tak często wykorzystywaną przyprawą, że dziś często określa się je mianem „chińskiej pietruszki”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA MIELONA
Do przygotowania sosów oraz doprawiania potraw wymagających zastosowania składników sypkich doskonale nadaje się kolendra w postaci mielonej. Nadaje gotowanym daniom charakterystycznego, korzennego aromatu z wyraźnie wyczuwalną cytrusową nutą, która przesądza o egzotycznym wydźwięku serwowanego posiłku.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA ZIARNO
Prawidłowo zebrane i wysuszone owoce kolendry posiadają barwę od słomkowo-żółtej do ciemnobrązowej. Ich wyjątkowe właściwości doceniali już starożytni - obecność kolendry w diecie ówczesnych mieszkańców świata potwierdziły m.in. znaleziska dokonane w egipskich grobowcach i ruinach Pompei.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI MIELONY
Mielone owoce kopru to wyśmienity, aromatyzujący dodatek do dań dietetycznych, polecanych w szczególności osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz chorym na przeziębienie. W starożytnym Rzymie kobiety doprawiały tą przyprawą dania serwowane swoim kochankom, bowiem fenkuł uważano za niezwykle skuteczny afrodyzjak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI OWOC
Fenkuł stanowi prawdopodobnie jeden z najstarszych produktów dietetycznych na świecie – już starożytne mieszkanki Grecji i Aten żuły jego nasiona w ramach walki z otyłością, zaś mężczyźni dla zachowania pełni sił witalnych do późnej starości. Koprem żywiono się również w okresach głodu i podczas trwania… Wielkiego Postu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPEREK LIŚĆ
Ze względu na intensywny aromat bywa nazywany koprem wonnym. W przeszłości uważano go za roślinę magiczną, chroniącą przed urokami i idealną do zaparzania w winie, co napój zamieniać miało w skuteczny afrodyzjak. Roślina uważana była za tak cenną, że jej zielem opłacano podatki, o czym wspomina ewangelia wg. św. Mateusza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA MIELONA
W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA ZIARNO
W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI MIELONY
Skamieniałe ziarna kuminu odnaleziono już na terenie siedlisk ludzkich z epoki mezolitu. Pod koniec epoki średniowiecza kmin rzymski zyskał olbrzymią popularność na dworze brytyjskim. Dodawano go do wszelkich możliwych potraw, w tym do specjalnego ciasta kminkowego serwowanego pod koniec królewskich uczt.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI OWOC
Podobnie jak inne przyprawy stosowane w najodleglejszych czasach, również kmin rzymski doczekał się atrybutów rośliny magicznej. Owocom przypisywano m.in. moc kierowania zbłąkanych, zagubionych ludzi na właściwe ścieżki. Wierzono też, że kilka ziaren rozsypanych na progu pomaga odnaleźć drogę do domu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA KŁĄCZE
Kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA MIELONA
Sproszkowane kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWASEK CYTRYNOWY
Substancja stanowiąca naturalny składnik wielu owoców i warzyw, a szczególnie obficie występująca w cytrynach (zawartość do 8% suchej masy) to uznany środek stabilizujący i zarazem cenny przeciwutleniacz. Doskonale sprawdza się zarówno w kuchni jako wyrazisty dodatek do potraw, jak i w gospodarstwie domowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWIAT MUSZKATOŁOWY CAŁY
Należy do najdroższych i najbardziej egzotycznych przypraw na świecie. Po wysuszeniu przyjmuje charakterystyczny, wrzecionowaty kształt i staje się łamliwy, lecz przez znawców bywa ceniony ze względu na długi czas przydatności do spożycia, intensywny aromat i bardzo wysoką wydajność. Stanowi niebanalną dekorację potraw.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWIAT MUSZKATOŁOWY MIELONY
Inaczej nazywany "macis", wykorzystywany jako przyprawa ze względu na bardzo wysoką zawartość wonnych olejków lotnych, nadających potrawom lekko gorzkawy, pikantny i egzotycznie korzenny posmak. Doskonały do aromatyzowania wytrawnych dań mięsnych i warzywnych, jak również… alkoholowych nalewek.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,10 zł
KWIAT SOLI MORSKIEJ BIAŁY
Unikalne płatki białej soli morskiej w kształcie piramidek. Nazywane są „kawiorem” wśród soli i pozyskiwane ręcznie poprzez odparowanie wody oceanicznej prowadzone w specyficznych warunkach klimatycznych, wyłącznie podczas wyjątkowo słonecznych i całkowicie bezwietrznych dni.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin