

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |

PIEPRZ ZIELONY

Czarny pieprz okazuje się być nie tylko przyprawą o niezwykle szerokim zakresie stosowania, lecz również produktem wykazującym zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Ułatwia koncentrację, mobilizuje ukryte zasoby energii, oczyszcza i orzeźwia umysł, jak również wydatnie wspomaga naturalną odporność organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIETRUSZKA NAĆ

Kariera pietruszki jako warzywa przyprawowego rozpoczęła się dość późno, bo w XVI w. Dopiero wtedy doceniono niewątpliwe walory smakowe bulwiastego korzenia, dziś jednego z podstawowych składników włoszczyzny. Do tego czasu pietruszkę, a w szczególności jej liście, wykorzystywano głównie jako ziele lecznicze.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
POMIDOR PŁATEK

Gdy na początku XVI w. pierwsze sadzonki pomidorów dotarły do Europy, soczyste, czerwone jagody obfitujące w jasne pestki uznano za… trujące. Roślinę sadzono głównie w ogrodach botanicznych jako ciekawy przykład zamorskiej flory, ale spożywanie jej owoców zdecydowanie odradzano, uważając je za przyczynę zaparć i zastojów żółci.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
POMIDOR SUSZONY NA SŁOŃCU połówki

Gdy na początku XVI w. pierwsze sadzonki pomidorów dotarły do Europy, soczyste, czerwone jagody obfitujące w jasne pestki uznano za… trujące. Roślinę sadzono głównie w ogrodach botanicznych jako ciekawy przykład zamorskiej flory, ale spożywanie jej owoców zdecydowanie odradzano, uważając je za przyczynę zaparć i zastojów żółci.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ROZMARYN

Rzymianie i Grecy uważali rozmaryn za symbol wiecznej miłości. Jego łacińska nazwa wywodzi się od słów „ros” - rosa i marinus - „morska”, ponieważ krzewy rozmarynowe rosły nawet na pustyni, wykorzystując jedynie wilgoć niesioną wiatrem od strony Morza Śródziemnego. Zawarte w liściach olejki lotne wyekstrahowano już w XIV w.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SEZAM ŁUSKANY BIAŁY

Według niepotwierdzonej badaniami teorii, olej wytłaczany z ziaren sezamu jest jednym ze źródeł witaminy T (rozpuszczalnej w tłuszczach i niewrażliwej na wysoką temperaturę). Witamina T zwiększać ma krzepliwość krwi poprzez wzrost liczby trombocytów, pobudzać ogólne procesy krwiotwórcze, ułatwiać koncentrację i polepszać pamięć.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SEZAM ŁUSKANY CZARNY

Choć najbardziej rozpowszechnionym rodzajem sezamu wykorzystywanego w gastronomii jest gatunek rodzący białe nasiona, w kuchni orientalnej wielką popularnością cieszy się również odmiana czarna. Wyróżnia się intensywniejszym, słodkim smakiem o wyraźnie orzechowej nucie, pozbawionym goryczki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SÓL HAWAJSKA ZIELONA

Należy do najrzadszych i najszlachetniejszych gatunków soli. Spośród innych przypraw tego rodzaju wyróżnia się absolutnie unikalnym, zielono-szmaragdowym zabarwieniem, które zawdzięcza domieszce niewielkich ilości alg morskich i liści bambusa. Pozyskiwana jest w szczególnie egzotycznym miejscu - na Hawajach.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SÓL HIMALAJSKA DROBNOZIARNISTA

Sól himalajska wydobywana jest w Pakistanie w miejscu, gdzie przed milionami lat rozlewał się pradawny ocean. W odróżnieniu od soli warzonej powszechnie dostępnej w sklepach, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością minerałów i pierwiastków rzadkich, które nadają jej wyjątkowe, różowe zabarwienie.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
5,90 zł
SÓL HIMALAJSKA GRUBOZIARNISTA

Sól himalajska wydobywana jest w Pakistanie w miejscu, gdzie przed milionami lat rozlewał się pradawny ocean. W odróżnieniu od soli warzonej powszechnie dostępnej w sklepach, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością minerałów i pierwiastków rzadkich, które nadają jej wyjątkowe, różowe zabarwienie.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
6,90 zł
SÓL MORSKA DROBNOZIARNISTA

Nadmierne spożycie tradycyjnej soli kuchennej może prowadzić do rozwoju nadciśnienia oraz zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Zastąpienie soli warzonej solą morską o pełniejszym i wyraźniejszym smaku pozwala wydatnie ograniczyć ilość tej naturalnej przyprawy powszechnie stosowanej w kuchni.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA

Sól morska uważana jest za prawdziwą skarbnicę rzadkich związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Stosowana w niewielkich ilościach korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, z powodzeniem zaspokajając codzienne zapotrzebowanie na mikro- i makroelementy. Może być również używana jako kosmetyk.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SÓL PERSKA NIEBIESKA

Należy do najrzadszych i najszlachetniejszych gatunków soli. Spośród innych przypraw tego rodzaju wyróżnia się absolutnie unikalnym, błękitno-niebieskim zabarwieniem, które zawdzięcza domieszce niewielkich ilości sylwinu. Pozyskiwana jest w tylko jednym miejscu na świecie: w kopalniach Iranu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
SUMAK GARBARSKI

Popularny krzew ogrodowy, znany z rozłożystych, nieparzysto pierzastych liści oraz charakterystycznych kwiatów zebranych w stożkowate, brunatno-brązowe wiechy, uprawiany jest przede wszystkim w celach dekoracyjnych, jednak owoce wybranych gatunków wykorzystywane są jako przyprawa kuchenna.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,55 zł
SZCZYPIOREK

Szczypiorek spożywany był już 5 tysięcy lat temu, choć regularne uprawy przydomowe jako rośliny warzywnej pojawiły się dopiero w późnym średniowieczu. Ale już w starożytności przypisywano mu właściwości zdrowotne: Rzymianie używali go na poparzenia słoneczne, a Chińczycy - jako antidotum na wszelkiego rodzaju trucizny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
TRAWA CYTRYNOWA

Palczatka cytrynowa, w naszym kraju powszechnie określana mianem trawy cytrynowej, stanowi jedną z podstawowych roślin przyprawowych w kuchni azjatyckiej. Znana jest nie tylko z powodu charakterystycznego, cytrusowego aromatu nadawanego potrawom, lecz również właściwości prozdrowotnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
TRAWA TURÓWKA / ŻUBRÓWKA

Należy do gatunku najlepiej znanych gatunków traw leśnych w Polsce. W stanie dzikim rosnąca wyłącznie na terenie Puszczy Białowieskiej nazywana jest żubrówką ze względu na popularną legendę głoszącą, że jej wzrost możliwy jest wyłącznie w miejscu użyźnionym wcześniej przez tego sympatycznego przeżuwacza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Tymianek - ziele tymianku pospolitego

Tymianek należy do sztandarowych ziół kuchni francuskiej. Ze względu na bardzo intensywny i trwały aromat znalazł zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do dziczyzny, baraniny, ryb i potraw z dodatkiem owoców morza. Cechuje się również wyjątkową trwałością – suszony zachowuje pełnię smaku nawet przez kilka lat.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Wanilia - laska wanilii bourbon

Wanilia Bourbon (burbońska) to jedna z najszlachetniejszych odmian przyprawy. Uprawiana na wyspie Reunión i na Madagaskarze zawiera do 3,5% waniliny, co czyni ją szczególnie aromatyczną.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Wanilia mielona - bourbon

Wanilia Bourbon (burbońska) to jedna z najszlachetniejszych odmian przyprawy. Uprawiana na wyspie Reunión i na Madagaskarze zawiera do 3,5% waniliny, co czyni ją szczególnie aromatyczną.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ziele angielskie - cały owoc

Łączy aromat i smak różnych przypraw korzennych, dzięki czemu charakteryzuje się absolutnie uniwersalnym charakterem. Stanowi wyśmienity dodatek do zup, w szczególności do staropolskiego żurku i rosołu, jest również nieodzownym składnikiem wędlin i pasztetów oraz dań z dziczyzny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ziele angielskie - mielone

Zalety mielonego ziela angielskiego z pewnością docenią wszyscy wykorzystujący przyprawę do aromatyzacji słodkich wypieków, przygotowania deserów czy uwypuklenia smaku owocowych przetworów, ponieważ rozdrobnione do postaci proszku równomiernie rozprowadza się w potrawie i nie podrażnia gardła.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin