Kategorie
Cena
-
od
do
Imbir lekarski - mielony
Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON MIELONY
Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA BULGUR
Pszeniczna kasza uznawana za jeden z głównych symboli kuchni tureckiej. Znana również na Bliskim Wschodzie, wytwarzana była już 2 tys. lat p.n.e. Należy do niezwykle pożywnych dań, bywa serwowana jako dodatek do zup i deserów, bądź jeden z głównych składników tradycyjnych pilawów drobiowych i baranich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA JAGLANA
Należy do najstarszych kasz obecnych w diecie człowieka. Jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca, dostarcza potężnej dawki cennej energii. Prawidłowo przygotowana doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi, jak i słodkimi deserami. Jest produktem bezglutenowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA MANNA ORKISZOWA ciemna
Razowa manna orkiszowa wyróżnia się zdecydowanie ciemniejszym zabarwieniem. Produkowana jest z pełnych ziaren pszenicy orkiszowej, stanowiącej, źródło łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA MANNA ORKISZOWA jasna
Odżywcza, bardzo smaczna, źródła łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia. W przeszłości stanowiła ulubiony posiłek żołnierzy i gladiatorów, jej walory doceniła również Hildegarda z Bingen.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA LIŚĆ
Naziemne, zielone części młodej kolendry wydzielają nieprzyjemny, plusk wiany zapach, jednak dojrzewając tracą przykry aromat na rzecz korzennej woni o delikatnej nucie cytrynowej. Liście rośliny stały się w państwach azjatyckich tak często wykorzystywaną przyprawą, że dziś często określa się je mianem „chińskiej pietruszki”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA MIELONA
Do przygotowania sosów oraz doprawiania potraw wymagających zastosowania składników sypkich doskonale nadaje się kolendra w postaci mielonej. Nadaje gotowanym daniom charakterystycznego, korzennego aromatu z wyraźnie wyczuwalną cytrusową nutą, która przesądza o egzotycznym wydźwięku serwowanego posiłku.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA ZIARNO
Prawidłowo zebrane i wysuszone owoce kolendry posiadają barwę od słomkowo-żółtej do ciemnobrązowej. Ich wyjątkowe właściwości doceniali już starożytni - obecność kolendry w diecie ówczesnych mieszkańców świata potwierdziły m.in. znaleziska dokonane w egipskich grobowcach i ruinach Pompei.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI MIELONY
Mielone owoce kopru to wyśmienity, aromatyzujący dodatek do dań dietetycznych, polecanych w szczególności osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz chorym na przeziębienie. W starożytnym Rzymie kobiety doprawiały tą przyprawą dania serwowane swoim kochankom, bowiem fenkuł uważano za niezwykle skuteczny afrodyzjak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI OWOC
Fenkuł stanowi prawdopodobnie jeden z najstarszych produktów dietetycznych na świecie – już starożytne mieszkanki Grecji i Aten żuły jego nasiona w ramach walki z otyłością, zaś mężczyźni dla zachowania pełni sił witalnych do późnej starości. Koprem żywiono się również w okresach głodu i podczas trwania… Wielkiego Postu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPEREK LIŚĆ
Ze względu na intensywny aromat bywa nazywany koprem wonnym. W przeszłości uważano go za roślinę magiczną, chroniącą przed urokami i idealną do zaparzania w winie, co napój zamieniać miało w skuteczny afrodyzjak. Roślina uważana była za tak cenną, że jej zielem opłacano podatki, o czym wspomina ewangelia wg. św. Mateusza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA MIELONA
W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA ZIARNO
W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI MIELONY
Skamieniałe ziarna kuminu odnaleziono już na terenie siedlisk ludzkich z epoki mezolitu. Pod koniec epoki średniowiecza kmin rzymski zyskał olbrzymią popularność na dworze brytyjskim. Dodawano go do wszelkich możliwych potraw, w tym do specjalnego ciasta kminkowego serwowanego pod koniec królewskich uczt.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI OWOC
Podobnie jak inne przyprawy stosowane w najodleglejszych czasach, również kmin rzymski doczekał się atrybutów rośliny magicznej. Owocom przypisywano m.in. moc kierowania zbłąkanych, zagubionych ludzi na właściwe ścieżki. Wierzono też, że kilka ziaren rozsypanych na progu pomaga odnaleźć drogę do domu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA KŁĄCZE
Kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA MIELONA
Sproszkowane kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWIAT MUSZKATOŁOWY CAŁY
Należy do najdroższych i najbardziej egzotycznych przypraw na świecie. Po wysuszeniu przyjmuje charakterystyczny, wrzecionowaty kształt i staje się łamliwy, lecz przez znawców bywa ceniony ze względu na długi czas przydatności do spożycia, intensywny aromat i bardzo wysoką wydajność. Stanowi niebanalną dekorację potraw.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWIAT MUSZKATOŁOWY MIELONY
Inaczej nazywany "macis", wykorzystywany jako przyprawa ze względu na bardzo wysoką zawartość wonnych olejków lotnych, nadających potrawom lekko gorzkawy, pikantny i egzotycznie korzenny posmak. Doskonały do aromatyzowania wytrawnych dań mięsnych i warzywnych, jak również… alkoholowych nalewek.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,50 zł
LIŚĆ CURRY - KARI
Jednak z podstawowych przypraw używanych na co dzień w kuchni indyjskiej. Mimo zbieżności nazw oraz regionu pochodzenia, w rzeczywistości ta aromatyczna roślina nie ma nic wspólnego z potrawą również znaną jako curry. Posiada natomiast właściwości lecznicze, chętnie wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
LIŚĆ LAUROWY
Liście laurowe zbierane są z krzewów wawrzynu szlachetnego, który uprawiano już w czasach starożytnych. Starożytni Grecy i Rzymianie uważali je za symbole mądrości i sławy, a całej roślinie przypisywano atrybuty boskości. Z liści pleciono wieńce, którymi dekorowano głowy zwycięzców igrzysk oraz naczelnych wodzów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MARYNATA DO RYB
Mieszanka wyłącznie naturalnych składników skomponowana specjalnie z myślą o podkreśleniu wybornego smaku potraw rybnych. Bez dodatku sztucznych wypełniaczy i wzmacniaczy smaku idealnie sprawdza się jako dodatek do ryb słodkowodnych i morskich smażonych, pieczonych, gotowanych i grillowanych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI CHIPOTLE
Niezwykle smaczna i bardzo pikantna odmiana wędzonej, czerwonej papryki jalapeño. W efekcie precyzyjnej obróbki cieplnej prowadzonej w ściśle określonych warunkach uzyskuje szczególnie wyraźny smak i aromat, przy czym zdecydowanemu uwypukleniu ulega jej poziom ostrości, dochodząc do 10.000 jednostek w skali Scoville.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Papryka chili grys
Wyjątkowa oferta dla miłośników niezwykle ostrych smaków zamkniętych w wysuszonych strąkach papryki chili. Dojrzałe, pokaźnych rozmiarów owoce o intensywnej, czerwonej barwie kryją w swym wnętrzu prawdziwą eksplozję pikantnych nut, które porażą kubki smakowe powodując niekontrolowany wyrzut endorfin do krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI HABANERO RED SAVINA
Te niewielkich rozmiarów owoce należą do najpikantniejszych znanych ludzkości naturalnych produktów spożywczych. Osiągając w skali ostrości Scovilla 350.000 - 577.000 jednostek przez wiele lat uznawane były za najostrzejszą znaną odmianę papryki obecną na rynku, wyhodowaną ze specjalnie selekcjonowanych sadzonek habanero.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI JALAPEÑO czerwona
Wyjątkowa okazja dla miłośników bardzo ostrych papryczek, których pikantność nie zapiera jednak dechu w płucach i nie powoduje tygodniowego paraliżu kubków smakowych czy wielodniowego odrętwienia języka. Tradycyjne jalapeño w postaci suszonej, o atrakcyjnej, czerwonej barwie, doda pazura każdemu domowemu daniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI MIELONA
Nazwa tej ostrej papryki często kojarzona jest z południowoamerykańskim państwem Chile, choć w rzeczywistości nie ma z nią nic wspólnego. Wywodzi bowiem z indiańskiego narzecza Náhuatl, w którym oznacza, ni mniej, nie więcej, tylko „owoc”. Tymczasem nazwę kraju wywodzi się od kiczuańskiego słowa „zimny”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI STRĄK
Wyjątkowa oferta dla miłośników niezwykle ostrych smaków zamkniętych w wysuszonych strąkach papryki chili. Dojrzałe, pokaźnych rozmiarów owoce o intensywnej, czerwonej barwie kryją w swym wnętrzu prawdziwą eksplozję pikantnych nut, które porażą kubki smakowe powodując niekontrolowany wyrzut endorfin do krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CZERWONA OSTRA
Niedojrzała papryka zawiera kilkukrotnie więcej witaminy C, niż uważana za wyjątkową pod tym względem cytryna. Regularnie spożywanie świeżych lub suszonych owoców (również w postaci przyprawy) powoduje wzrost liczby limfocytów T i wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu, stymuluje również prawidłowe działanie systemu krążenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin