KOBYLAK KORZEŃ

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 4,80 zł

Cena regularna:

4.80
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020110093

Opis

KOBYLAK / SZCZAW KĘDZIERZAWY
(Rumex crispus)

ang. curry dock;
hiszp.  acedera, romaza;
niem.  Krause Ampfer;
fran.  Oseille crépue;
ros.  Щаве́ль курча́вый;


Szczaw kędzierzawy, w Polsce określany regionalnie mianem kobylaka, wywodzi się z rodziny rdestowatych i występuje powszechnie na terenie całego kontynentu europejskiego, choć jego ojczyzną prawdopodobnie jest Azja lub Afryka. Jest wieloletnią byliną często spotykaną na łąkach, polach, na miedzach oraz pastwiskach, jak również na brzegach stawów i oczek wodnych. Wyróżnia się silnie kędzierzawymi liśćmi oraz wysokością dochodzącą do 1,5 m. Jest krewniakiem szczawiu lancetowatego, którego listków używa się do przygotowania smacznej, wiosennej zupy, jednak w jego przypadku najwięcej cennych substancji kryje się w podziemnej części rośliny.


SUROWIEC: korzeń kobylaka (radix rumicis)

Korzenie szczawiu zawierają związki garbnikowe, pochodne antrachinonowi (min emodyna, kwas chryzofanowy), organiczne połączenia żelaza, cukry, kwasy organiczne (kawowy), znaczne ilości szczawianu wapnia.


DZIAŁANIE

W zależności od miejsca wzrostu, rodzaju siedliska oraz uwarunkowań środowiskowych, korzeń kobylaka może wykazywać właściwości ściągające, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe (o ile w jego składzie przeważają garbniki) lub, przeciwnie, rozluźniające i przeczyszczające (jeśli dominują szczawiany). Stanowi źródło łatwo przyswajalnego żelaza, stymulującego produkcję hemoglobiny i posiadającego właściwości krwiotwórcze. Zmniejsza odczyny alergiczne, wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych poprzez przyspieszenie wydzielania soków trawiennych. Ponadto potwierdzono jego właściwości przyspieszające regeneracje uszkodzonych tkanek, a co za tym idzie - ułatwiające gojenie raz i urazów. Ze względu na działanie antygrzybicze okazuje się skuteczny w niektórych przypadkach trądziku i łojotoku.


ZASTOSOWANIE

Przewlekłe biegunki, luźne stolce u dzieci, problemy trawienne spowodowane przez grzyby, bakterie ropne i beztlenowe. Korzeń kobylaka zaleca się osobom osłabionym fizycznie, anemicznym, cierpiącym na niedokrwistość, rekonwalescentom po chorobach przewlekłych i zakaźnych oraz ofiarom obfitych krwawień lub krwotoków, również kobietom uskarżającym się na zbyt obfite miesiączkowanie. Wspomagająco w chorobach autoimmunologicznych takich jak łuszczyca, alergie, atopowe zapalenie skóry, itp.  W krajach zachodnich korzeń szczawiu uważa się za pomocny w regulacji procesów trawiennych, używa się również do przepłukiwania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych i do redukcji skutków halitozy (znacząco zmniejsza przykry zapach z ust). Może być stosowany zewnętrznie do przemywania podrażnionej skóry, a w formie okładów przyspiesza gojenie ran i zadrapań.


PRZECIWWSKAZANIA

Nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Produktów na bazie korzenia szczawiu nie powinny przyjmować osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej, w szczególności szczawianowej. W zbyt wysokich dawkach może być przyczyną rozwolnienia oraz spowodować zaburzenia elektrolitowe - w takim przypadku należy natychmiast przerwać terapię i bezwzględnie zasięgnąć opinii lekarza.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1 łyżka korzenia kobylaka zalać 200 ml ciepłej wody, następnie podgrzewać aż do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Następnie odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 30 minut. Pić po pół szklanki dwa razy dziennie. Czas jednej kuracji nie powinien przekroczyć trzech tygodni (następnie należy zrobić półroczną przerwę). Po schłodzeniu można używać do przemywania który oraz jako tonik redukujący trądzik i łojotok.

Nalewka
1 część rozdrobnionego korzenia kobylaka zalać 4 częściami alkoholu 50%. Odstawić na dwa tygodnie w ciemne i suche miejsce do maceracji, następnie odcedzić i przelać do docelowej butelki. Pić 2 razy dziennie po jednej łyżce stołowej przez trzy tygodnie, następnie zrobić 2 miesiąc przerwy i można powtórzyć kurację. Podczas terapii pić dużo wody lub naparów moczopędnych.

Dane techniczne

Nazwa polska Szczaw kędzierzawy
Nazwa łacińska rumex hydrolapathum
Skład 100% korzenia szczawiu
Rodzaj surowca korzeń
Postać cięty
Frakcja 0,5-1 cm
Wskazania na biegunkę, anemię, choroby autoimmunologiczne
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia Podlasie
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl