Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

KURKUMA MIELONA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 3,30 zł 3.30
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010100135

Opis

KURKUMA / OSTRYŻ DŁUGI mielony
(Curcuma longa)

ang. turmeric;
hiszp. cúrcuma;
niem. Kurkuma, Safranwurz(el);
fran. le curcuma;
ros. Курку́ма дли́нная, Куркума домашняя, Куркума культурная, турмерик, жёлтый имбирь;


Kurkuma jest przyprawą pozyskiwaną z kłączy ostryżu długiego z rodziny imbirowatych - rośliny uprawnej wywodzącej się z Azji i współcześnie hodowanej w wielu regionach świata leżących w strefie wpływu klimatu ciepłego. Już kilka tysięcy lat temu wykorzystywana była do celów medycznych: indyjscy zielarze używali jej do odkażania ran i jako środka przyspieszającego gojenie powierzchownych uszkodzeń naskórka, zaś wewnętrznie jako środka regulującego procesy trawienne i zwalczającego nieżyt żołądka. W Europie do niedawna kurkuma używana była głównie jako środek barwiący do potraw, ewentualnie składnik egzotycznych mieszanek przyprawowych (np. curry). Przeprowadzone badania dowiodły jednak jej prozdrowotnych właściwości.


SUROWIEC: kłącze ostryżu (rhizoma curcumae)

Zawiera kurkuminoidy (w tym kurkuminę), ponadto kwasy i olejek eteryczny. Kurkuma należy do przypraw słabo przyswajalnych przez ludzki organizm. Aby zwiększyć wchłanialność dobroczynnych dla zdrowia składników, powinna być spożywana z piperyną - substancją zawartą w owocach pieprzu czarnego.


DZIAŁANIE

Żółty barwnik zawarty w kłączu kurkumy (kurkumina) działa silnie żółciopędnie i żółciotwórczo. Działa antyspazmatycznie rozkurczając mięśnie gładkie, z których zbudowanych jest część narządów wewnętrznych, ułatwiając ich pracę (a co za tym idzie, przyspieszając trawienie i ułatwiając wchłanianie składników pokarmowych) i przeciwdziałając bolesnym skurczom. Ponadto wzmaga wydzielanie soków trawiennych i działa osłaniająco na wątrobę. Kurkuma posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry i jelit, powstrzymuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych wewnątrz organizmu (w tym również grzybów).


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Kurkumę stosuje się do przyprawiania gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów topionych i sałatek rybnych. Używana jest również barwnik do koncentratów spożywczych, masła, sałatek jajecznych i ryżu. Przyprawę pozyskuje się poprzez sparzanie młodych kłączy ostryżu wrzątkiem, po czym suszenie na słońcu i obranie ze skórki. W końcowym etapie obróbki surowiec jest mielony na proszek lub pył.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Ze względu na swoje właściwości żółciopędne, kurkuma polecana jest osobom cierpiącym na schorzenia wątroby przebiegające ze zmniejszonym wydzielaniem żółci, w kamicy żółciowej, wirusowym zapaleniu tego narządu oraz wszelkiego rodzaju zatruciach. Reguluje procesy trawienia, dlatego dobrze sprawdza się jako środek przeciwbiegunkowy, przeciw wzdęciom i eliminujący kłopotliwe odbijanie się. Działa odkażająco na przewód pokarmowy. 

Spożywanie większych ilości kurkumy zalecane jest również profilaktycznie osobom cierpiącym  na takie schorzenia jak cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów oraz choroba Alzheimera oraz prewencyjnie przez osoby zagrożone rozwojem nowotworów skóry, jelita cienkiego i jelita grubego.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kurczak w sosie kokosowym

1 podwójna pierś z kurczaka
200 ml mleczka kokosowego
400 g mrożonej mieszanki chińskiej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oliwy
sos tabasco, sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie, po czym zestawić patelnię z ognia i dodać mieloną paprykę. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rozmrożoną mieszankę chińską. Smażyć przez 5 minut, po czym dodać pokrojone mięso. Obsmażać 10 minut podlewając w razie potrzeby odrobiną wody. Dolać mleczko kokosowe i dusić mieszając aż płyn się zredukuje. Tuż przed końcem smażenia doprawić kurkumą. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem sojowym.

Dane techniczne

Rodzaj kłącze ostryżu
Postać suszone, mielone
Skład 100% kurkuma
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania schorzenia wątroby, zastój żółci
Kraj pochodzenia Indie

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl