Cynamon wonny - chiński - kasja - mielony

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,30 zł

Cena regularna:

2.30
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010100023

Opis

Cynamon wonny - chiński - kasja - mielony
(Cinnamomum cassia)

ang. chinese cassia, chinese cinnamon;
hiszp. canela de la China, canela de la India, casia acanelada;
niem. Zimtkassie, Chinesischer Zimtbaum;
fran. cannelier de Chine;
ros. коричник китайский, кассия;


Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory drzew należących do różnych gatunków cynamonowców – egzotycznych roślin porastających tropikalne obszary południowej Azji. Należy do najstarszych znanych surowców przyprawowo-zielarskich stosowanych przez ludzi – wielokrotnie wymieniany jest w Biblii, pojawia się również w papirusach chińskich, gdzie już 2700 lat p.n.e. określano go słowem „kwei” oznaczającym najstarsze zioło państwa środka. Obecna nazwa przyprawy wywodzi się z greki, w której znaczy dosł. „słodkie drewno”. Do Europy cynamon trafił wraz z kupcami fenickimi – kosztowny, korzenny surowiec wykorzystywano początkowo do produkcji wonnych kadzideł i balsamów, a gdy z czasem poznano jego korzystny wpływ na zdrowie, stał się ważnym składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych przez zachodnią medycynę ludową.


   Co to jest cynamon wonny? Opis przyprawy – informacje ogólne

Cynamon wonny, nazywany również kasją, to przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca chińskiego (kasji)  – wiecznie zielonego drzewa z rodziny wawrzynowatych, w stanie naturalnym występującego w Chinach, a współcześnie uprawianego także w Indiach, Indonezji, Malezji, Wietnamie, Laosie i Birmie oraz introdukowanego na tropikalne obszary Afryki. Do produkcji przyprawy wykorzystuje się trzyletnie pędy rośliny o średnicy ok. 2,5 cm, które po ścięciu poddaje się fermentacji, a następnie oczyszcza z zewnętrznej korowiny i wewnętrznego łyka. Wysuszone na słońcu zwijają się w charakterystyczny dla danego gatunku sposób tworząc tzw. laski. Laski kasji wyróżniają się unikalną strukturą, dzięki czemu już na pierwszy rzut oka można ocenić, że nie pochodzą z innego gatunku cynamonowca. Zbudowane są z pojedynczej warstwy kory o dużej mięsistości i grubości przekraczającej 1-2 mm, której brzegi po obu stronach pozostają delikatnie zawinięte do wewnątrz, tworząc pojedyncze lub podwójne rurki.


   Surowiec kulinarny:

kora cynamonu (cinnamomi cassiae cortex) 100%

Skład cynamonu

Kora cynamonu zawiera kwasy (m.in. kwas hydroksybenzoesowy i hydroksycynamonowy), diterpeny, proantocyjanidy, cukry (L-arabino-D-ksylan, D-glukan, skrobia) oraz do 2,5% olejku eterycznego, stanowiącego główną substancję czynną odpowiedzialną m.in. za charakterystyczny zapach i smak przyprawy. Olejek zawiera w głównej mierze aldehyd cynamonowy (do 75%), uzupełniony przez aldehyd o-metoksycynamonowy, alkohol cynamonowy, eugenol, pinen, felandren, kariofilen, benzoesan benzylu, aldehyd benzoesowy, octan cinnamylu, cymen i safrol. Kora cynamonowca cejlońskiego zawiera do 0,02% kumaryny.

Właściwości cynamonu

Laski cynamonu chińskiego różnią się od siebie średnicą i gramaturą. Grubsze tworzą zazwyczaj pojedyncze rurki, podczas gdy cieńsze – po wysuszeniu zwijają się po obu bokach tworząc rurki podwójne. Po wysuszeniu mają zdecydowanie brązową lub ciemnobrązową barwę i wydzielają intensywny zapach właściwy dla przyprawy. Laski są mięsiste, twarde i trudne do przełamania, mają słodko-cierpki i wyraźnie pikantny smak.


   Działanie cynamonu

Jak cynamon wpływa na organizm? - czytaj na naszym blogu!

 

   Zastosowanie cynamonu

Cynamon wonny w gastronomii

Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów) oraz deserów owocowych, w szczególności zawierających pieczone owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki,mango) lub musy owocowe. Stanowi doskonałe dopełnienie śmietankowych budyniów oraz domowego kompotu. W tradycjach kulinarnych Bliskiego Wschodu wykorzystywany jest jako dodatek do ryżu i kasz (w szczególności kuskusu), jak również stanowi ważny składnik aromatyzujący herbatę i kawę. Z kolei w kuchni zachodniej wykorzystuje się jego korzenną, balsamiczną woń do podkreślenia smaku napojów alkoholowych, zwłaszcza tzw. grzańców, likierów i ponczów, jak również rozgrzewających naparów herbacianych serwowanych głównie zimą. 

Cynamon dobrze komponuje się również z potrawami mięsnymi. Stanowi kluczowy składnik mieszanek przyprawowych takich jak chińska „5 smaków”, indyjskie curry lub mieszanki typu masala (garam masala) czy arabska Ras el Hanou, wykorzystywanych do komponowania potraw wegetariańskich lub z dodatkiem drobiu, jagnięciny, baraniny bądź owoców morza. Doskonale podkreśla również smak pilawów na bazie wołowiny.

Cynamon znajduje również zastosowanie w ziołolecznictwie. O sposobach jego wykorzystania w fitoterapii - czytaj na naszym blogu!



   Sposób przechowywania

Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.

 

   Przepis kulinarny z cynamonem

Jabłecznik z bezą

1 kg jabłek
1,5 szklanki mąki pszennej,
5 jajek,
1/2 szklanki oleju,
szczypta soli,
szklanka cukru + 1-2 łyżki do bezy
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem, odstawić na kilka minut i odlać zebrany na spodzie sok. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier i sól. Wbić 3 jajka. Miksować stopniowo i powoli dolewając olej Az do uzyskania ciasta o jednolitej, aksamitnej konsystencji. Ciasto przelać na blachę, na wierzch nałożyć starte jabłka. Z dwóch białek z dodatkiem 1 lub 2 łyżek cukru ubić sztywną pianę, przełożyć ją na jabłka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st.C. przez ok. 45 minut.

 

   Bibliografia

http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.htmlhttp://www.czytelniamedyczna.pl/3826,aktywnosc-olejku-cynamonowego-oleum-cinnamomi-wobec-bakterii-beztlenowych.html
https://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
Cinnamomum cassia Blume (Cinnamon): In Vitro Culture and the Production of Condensed Tannins - K. YazakiT. Okuda , Berlin, Heidelberg

Dane techniczne

Rodzaj kora cynamonu
Postać mielona
Skład 100% kora cynamonowca wonnego
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do ciast i deserów, na rozgrzanie, przeziębienie
Kraj pochodzenia Wietnam

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl