SOK Z CZARNEGO BZU 200 ml
Opis
SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU
(Sambucus Nigra)
ang. elder, elderberry, black elder, European elder, European black elderberry;
hiszp. saúco negro, saúco común;
niem. Schwarze Holunder, Holderbusch, Holler;
fran. Grand Sureau, Sureau noir;
ros. Бузина́ чёрная;
Bez czarny to krzew z rodziny piżmaczkowatych (dawniej zaliczany do rodziny bzowatych), regionalnie nazywany również bzowiną, buziną i hyczką. Występuje na terenie całej Europy, Afryki Północnej, a nawet na Bliskim Wschodzie (gdzie został introdukowany) na obszarach, gdzie łagodny klimat pozwala na pełne zawiązanie nasion, co następuje w październiku. W naszym kraju najczęściej spotkać go można w świetlistych zagajnikach, na obrzeżach pól, miedzach i łąkach, jak również w parkach, gdzie sadzony jest jako roślina ozdobna (w czerwcu poznać go można po licznych kwiatostanach przypominających białe baldachimy, wydzielających silny, wręcz odurzający zapach). Wszystkie części rośliny zawierają trujące glikozydy sambunigrynę i sambucynę, które w większych ilościach mogą wywoływać zatrucie, ale zanikają pod wpływem obróbki cieplnej (gotowania, smażenia, itp.). Z tego powodu przetwory alkoholowe (nalewki, tynktury) przygotowuje się wyłącznie z kwiatów, nigdy z owoców.
SUROWIEC: 100 % sok z owoców czarnego bzu
Owoce czarnego bzu obfitują w cukry redukcyjne, kartenoidy, witaminę C i witaminy z grupy B. Naturalny sok z czarnego bzu tłoczony na zimno z całych owoców i poddany lekkiej pasteryzacji. Sok posiada specyficzny dla owoców zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się również rozwarstwiać. Kolor i smak soku jest zależny od stopnia dojrzałości owoców. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach
DZIAŁANIE
Kwiaty i owoce czarnego bzu działają napotnie i przeciwgorączkowo. Posiadają właściwości wykrztuśne - ułatwiają pozbywanie się wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach. Wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi i rozszerzają naczynia wieńcowe. Ponadto przyspieszają diurezę i ułatwiają pozbywanie się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, jak również łagodzą skurcze mięśni gładkich, z których zbudowany jest przewód pokarmowy i drogi moczowe. Napary z kwiatu bzu czarnego stosowane zewnętrznie działają przeciwobrzękowo i antyseptycznie, pomagając w pozbyciu się trądziku i przyspieszając gojenie drobnych ran. Regularne aplikacje na twarz rozjaśniają cerę i pomagają pozbyć się przebarwień.
ZASTOSOWANIE
Kwiaty i owoce czarnego bzu zalecane są w przeziębieniach, przy grypie, kaszlu, nieżytach górnych dróg oddechowych i przy gorączce. Pomocniczo jako środek moczopędny i ogólnie odtruwający. Wspomagają leczenie chorób objawiających się osłabieniem ścianek naczyń krwionośnych, jak również schorzeń reumatoidalnych (m.in. gośćca, dny, rwy kulszowej) i nerwobóli. Zewnętrzne do przemywania cery tłustej ze skłonnością do wyprysków oraz oczu przy zapaleniu spojówek. Ze względu na wysoką zawartość fitosteroli kwiaty bzu zalecane są w kuracji przerostu gruczołu krokowego.
PRZECIWWSKAZANIA
Nieznane.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1 do 7 stopni C. Spożyć w ciągu 7 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.
Wartości odżywcze w 100 ml | |
Wartość energetyczna | 49 kJ/17kcal |
Węglowodany | 3,2 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,8 g |
Sól | 0,0 g |
Dane techniczne
Rodzaj | Sok naturalny |
Postać | tłoczony na zimno, pasteryzowany |
Skład | 100% sok z owoców czarnego bzu |
Kraj pochodzenia | Polska |
Uwagi | Osad jest zjawiskiem naturalnym i nie świadczy o wadzie produktu. Wstrząsnąć przed użyciem |