SOK Z CZARNEJ PORZECZKI 200 ml
Opis
SOK Z CZARNEJ PORZECZKI
(Ribes nigrum)
ang. blackcurrant;
hiszp. assis, grosellero negro, zarzaparrilla negra o parrilla negra;
niem. Schwarze Johannisbeere, Schwarze Ribisel;
fran. cassissier, cassis, groseillier noir;
ros. Сморо́дина чёрная;
Czarna porzeczka jest krzewem z rodziny agrestowatych wywodzącym się z obszarów Europy i Azji. Nie osiąga dużych rozmiarów - dorasta maksymalnie do wysokości 2 metrów. Porasta przede wszystkim obszary niżowe, preferując podmokłe łąki, doliny rzek i torfowiska, jak również olsy i olszyny. Od stuleci pozostaje ceniona ze względu na bardzo smaczne owoce wszechstronnie wykorzystywane w gastronomii do produkcji dżemów, konfitur, kompotów, galaretek, soków i… wina. Z tego powodu pozostaje uprawiana na skalę przemysłową, a największe plantacje znajdują się w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. W Polsce do niedawna rośliny dziko rosnące objęte były ochroną gatunkową, lecz obecnie mogą być wykorzystywane do pozyskiwania zarówno owoców, jak i liści.
SUROWIEC: 100% sok z owoców czarnej porzeczki (fructus ribi)
Owoce zawierają znaczne ilości witaminy C, A, P, K, witamin z grupy B, pektynianu wapnia, soli mineralnych, kwasów organicznych, garbników, antocyjanów, olejków eterycznych i alkaloidów. Naturalny sok z owoców porzeczki tłoczony na zimno z miąższu i poddany lekkiej pasteryzacji. Sok posiada specyficzny dla rośliny zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się również rozwarstwiać. Kolor i smak soku jest zależny od stopnia dojrzałości porzeczki. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach
DZIAŁANIE
Owoce porzeczki uzupełniają niedobory witamin i soli mineralnych w organizmie. Wspierają działanie systemu immunologicznego, aktywują siły obronne na poziomie komórkowym i zwiększają odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Działają antyseptycznie i odkażająco na układ pokarmowy i moczowy, jednocześnie wykazując właściwości żółcio- i moczopędne. Posiadają właściwości napotne, przeciwgorączkowe i przeciwwysiękowe.
ZASTOSOWANIE
Owoce porzeczki to bardzo bogate źródło cennych substancji odżywczych. Dzięki znacznej zawartości antocyjanów oraz witamin podnoszą odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje i choroby wywołane przez bakterie, w szczególności atakujące układ oddechowy. Spożywanie naparów z owoców porzeczki zalecane jest w sezonie grypowym jako środka redukującego ryzyko zachorowania, wzmacniającego i aktywującego działanie naturalnego systemu obronności. Pomocniczo w kamicy moczowej jako środek diuretyczny i odkażający, w leczeniu nadciśnienia i chorób reumatycznych. Ponadto wspomagająco w łagodzeniu objawów miażdżycy naczyń krwionośnych i choroby wieńcowej.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1 do 7 stopni C. Spożyć w ciągu 7 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.
Wartości odżywcze w 100 ml | |
Wartość energetyczna | 173 kJ/41kcal |
Węglowodany | 9,35 g |
w tym cukry | 6,09 g |
Tłuszcz | 0,19 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Błonnik | 0,13 g |
Białko | 0,38 g |
Sól | <0,01 g |
Dane techniczne
Rodzaj | Sok naturalny |
Postać | tłoczony na zimno, pasteryzowany |
Skład | 100% sok z czarnej porzeczki |
Kraj pochodzenia | Polska |
Uwagi | Osad jest zjawiskiem naturalnym i nie świadczy o wadzie produktu. Wstrząsnąć przed użyciem |