SOK Z ŻURAWINY 200 ml
Opis
SOK Z ŻURAWINY
(Vaccinium macrocarpon)
ang. juice of large cranberry, American cranberry, bearberry;
hiszp. zumo de arándano rojo grande o cranberry;
niem. saft aus Großfrüchtige Moosbeere, Kraanbeere;
fran. jus de Canneberge à gros fruits;
ros. Сок из клю́ква;
Żurawina wielkoowocowa, nazywana również borówką wielkożurawinową, w stanie naturalnym porastała wilgotne lasy Ameryki Północnej, a obecnie uprawiana bywa również na zachodzie USA oraz w Europie (Wielka Brytania i Holandia). Wyróżnia się stosunkowo szybkimi przyrostami i dorodnymi owocami, które w smaku przypominają owoce żurawiny błotnej. Krzewinkę najczęściej spotkać można na obszarach podmokłych, na bagnach i torfowiskach oraz w miejscach występowania szczególnie kwaśnych gleb. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca, a jej blado-różowe kwiaty przypominają kształtem głowę i szyję żurawia (od czego wywodzi się jej nazwa w większości języków świata). Surowe owoce żurawiny są cierpkie i kwaskowate, jednak po przetworzeniu do postaci konfitury, soku, nalewki czy sosu tworzą bardzo smaczny dodatek spożywczy.
Naturalny sok z żurawiny tłoczony na zimno z całych owoców i poddany lekkiej pasteryzacji. Sok posiada specyficzny dla owoców zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się również rozwarstwiać. Kolor i smak soku jest zależny od stopnia dojrzałości owoców. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach.
SUROWIEC: sok z owoców żurawiny 100%
Zawiera dużą ilość błonnika, witaminy C, E i K, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, potas, mangan, miedź i jod. Obfituje w przeciwutleniacze i flawonoidy.
DZIAŁANIE
Żurawina posiada silne właściwości antygrzybicze i przeciwbakteryjne. Zawiera kwas benzoesowy, który zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów i ich rozprzestrzenianiu po organizmie. Owoce żurawiny korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu moczowego. Przyspieszają leczenie stanów zapalnych pęcherza, moczowodów i nerek, łagodzą dolegliwości spowodowane zakażeniami bakteryjnymi i ułatwiają oddawanie moczu. Zmniejszają podatność na infekcje u mężczyzn z przerostem prostaty. Działają odtruwająco i detoksykująco, ograniczają ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe i miażdżycę naczyń krwionośnych, jak również… paradontozę, choroby dziąseł i przyzębia. Związki zawarte w owocach żurawiny wykazują osłaniający wpływ na wątrobę, jak również działają ochronno na serce. Zwiększają skuteczność leków przyjmowanych na wrzody żołądka i kłopoty trawienne. Stanowią ważne źródło łatwoprzyswajalnych witamin i mikroelementów.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Żurawina zalecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby układu moczowego, nawracające zapalenia pęcherza, zakażenia bakteryjne dróg moczowych, kamicę i problemy z opróżnianiem pęcherza. Pomocniczo u chorych zacewnikowanych jako środek zmniejszający podatność na infekcje i ograniczający ilość bakterii w moczu. Profilaktycznie w zapobieganiu żylakom, krwawieniom, chorobie niedokrwiennej serca czy hipercholesterolemii. Jako środek wspomagający detoksykację w zatruciach, dietach odchudzających i oczyszczających. Bywa także zalecana chorym na wrzody żołądka i uskarżającym się na zaparcia, ponieważ pomaga uregulować pracę żołądka i jelit. Może być spożywana pomocniczo w zapaleniach bakteryjnych dróg oddechowych, przy anginie i przeziębieniu. Ułatwia zachowanie prawidłowej higieny jamy ustnej u chorych na paradontozę oraz choroby dziąseł i przyzębia.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na żurawinę.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartości odżywcze w 100 ml | |
Wartość energetyczna | 115 kJ/27kcal |
Węglowodany | 6,5 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Tłuszcz | 0,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Błonnik | 0,1 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Dane techniczne
Rodzaj | Sok naturalny |
Postać | tłoczony na zimno, pasteryzowany |
Skład | 100% sok z żurawiny |
Kraj pochodzenia | Polska |
Uwagi | Osad jest zjawiskiem naturalnym i nie świadczy o wadzie produktu. Wstrząsnąć przed użyciem |