SOK Z ROKITNIKA 200 ml
Opis
SOK Z ROKITNIKA
(Hippophae rhamnoides)
ang. juice from common sea-buckthorn;
hiszp. zumo de espino amarillo;
niem. saft aus der Sanddorn;
fran. jus de 'largousier;
ros. Сок из Облепи́ха;
Rokitnik zwyczajny jest krzewem z rodziny oliwnikowatych występujących powszechnie w Europie i Azji aż po środkowe Chiny. Najczęściej spotkać go można na morskich nabrzeżach, gdzie tworzy gęste, kolczaste zarośla, praktycznie niemożliwe do przebycia przez zwierzęta i niedostępne dla ptaków. Osiąga do 6 m wysokości i rodzi podłużne, pokryte włoskami liście, które z wierzchu mają kolor szaro-zielony, podczas gdy od spodu przybierają wyraźnie srebrzystą barwę. Na wiosnę krzewy pokryte są gęstymi, żółtawymi kwiatami, które na jesieni przekształcają się w pomarańczowe, soczyste owoce (pestkowce). Ze względu na walory dekoracyjne rokitniki często nasadzane są w parkach i ogrodach, zaś ze względu na swoje walory użytkowe (odporność na mróz i suszę oraz tolerancję lekko zasolonych gleb) wykorzystuje się je do umacniania skarp i nadmorskich wydm.
OPIS PRODUKTU: 100% sok z owoców rokitnika
Naturalny sok z rokitnika tłoczony na zimno z całych owoców i poddany lekkiej pasteryzacji. Sok posiada specyficzny dla owoców zapach i smak. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może również się rozwarstwiać. Kolor i smak zależny jest od stopnia dojrzałości owoców. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach.
DZIAŁANIE
Owoce rokitnika to przede wszystkim doskonałe źródło łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów podnoszących odporność organizmu. Obfituje w antyoksydanty stymulujące naturalne siły obronne organizmu, przeciwdziałające procesom starzenia się i chroniące komórki przed mutacjami materiału genetycznego. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, pomaga przy przeziębieniach jako doskonały środek wzmacniający i przeciwgorączkowy. Wykazuje właściwości rozkurczające, powlekające błony śluzowe i ułatwiające odkrztuszanie. Poprawia samopoczucie i przyspiesza procesy regeneracji tkanek. Wspomaga detoksykację w zatruciach substancjami chemicznymi i chroni przed niekorzystnym działaniem nadmiernego promieniowania. Może być wykorzystywany zewnętrznie do przemywania uszkodzeń skóry, gdyż ułatwia odbudowę komórek, a rany chroni przed infekcjami i zakażeniami.
ZASTOSOWANIE
Owoc rokitnika zalecany jest przede wszystkim jako środek wzmacniający podawany na jesieni przed rozpoczęciem sezonu grypowego i zimy. Uznaje się za skuteczny w łagodzeniu dolegliwości spowodowanych przez przeziębienia, grypę, anginę i infekcje gardła, zbija gorączkę i działa napotnie usuwając z organizmu toksyczne produkty przemiany materii i szkodliwe substancje wydzielane przez drobnoustroje chorobotwórcze. Wspiera regenerację pacjentów po ciężkich i przewlekłych chorobach, pomaga przy niedożywieniu, anemii i osłabieniu. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran, również odmrożeń, odparzeń i odleżyn.
PRZECIWWSKAZANIA
Nieznane.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w temperaturze od 1 do 7 stopni C. Spożyć w ciągu 7 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.
Wartości odżywcze w 100 ml | |
Wartość energetyczna | 181 kJ/43 kcal |
Węglowodany | 5,3 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Tłuszcz | 2,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
Błonnik | 0,1 g |
Białko | 0,5 g |
Sód | 0,0 g |
Dane techniczne
Rodzaj | Sok naturalny |
Postać | tłoczony na zimno, pasteryzowany |
Skład | 100% sok z rokitnika |
Kraj pochodzenia | Polska |
Uwagi | Osad jest zjawiskiem naturalnym i nie świadczy o wadzie produktu. Wstrząsnąć przed użyciem |