Kategorie
Cena
-
od
do
ASAFETYDA / ZAPALICZKA CUCHNĄCA
Popularna przyprawa kuchni orientalnej, w szczególności indyjskiej. Nieodzowny składnik wszelkich mieszanek typu masala. Powstaje przez nacięcie kłączy zapaliczki cuchnącej i pozyskanie wydzielającej się zeń gumożywicy. Ze względu na swój aromat nazywana jest czarcim łajnem lub smrodzieńcem.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
9,80 zł
BERBERYS POSPOLITY KORA
W starożytności kora berberysu wykorzystywana była przede wszystkim do walki z wewnętrznymi zakażeniami pasożytniczymi, a w szczególności - do łagodzenia objawów niezwykle zaraźliwej czerwonki. Doceniano również jego pozytywny wpływ na samopoczucie psychiczne chorych oraz właściwości ogólnowzmacniające.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BRZOZA BRODAWKOWATA KORA
Istnieją państwa, w których wizerunek tego drzewa o jasnej korze zyskał rangę równą symbolu narodowego. Choć medycyna naturalna najchętniej korzysta z soku i liści brzozy, praktyczne zastosowanie znalazły również pączki, pojawiające się na brzozie wczesną wiosną zwiastując rychłe nadejście ciepłych dni.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CATUABA KORA
Catuaba w języku Indian południowoamerykańskich znaczy "To, co daje siłę". Kora pozyskiwana z drzew porastających tropikalną dżunglę uważa się za uznany i sprawdzony afrodyzjak, środek wzmacniający potencję i libido, którego racjonalne przyjmowanie nie wywołuje żadnych skutków ubocznych
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - laski
Cynamon cejloński uznawany jest za jeden ze szlachetniejszych gatunków przyprawy. Cechuje się bardzo subtelnym aromatem i wyrazistym smakiem pozbawionym nadmiernej ostrości, dzięki temu wyśmienicie nadaje się do doprawiania delikatnych, łagodnych potraw i napojów owocowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - mielony
Mielony cynamon cejloński należy do szczególnie cenionych przypraw kuchennych. Wyróżnia się jasną barwą i niewielkim stopniem pylistości w porównaniu do kasji. Jest również pozbawiony piekącego smaku, który w jego przypadku zastępuje wyraźnie wyczuwalna nuta cytrusów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - grys
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - w laskach
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
DĄB KORA
Należy do drzew szczególnie cenionych gospodarczo ze względu na twarde, dobrej jakości drewno wykorzystywane do produkcji mebli. W przeszłości korę dębu wykorzystywano w przemyśle garbarskim do wytrawiania skór, natomiast współcześnie drewno dębowe służy jako budulec beczek i kadzi, w których dojrzewają wszelkiego typu trunki, od wina po różnego rodzaju wódki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JESION KORA
Dostarcza cennego drewna wykorzystywanego w meblarstwie oraz do produkcji giętych przedmiotów odpornych na działanie wilgoci (np. wioseł). Dawniej jego korę wykorzystywano do przyrządzania moczopędnych wywarów, przynoszących ulgę w dolegliwościach reumatycznych i schorzeniach nerek.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KALINA KORALOWA KORA
Kalina koralowa zawdzięcza swoją polską nazwę pięknym owocom o intensywnie karmazynowej barwie, przypominającym swoim wyglądem korale - biżuterię pożądaną przez mieszkanki dawnych wsi. W ziołolecznictwie zastosowanie znalazła kora tej rośliny, uznawana za skuteczny środek przeciwskurczowy dla kobiet.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
5,50 zł
KASZTANOWIEC KORA
O ile drewno kasztanowca wykorzystywane jest do produkcji beczek i mebli, to okrywająca je kora stanowi cenny surowiec przemysłowy używany w garbarstwie, a w przeszłości używana była do pozyskania popularnego barwnika do tkanin. Obdarta z młodych gałązek bywa wykorzystywana w medycynie ludowej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KRUSZYNA KORA
Kruszyna zawdzięcza swoją polską nazwę kruchym gałązkom, które łatwo łamały się pod ciężarem siadających na nich ptaków. O ile w naszym kraju jeszcze do niedawna podlegała ochronie, to za oceanem, gdzie stanowi gatunek obcy przywleczony przez człowieka, traktowana jest jako pospolity chwast i często trzebiona.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
LAPACHO
Kora Lapacho nazywana jest herbatą Inków bądź też, coraz częściej, "źródłem życia". Według tradycyjnej medycyny południowoamerykańskiej stanowi naturalny antybiotyk skutecznie wspomagający organizm w walce z wycieńczającymi go chorobami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MUIRA PUAMA
Naturalny afrodyzjak rodem z amazońskiej dżungli, pozyskiwany z korzenia rośliny ptychopetalum. Od stuleci wykorzystywany był przez amerykańskich Indian jako środek pobudzający zmysły, ułatwiający osiągnięcie erekcji i podwyższający satysfakcję z prowadzonego życia seksualnego, jak również eliminujący problemy natury erotycznej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SARSAPARILLA / KOLCOROŚL LEKARSKI
Orzeźwiający napój z korzeni kolcorośla lekarskiego, nazywany sarsaparillą, regularnie spożywany był przez inkaskich wojowników nabywających biegłości w sztuce wojennej, przed wyczerpującymi ćwiczeniami, drobnymi potyczkami i regularnymi bitwami. Wzmacniał wydolność organizmu, dodając zapału i sił do walki.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
8,80 zł
VILCACORA / KOCI PAZUR
Koci pazur, czyli "uña de gato", w tradycyjnej medycynie południowoamerykańskiej od wieków stosowany jest jako środek wzmacniający odporność i stymulujący działanie systemu immunologicznego. Nazwa rośliny pochodzi od rosnących na niej cierni, zakrzywionych niczym koci pazur.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
WIERZBA KORA
Już starożytni lekarze zauważyli, że żucie kory wierzby zapobiega gorączce oraz łagodzi bóle w chorobach reumatycznych. Jej spożywanie zalecali m.in. Hipokrates i Celsus, a na początku XIX w. niemieccy profesorowie farmacji wyodrębnili z niej salicylinę, która wkrótce dała początek współczesnej aspirynie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kora drzewna to zewnętrzna warstwa tkanek roślinnych okrywająca pnie, konary i korzenie drzew, składająca się z martwych komórek wytarzanych przez miazgę korkotwórczą. Początkowo gładka i cienka, z upływem lat grubieje, pęka i łuszczy się, tworząc charakterystyczny wzór nazywany fakturą. Każdy gatunek drzewa posiada wyjątkową i właściwą tylko dla siebie fakturę kory. Nawet jeśli nieznacznie odbiega ona od idealnego wzorca, co może być spowodowane np. różnicami w warunkach siedliskowych, to wciąż pozostaje tak typowa, że umożliwia bezproblemową identyfikację gatunku. Stąd wystarczy jeden rzut oka na pień drzewa, by odróżnić dąb od sosny, kruszyny czy kasztanowca.
Kora pełni przede wszystkim funkcję ochronną – zabezpiecza głębiej położone warstwy tkanek roślinnych przed wysychaniem, dostępem szkodników oraz atakiem chorób grzybiczych. Jednocześnie kumuluje liczne składniki odżywcze, dlatego bywa chętnie spożywana przez zwierzęta, które konsumując ją uzupełniają niedobory mikroelementów w swoich organizmach. Odarcie większych fragmentów kory z pnia żyjącego drzewa bywa zabójcze dla rośliny, ponieważ z jednej strony zaburza prawidłowy wewnętrzny obieg wody i soków, z drugiej – odsłania wrażliwe tkanki drewna na ataki robactwa i uniemożliwia drzewu aktywną obronę w postaci np. wydzielania żywicy.
Suszona kora wielu gatunków drzew znalazła zastosowanie w ziołolecznictwie. Ze względu na swoją wyjątkową budowę – zbitą, lecz zarazem kruchą strukturę wymaga preparowania przede wszystkim w formie odwarów i wyciągów alkoholowych, gdyż dopiero gotowanie (dłuższe działanie podwyższonej temperatury) bądź obecność rozpuszczalnika (alkohol) umożliwiają trwałe i skuteczne przeniknięcie wartościowych substancji aktywnych do preparatów leczniczych. Kora poszczególnych gatunków drzew wyróżnia się odmiennymi właściwościami. O ile kora kruszyny to doskonały środek na uporczywe zaparcia, to kora kasztanowca i dębu wyróżnia się działaniem odwrotnym – ściągającym, łagodzącym biegunki i uszczelniających naczynia krwionośne, zaś kora wierzby pozostaje uznanym surowcem przeciwzapalnym i łagodzącym skutki infekcji grypopodobnych (jest protoplastą aspiryny). Wciąż niedocenione pozostają kory drzew egzotycznych, takich jak lapacho (naturalny środek przeciwwirusowy), catuaba (amazoński afrodyzjak) czy sarsaparilla (środek odtruwający). Z kolei kora rodzimego gatunku – brzozy – to wciąż poddawane badaniom źródło betuliny – związku chemicznego o działaniu przeciwrakowym. Należy tez pamiętać, że kora wybranych gatunków drzew pozostaje jadalna i bywa wykorzystywana w formie aromatyzujących przypraw. Tak dzieje się m.in. z korą cynamonu – kasji i cejlońskiego. Również powiązane z korą substancje, takie jak żywice i gumożywice, okazują się skutecznymi lekami naturalnymi, np. asafetyda pozyskiwana z zapaliczki cuchnącej.