Kategorie
Cena
-
od
do
Aminek egipski - owoc aminka
Ceniony ze względu na wysoką zawartość keliny – substancji czynnej o działaniu rozkurczowym. W medycynie ludowej zalecany pomocniczo osobom cierpiącym na ataki kaszlu, astmę, dusznicę bolesną połączoną z chorobą wieńcową oraz kamicę moczową i żółciową.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,65 zł
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY OWOC
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ARONIA CZARNA OWOC
Ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych, owoce aronii czarnej coraz częściej goszczą na polskich stołach, stając się popularnym składnikiem domowych przetworów, kompotów i soków, którym nadają intensywnie czerwoną barwę i zarazem niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BABKA JAJOWATA ŁUSKA
Ojczyzną babki jajowatej jest daleka Azja, dlatego Europejczycy dopiero od niedawna mają możliwość wykorzystać nasiona tej rośliny w fitoterapii. A słyną one z nieprzeciętnie wysokiej zawartości substancji śluzowych, których dobroczynne działanie doceniają przede wszystkim osoby na… diecie odchudzającej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
BABKA JAJOWATA NASIONA
Ojczyzną babki jajowatej jest daleka Azja, dlatego Europejczycy dopiero od niedawna mają możliwość wykorzystać nasiona tej rośliny w fitoterapii. A słyną one z nieprzeciętnie wysokiej zawartości substancji śluzowych, których dobroczynne działanie doceniają przede wszystkim osoby na… diecie odchudzającej.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
20,90 zł
BABKA PŁESZNIK ZIARNO
Coraz większą popularnością wśród rodzimych zielarzy cieszą się nasiona babki płesznik, które, podobnie jak spokrewnionej z nią babki jajowatej, okazują się niezrównanym środkiem zmniejszającym apetyt u regulującym działanie systemu trawiennego u osób na diecie odchudzającej.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
15,90 zł
BERBERYS POSPOLITY OWOC
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce berberysu nazywane są „polskimi cytrynami”. Zbierane przed pełnym dojrzeniem wykorzystywane są do produkcji soków, dżemów i innych przetworów, jako składniki herbatek wzmacniających, a nawet główny składnik prozdrowotnych napojów alkoholowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Bez czarny - owoc czarnego bzu
Owoce czarnego bzu cenione są nie tylko za wyjątkowy smak, lecz przede wszystkim wysoką zawartość pektyn oraz łatwo przyswajalnej witaminy C - naturalnego antyoksydantu neutralizującego działanie wolnych rodników, wspierającego system odpornościowy i chroniącego organizm przed infekcjami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BIEDRZENIEC ANYŻ OWOC
Owoce anyżu biedrzeńca zaliczane są do uniwersalnych przypraw stosowanych w gastronomii jako dodatek do mięs, warzyw surowych i gotowanych, sosów i serów, jak również syropów, ciast, słodkich przetworów owocowych i napojów alkoholowych. Prócz wybornego smaku doskonale wpływają na zdrowie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
DEREŃ OWOC
Badania wskazują, że owocami derenia jadalnego żywili się już pierwsi człekokształtni mieszkańcy Europy. Kwaskowate jagody, bogate w witaminy i minerały, dostarczały naszym przodkom składników odżywczych niezbędnych dla zachowania naturalnej odporności na choroby i doskonałej kondycji fizycznej.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
13,20 zł
DZIKA RÓŻA ŁUSKA bez pestek
Lekarze praktykujący sztukę medyczną w starożytnym Rzymie zalecali spożywanie owoców róży w stanach niedożywienia i anemii, zaś płatków – moczonych w winie, co przyspieszać miało leczenie nieżytu żołądka. Kwiaty dostarczały wonnych olejków stanowiących podstawę pierwszych znanych perfum, jak również posypywano nimi pościel, by zagwarantować spokojny i niezakłócony sen.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,90 zł
DZIKA RÓŻA OWOC CAŁY
Lekarze praktykujący sztukę medyczną w starożytnym Rzymie zalecali spożywanie owoców róży w stanach niedożywienia i anemii, zaś płatków – moczonych w winie, co przyspieszać miało leczenie nieżytu żołądka. Kwiaty dostarczały wonnych olejków stanowiących podstawę pierwszych znanych perfum, jak również posypywano nimi pościel, by zagwarantować spokojny i niezakłócony sen.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FASOLA OWOCNIA
Fasola to bardzo popularna roślina warzywna – zastosowanie kulinarne znalazły przede wszystkim jej nasiona (smaczne, bogate w białko i cenne składniki odżywcze), a w odmianach szparagowych – całe strąki. U odmian kwitnących na biało łuski pozostałe po usunięciu nasion suszy się i stosuje jako surowiec zielarski.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - orzech
Gałka muszkatołowa, choć w postaci niemielonej najczęściej nazywana bywa orzechem, w rzeczywistości jest pestką. Prawidłowo wysuszona może być przechowywana latami, a w razie potrzeby – starta na tarce uwolni pełnię korzennego aromatu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GŁÓG OWOC
Pięknie kwitnące, cierniste krzewy stanowią nie tylko wspaniałą ozdobę każdego ogrodu, lecz również źródło zdrowych i bogatych w witaminy owoców, które z powodzeniem wykorzystywane są zarówno do produkcji wina i domowych przetworów, jak i w formie surowca zielarskiego wspomagającego leczenie chorób serca
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA MIELONA
Nasiona gorczycy stanowią podstawowy składnik musztardy – jednej z najchętniej używanych przypraw stołowych. Na pomysł jej produkcji wpadli starożytni Rzymianie, łącząc mielone ziarna z niewielką ilością octu, soli i cukru. Obecnie w sprzedaży spotkać można kilkanaście rodzajów musztard, w tym smakowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA ZIARNO
Bioenergoterapeuci przypisują ziarnom gorczycy właściwość wydzielania biopromieniowania, które działać ma przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Drobne nasionka wykorzystuje się do wypełniania poduszek i materacy rehabilitacyjnych, które rozgrzewają stawy i przyspieszają regenerację organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA CZARNA ZIARNO
Staropolskie księgi kucharskie z połowy XVII w. wymieniają czarną gorczycę jako jedną ze smaczniejszych i najbardziej przydatnych kulinarnie przypraw. O ile jednak często gościła na stołach szlacheckich, to jej stosowanie w kuchniach klasztornych było zabronione, bowiem przypisywano jej rolę afrodyzjaku…
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORZKIE JĄDRA PESTEK MORELI
Starożytni lekarze egipscy zalecali przemywanie zmian skórnych o charakterze nowotworowym wodą z wyciągiem z gorzkich migdałów, podobną terapię stosowano również w Chinach. W 1830 r. z jąder pestek owocowych wyodrębniono substancję nazywaną amigdaliną, którą niektórzy uważają za skuteczny lek na raka.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,40 zł
GUARANA MIELONA
Doskonała alternatywa dla osób, którym nie przypadł do gustu smak kawy, a którym do szczęścia i prawidłowego funkcjonowania brakuje pobudzającego działania kofeiny. Zwyczajowa nazwa surowca wywodzi się od nazwy jednego z amazońskich plemion indiańskich, natomiast łacińska upamiętnia niemieckiego lekarza, Christiana Franza Paulliniego.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
JAGODY GOJI
Choć jagody goji należą do bliskich krewniaczek śmiertelnie trującego pokrzyka wilczej jagody, nie mają w sobie ani grama toksyczności. Wprost przeciwnie – w wielu kulturach wschodnioazjatyckich uważane są za najzdrowszy owoc świata, zapewniający spożywającym je ludziom pełnię sił witalnych i wieczną młodość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC MIELONY
Jałowiec pełnił w przeszłości ważną wolę w symbolice i ludowych zabobonach. Dymem z palonych gałązek krzewu okadzano domostwa chroniąc je przed czarami, igły wkładano do kieszeni piechurom, by zapobiec tworzeniu się bolesnych odcisków stóp, zaś owoce żuto w formie panaceum na wszelkie dotykające ludzi choroby.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC OWOC
Owoce jałowca należą nie tylko do ulubionego rodzaju pokarmu leśnych ptaków, lecz są również cenionym dodatkiem paszowym. Zadawane zwierzętom gospodarskim podnoszą ich odporność na najbardziej rozpowszechnione choroby, ponadto w przypadku bydła mlecznego – zwiększają ilość produkowanego mleka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JARZĘBINA OWOC
Intensywnie czerwone, zebrane w grona owoce jarzębiny szczególnie pięknie prezentują się jesienią, kontrastując z ciemną zielenią liści, a zimą przezierając spomiędzy białych czap śniegu. W przeszłości wykorzystywano je do produkcji domowych przetworów oraz prozdrowotnych, moczopędnych nalewek alkoholowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KAMALA
Należy do niewielu surowców roślinnych obfitujących w związki floroglucynowe o silnym działaniu przeciwpasożytniczym. W przeszłości wykorzystywano ją wyłącznie do produkcji naturalnego, czerwonego barwnika, zaś współcześnie znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
11,55 zł
KARDAMON MIELONY
Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON OWOC
Ze względu na swoje pochodzenie (w stanie naturalnym występuje przede wszystkim w nadoceanicznych regionach południowo-zachodniej części Półwyspu Indyjskiego) nazywany jest Malabarskim. Znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, dokąd dotarł szlakiem karawan, należy do najdroższych przypraw świata
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KAROB / MĄKA CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO
Nazywane chlebem świętojańskim drzewo rodzi owoce w postaci długich, zabarwionych na ciemno strąków, które wyróżniają się słodkim smakiem przypominającym kakao. Ze względu na brak substancji tłuszczowych uważane są za cenny zamiennik tego produktu, pozbawiony alkaloidów i jednocześnie w pełni hipoalergiczny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Owoce (w tym również jagody) należą do grupy podstawowych surowców zielarskich. To części rośliny, które kryją w swym wnętrzu nasiona, osłaniają je i ułatwiają rozsiewanie. Mogą znacząco różnić się między sobą wyglądem, wielkością i kształtem, a część z nich, w szczególności te mięsiste, to ważne źródło pokarmu dla ludzi i zwierząt. Owoce prócz słodkiego smaku i przyjemnego zapachu, kryją w sobie całe bogactwo witamin, soli mineralnych i błonnika, a te pochodzące z roślin oleistych – również zdrowych tłuszczów. Liczne owoce znalazły także zastosowanie w ziołolecznictwie.
Do celów fitoterapii najczęściej stosuje się owoce suszone. Zebrane po pełnym dojrzeniu i wystawiane na działanie temperatury nie przekraczającej 50-60 st. C zachowują pełnię swoich cennych właściwości. W postaci suszonej mogą być przechowywane do dwóch lat. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania naparów lub nalewek zdrowotnych, rzadziej octów. Preparaty ziołowe z owoców o grubym miąższu, np. malin, jabłek, porzeczek czy aronii mogą być słodzone miodem i zazwyczaj cechują się na tyle łagodnym działaniem, że można je bezpiecznie stosować u dzieci, osób starszych i schorowanych. Owocowe herbaty parzone z suszonych owoców to skarbnica łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, nieodzownych dla naturalnego wzmacniania odporności m.in. w zimie czy w sezonie wzmożonej zachorowalności na grypę. Część owoców cechuje się szerszym działaniem, m.in. korzystnym dla układu krążenia (dzika róża, głóg), dróg moczowych (żurawina), trzustki i całej wewnętrznej gospodarki cukrowo-insulinowej (owocnia fasoli), dróg oddechowych (aminek, jałowiec) czy układu hormonalnego (niepokalanek).
Owoce roślin baldaszkowatych znalazły również zastosowanie jako ziołowe przyprawy. Takie surowce jak kminek, kolendra, kumin czy strąki wanilii wykorzystywane są do aromatyzacji potraw. Olejki eteryczne i inne substancje czynne zawarte w owocach niosą ze sobą nie tylko przyjemność dla podniebienia, lecz również regulują działanie narządów układu pokarmowego, w szczególności żołądka i jelit, Przeciwdziałają niestrawności i związanym z nią innym problemom gastrycznym. Podobne właściwości cechują siemię lniane, które dodatkowo chroni błony śluzowe przed podrażnieniami. Do owoców stosowanych w formie ziół należy również pieprz, obok soli uznawany za najważniejszą przyprawę stołową.