Kategorie
Cena
-
od
do
Agar - żelatyna roślinna w proszku
Nazywany również "morską żelatyną" stanowi substancję żelującą pochodzenia roślinnego o bardzo wysokiej wydajności, doskonale nadającą do wykorzystania w kuchni wegetariańskiej, w zastępstwie produktów zwierzęcych. Idealnie nadaje się również do przygotowania dietetycznych galaretek i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
AMARANTUS ZIARNO
Należy do najstarszych roślin uprawnych wywodzących się z Ameryki Północnej - obok kukurydzy, ziemniaków i fasoli stanowił postawę wyżywienia Inków i Azteków. Obecnie ziarna amarantusa pozostają szeroko wykorzystywane w piekarnictwie i cukiernictwie, mogą być bezpiecznie spożywane przez chorych na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
AROMAT DYMU WĘDZARNICZEGO
Środek aromatyzujący w proszku wykorzystywany do nadania wybranym produktom charakterystycznej woni wędzonki. Doskonale sprawdza się w warunkach domowych do przygotowania swojskich wędlin pachnących naturalnym dymem bukowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Bazylia - ziele bazylii - suszone
Zawarty w bazylii eugenol działa odstraszająco na owady, dlatego roślinę warto posadzić w ogrodzie pomiędzy kwiatami narażonymi na ataki mszyc (np. w pobliżu róż). Bazylia hodowana na oknie w domu odstrasza muchy, a roztarta na ciele – chroni przed atakami komarów. W wielu kulturach jej ziele uważane jest za święte.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BOLDO LIŚĆ
Południowoamerykański surowiec zielarski ceniony jako źródło łatwoprzyswajalnej boldyny, wykorzystywanej w tradycyjnej medycynie indiańskiej jako panaceum na wszelkie schorzenia układu pokarmowego i moczowego. Stosowany również jako dodatek smakowo-aromatyzujący do potraw, herbaty, yerba mate i kawy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CEBULA SUSZONA W PŁATKACH
Bulwa cebuli otoczona jest suchymi łuskami, których barwa zależy przede wszystkim od składu mineralnego gleby, temperatury panującej podczas kiełkowania i wzrostu, warunków atmosferycznych w okresie wegetacyjnym, a nawet rodzaju sprzętu używanego przy zbiorach oraz sposobu suszenia i magazynowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CIECIERZYCA
Należy do roślin spożywanych przez człowieka od zarania ludzkości - nasiona ciecierzycy odnaleziono w grobach datowanych na ponad 9 tys. lat p.n.e. Stanowiła ważny składnik diety starożytnych Greków i Rzymian i również współcześnie pozostaje chętnie wykorzystywana w gastronomii państw basenu Morza Śródziemnego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
CZOSNEK GRANULOWANY
Mimo wielu badań naukowych prowadzonych od ponad 30 lat nie udało się dokładnie wyjaśnić, na czym polega antybiotyczne działanie czosnku. Wiadomo natomiast, że odpowiada za nie alliina - bezwonna substancja, która uwolniona z tkanek rośliny (np. po zmiażdżeniu ząbka) przekształca się w leczniczą, silnie pachnącą allicynę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZOSNEK W PŁATKACH
Mimo wielu badań naukowych prowadzonych od ponad 30 lat nie udało się dokładnie wyjaśnić, na czym polega antybiotyczne działanie czosnku. Wiadomo natomiast, że odpowiada za nie alliina - bezwonna substancja, która uwolniona z tkanek rośliny (np. po zmiażdżeniu ząbka) przekształca się w leczniczą, silnie pachnącą allicynę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA MIELONA
Nasiona gorczycy stanowią podstawowy składnik musztardy – jednej z najchętniej używanych przypraw stołowych. Na pomysł jej produkcji wpadli starożytni Rzymianie, łącząc mielone ziarna z niewielką ilością octu, soli i cukru. Obecnie w sprzedaży spotkać można kilkanaście rodzajów musztard, w tym smakowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA ZIARNO
Bioenergoterapeuci przypisują ziarnom gorczycy właściwość wydzielania biopromieniowania, które działać ma przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Drobne nasionka wykorzystuje się do wypełniania poduszek i materacy rehabilitacyjnych, które rozgrzewają stawy i przyspieszają regenerację organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA CZARNA ZIARNO
Staropolskie księgi kucharskie z połowy XVII w. wymieniają czarną gorczycę jako jedną ze smaczniejszych i najbardziej przydatnych kulinarnie przypraw. O ile jednak często gościła na stołach szlacheckich, to jej stosowanie w kuchniach klasztornych było zabronione, bowiem przypisywano jej rolę afrodyzjaku…
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC MIELONY
Jałowiec pełnił w przeszłości ważną wolę w symbolice i ludowych zabobonach. Dymem z palonych gałązek krzewu okadzano domostwa chroniąc je przed czarami, igły wkładano do kieszeni piechurom, by zapobiec tworzeniu się bolesnych odcisków stóp, zaś owoce żuto w formie panaceum na wszelkie dotykające ludzi choroby.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC OWOC
Owoce jałowca należą nie tylko do ulubionego rodzaju pokarmu leśnych ptaków, lecz są również cenionym dodatkiem paszowym. Zadawane zwierzętom gospodarskim podnoszą ich odporność na najbardziej rozpowszechnione choroby, ponadto w przypadku bydła mlecznego – zwiększają ilość produkowanego mleka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza jaglana
Należy do najstarszych kasz obecnych w diecie człowieka. Jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca, dostarcza potężnej dawki cennej energii. Prawidłowo przygotowana doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi, jak i słodkimi deserami. Jest produktem bezglutenowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza kukurydziana drobna
Dostępna w postaci drobnego grysu. Należy do produktów szczególnie lekkostrawnych i pozbawionych właściwości uczulających, dlatego może być podawana nawet najmłodszym dzieciom oraz alergikom. Barwi potrawy na intensywny, żółty kolor. Podobnie jak większość innych kasz nie zawiera glutenu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA LIŚĆ
Naziemne, zielone części młodej kolendry wydzielają nieprzyjemny, plusk wiany zapach, jednak dojrzewając tracą przykry aromat na rzecz korzennej woni o delikatnej nucie cytrynowej. Liście rośliny stały się w państwach azjatyckich tak często wykorzystywaną przyprawą, że dziś często określa się je mianem „chińskiej pietruszki”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA MIELONA
Do przygotowania sosów oraz doprawiania potraw wymagających zastosowania składników sypkich doskonale nadaje się kolendra w postaci mielonej. Nadaje gotowanym daniom charakterystycznego, korzennego aromatu z wyraźnie wyczuwalną cytrusową nutą, która przesądza o egzotycznym wydźwięku serwowanego posiłku.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA ZIARNO
Prawidłowo zebrane i wysuszone owoce kolendry posiadają barwę od słomkowo-żółtej do ciemnobrązowej. Ich wyjątkowe właściwości doceniali już starożytni - obecność kolendry w diecie ówczesnych mieszkańców świata potwierdziły m.in. znaleziska dokonane w egipskich grobowcach i ruinach Pompei.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI MIELONY
Mielone owoce kopru to wyśmienity, aromatyzujący dodatek do dań dietetycznych, polecanych w szczególności osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz chorym na przeziębienie. W starożytnym Rzymie kobiety doprawiały tą przyprawą dania serwowane swoim kochankom, bowiem fenkuł uważano za niezwykle skuteczny afrodyzjak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI OWOC
Fenkuł stanowi prawdopodobnie jeden z najstarszych produktów dietetycznych na świecie – już starożytne mieszkanki Grecji i Aten żuły jego nasiona w ramach walki z otyłością, zaś mężczyźni dla zachowania pełni sił witalnych do późnej starości. Koprem żywiono się również w okresach głodu i podczas trwania… Wielkiego Postu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPEREK LIŚĆ
Ze względu na intensywny aromat bywa nazywany koprem wonnym. W przeszłości uważano go za roślinę magiczną, chroniącą przed urokami i idealną do zaparzania w winie, co napój zamieniać miało w skuteczny afrodyzjak. Roślina uważana była za tak cenną, że jej zielem opłacano podatki, o czym wspomina ewangelia wg. św. Mateusza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI MIELONY
Skamieniałe ziarna kuminu odnaleziono już na terenie siedlisk ludzkich z epoki mezolitu. Pod koniec epoki średniowiecza kmin rzymski zyskał olbrzymią popularność na dworze brytyjskim. Dodawano go do wszelkich możliwych potraw, w tym do specjalnego ciasta kminkowego serwowanego pod koniec królewskich uczt.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI OWOC
Podobnie jak inne przyprawy stosowane w najodleglejszych czasach, również kmin rzymski doczekał się atrybutów rośliny magicznej. Owocom przypisywano m.in. moc kierowania zbłąkanych, zagubionych ludzi na właściwe ścieżki. Wierzono też, że kilka ziaren rozsypanych na progu pomaga odnaleźć drogę do domu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
LIŚĆ LAUROWY
Liście laurowe zbierane są z krzewów wawrzynu szlachetnego, który uprawiano już w czasach starożytnych. Starożytni Grecy i Rzymianie uważali je za symbole mądrości i sławy, a całej roślinie przypisywano atrybuty boskości. Z liści pleciono wieńce, którymi dekorowano głowy zwycięzców igrzysk oraz naczelnych wodzów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
LUBCZYK LIŚĆ
Mieszkańcy świat antycznego często żuli nasiona lubczyku dla poprawy przemiany materii i złagodzenia wzdęć, a rześki zapach ziela wykorzystywano do odświeżania wnętrz szaf i kufrów. Jednak najbardziej roślina znana była z przypisywanej jej magicznej mocy wzbudzania pożądania u płci przeciwnej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Majeranek - ziele majeranku - otarte
Otarte ziele majeranku to jedna z najczęściej używanych przypraw ziołowych w Europie. Pozostaje ceniona przede wszystkim ze względu na swoją uniwersalność – doskonale komponuje się praktycznie z każdą potrawą, a przy okazji znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie ludowej Zachodu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MARYNATA DO RYB
Mieszanka wyłącznie naturalnych składników skomponowana specjalnie z myślą o podkreśleniu wybornego smaku potraw rybnych. Bez dodatku sztucznych wypełniaczy i wzmacniaczy smaku idealnie sprawdza się jako dodatek do ryb słodkowodnych i morskich smażonych, pieczonych, gotowanych i grillowanych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MARYNATA DO SZYNKI WIEJSKIEJ
To kompletna mieszanka przypraw przeznaczona do sporządzania zalewy (solanki z udziałem soli peklującej) do produkcji wędlin domowych o smaku prawdziwej, wiejskiej szynki. Bogaty skład kompozycji uszlachetnia ostateczny smak wędliny oraz czyni ją miękką, kruchą i soczystą.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MARYNATA DO WIEPRZOWINY
Mieszanka aromatycznych przypraw i ziół skomponowanych specjalnie z myślą o wzbogaceniu naturalnego bukietu potraw przygotowanych na bazie wieprzowiny. Cechuje się absolutnie uniwersalnym charakterem: może być używana jako przede wszystkim jako marynata, choć sprawdzi się również w formie tradycyjnej przyprawy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin