Kategorie
Cena
-
od
do
Agar - żelatyna roślinna w proszku
Nazywany również "morską żelatyną" stanowi substancję żelującą pochodzenia roślinnego o bardzo wysokiej wydajności, doskonale nadającą do wykorzystania w kuchni wegetariańskiej, w zastępstwie produktów zwierzęcych. Idealnie nadaje się również do przygotowania dietetycznych galaretek i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - korzeń cięty
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - mielona
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
AROMAT DYMU WĘDZARNICZEGO
Środek aromatyzujący w proszku wykorzystywany do nadania wybranym produktom charakterystycznej woni wędzonki. Doskonale sprawdza się w warunkach domowych do przygotowania swojskich wędlin pachnących naturalnym dymem bukowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ASAFETYDA / ZAPALICZKA CUCHNĄCA
Popularna przyprawa kuchni orientalnej, w szczególności indyjskiej. Nieodzowny składnik wszelkich mieszanek typu masala. Powstaje przez nacięcie kłączy zapaliczki cuchnącej i pozyskanie wydzielającej się zeń gumożywicy. Ze względu na swój aromat nazywana jest czarcim łajnem lub smrodzieńcem.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
9,80 zł
Cynamon cejloński - mielony
Mielony cynamon cejloński należy do szczególnie cenionych przypraw kuchennych. Wyróżnia się jasną barwą i niewielkim stopniem pylistości w porównaniu do kasji. Jest również pozbawiony piekącego smaku, który w jego przypadku zastępuje wyraźnie wyczuwalna nuta cytrusów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA MIELONA
Nasiona gorczycy stanowią podstawowy składnik musztardy – jednej z najchętniej używanych przypraw stołowych. Na pomysł jej produkcji wpadli starożytni Rzymianie, łącząc mielone ziarna z niewielką ilością octu, soli i cukru. Obecnie w sprzedaży spotkać można kilkanaście rodzajów musztard, w tym smakowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone
Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony
Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC MIELONY
Jałowiec pełnił w przeszłości ważną wolę w symbolice i ludowych zabobonach. Dymem z palonych gałązek krzewu okadzano domostwa chroniąc je przed czarami, igły wkładano do kieszeni piechurom, by zapobiec tworzeniu się bolesnych odcisków stóp, zaś owoce żuto w formie panaceum na wszelkie dotykające ludzi choroby.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON MIELONY
Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KMINEK MIELONY
Rozgniecione owoce kminku, zalewane wodą lub winem i macerowane przez długie tygodnie wykorzystywano do produkcji wielu specyfików leczniczych, od maści aż po lewatywy. Wierzono, że największą moc posiadają leki przygotowane z nasion zebranych po zachodzie słońca, a szczególnie w noc św. Jana.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA MIELONA
Do przygotowania sosów oraz doprawiania potraw wymagających zastosowania składników sypkich doskonale nadaje się kolendra w postaci mielonej. Nadaje gotowanym daniom charakterystycznego, korzennego aromatu z wyraźnie wyczuwalną cytrusową nutą, która przesądza o egzotycznym wydźwięku serwowanego posiłku.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI MIELONY
Mielone owoce kopru to wyśmienity, aromatyzujący dodatek do dań dietetycznych, polecanych w szczególności osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz chorym na przeziębienie. W starożytnym Rzymie kobiety doprawiały tą przyprawą dania serwowane swoim kochankom, bowiem fenkuł uważano za niezwykle skuteczny afrodyzjak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA MIELONA
W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI MIELONY
Skamieniałe ziarna kuminu odnaleziono już na terenie siedlisk ludzkich z epoki mezolitu. Pod koniec epoki średniowiecza kmin rzymski zyskał olbrzymią popularność na dworze brytyjskim. Dodawano go do wszelkich możliwych potraw, w tym do specjalnego ciasta kminkowego serwowanego pod koniec królewskich uczt.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA MIELONA
Sproszkowane kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWIAT MUSZKATOŁOWY MIELONY
Inaczej nazywany "macis", wykorzystywany jako przyprawa ze względu na bardzo wysoką zawartość wonnych olejków lotnych, nadających potrawom lekko gorzkawy, pikantny i egzotycznie korzenny posmak. Doskonały do aromatyzowania wytrawnych dań mięsnych i warzywnych, jak również… alkoholowych nalewek.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,10 zł
PAPRYKA CHILI CHIPOTLE
Niezwykle smaczna i bardzo pikantna odmiana wędzonej, czerwonej papryki jalapeño. W efekcie precyzyjnej obróbki cieplnej prowadzonej w ściśle określonych warunkach uzyskuje szczególnie wyraźny smak i aromat, przy czym zdecydowanemu uwypukleniu ulega jej poziom ostrości, dochodząc do 10.000 jednostek w skali Scoville.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI JALAPEÑO czerwona
Wyjątkowa okazja dla miłośników bardzo ostrych papryczek, których pikantność nie zapiera jednak dechu w płucach i nie powoduje tygodniowego paraliżu kubków smakowych czy wielodniowego odrętwienia języka. Tradycyjne jalapeño w postaci suszonej, o atrakcyjnej, czerwonej barwie, doda pazura każdemu domowemu daniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI JALAPEÑO zielona
Wyjątkowa okazja dla miłośników bardzo ostrych papryczek, których pikantność nie zapiera jednak dechu w płucach i nie powoduje tygodniowego paraliżu kubków smakowych czy wielodniowego odrętwienia języka. Tradycyjne jalapeño w postaci suszonej, o atrakcyjnej, zielonej barwie, doda pazura każdemu domowemu daniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI MIELONA
Nazwa tej ostrej papryki często kojarzona jest z południowoamerykańskim państwem Chile, choć w rzeczywistości nie ma z nią nic wspólnego. Wywodzi bowiem z indiańskiego narzecza Náhuatl, w którym oznacza, ni mniej, nie więcej, tylko „owoc”. Tymczasem nazwę kraju wywodzi się od kiczuańskiego słowa „zimny”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CZERWONA OSTRA
Niedojrzała papryka zawiera kilkukrotnie więcej witaminy C, niż uważana za wyjątkową pod tym względem cytryna. Regularnie spożywanie świeżych lub suszonych owoców (również w postaci przyprawy) powoduje wzrost liczby limfocytów T i wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu, stymuluje również prawidłowe działanie systemu krążenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA OSTRA WĘDZONA MIELONA
Bardzo smaczna i rzadko spotykana w Polsce przyprawa hiszpańska. Nadaje potrawom intensywnie czerwoną barwę oraz wyraźnie wyczuwalny, w pełni naturalny posmak wędzonki. Doskonała do wykorzystania przy produkcji domowych wędlin oraz doprawiania wszelkiego rodzaju dań kuchni śródziemnomorskiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA SŁODKA WĘDZONA MIELONA
Bardzo smaczna i rzadko spotykana w Polsce przyprawa hiszpańska. Nadaje potrawom intensywnie czerwoną barwę oraz wyraźnie wyczuwalny, w pełni naturalny posmak wędzonki. Doskonała do wykorzystania przy produkcji domowych wędlin oraz doprawiania wszelkiego rodzaju dań kuchni śródziemnomorskiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ BIAŁY MIELONY
Najnowsze badania wskazują na korzystny wpływ piperyny zawartej w owocach pieprzu czarnego na proces odchudzania. Coraz częściej związek ten bywa dodawany do suplementów diety przeznaczonych dla sportowców, ponieważ przyspiesza metabolizm, zwiększa wydolność organizmu i ułatwia przyswajanie wysokobiałkowych odżywek.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CAYENNE
Pieprz cayenne (czyli pieprz kajeński) powstaje po wysuszeniu i zmieleniu jednej z ostrzejszych odmian papryki rocznej (Capsicum annuum) - cayenne. Jej nazwa nawiązuje do francuskiej kolonii karnej znajdującej się u wschodnich wybrzeży Ameryki Środkowej, gdzie pośród wielu innych na dużą skalę uprawiano właśnie te roślinę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CZARNY MIELONY
Niepozorne i piekielnie ostre w smaku kuleczki - owoce egzotycznego pnącza - przez tysiące lat stanowiły jeden z najbardziej pożądanych i zarazem najdroższych towarów na świecie. Przyprawę zdobyć mogli jedynie najodważniejsi kupcy, którzy nie zawahali udać się w pieszą podróż szklakiem handlowym łączącym Europę ze środkową Azją.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin