Kategorie
Cena
-
od
do
AMARANTUS ZIARNO
Należy do najstarszych roślin uprawnych wywodzących się z Ameryki Północnej - obok kukurydzy, ziemniaków i fasoli stanowił postawę wyżywienia Inków i Azteków. Obecnie ziarna amarantusa pozostają szeroko wykorzystywane w piekarnictwie i cukiernictwie, mogą być bezpiecznie spożywane przez chorych na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BABKA JAJOWATA ŁUSKA
Ojczyzną babki jajowatej jest daleka Azja, dlatego Europejczycy dopiero od niedawna mają możliwość wykorzystać nasiona tej rośliny w fitoterapii. A słyną one z nieprzeciętnie wysokiej zawartości substancji śluzowych, których dobroczynne działanie doceniają przede wszystkim osoby na… diecie odchudzającej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
BABKA JAJOWATA NASIONA
Ojczyzną babki jajowatej jest daleka Azja, dlatego Europejczycy dopiero od niedawna mają możliwość wykorzystać nasiona tej rośliny w fitoterapii. A słyną one z nieprzeciętnie wysokiej zawartości substancji śluzowych, których dobroczynne działanie doceniają przede wszystkim osoby na… diecie odchudzającej.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
20,90 zł
BABKA PŁESZNIK ZIARNO
Coraz większą popularnością wśród rodzimych zielarzy cieszą się nasiona babki płesznik, które, podobnie jak spokrewnionej z nią babki jajowatej, okazują się niezrównanym środkiem zmniejszającym apetyt u regulującym działanie systemu trawiennego u osób na diecie odchudzającej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BŁONNIK WITALNY
Mieszanka nasion babki płesznik i babki jajowatej skomponowana w idealnych proporcjach zalecana do spożycia w stanach niedoboru naturalnego błonnika pokarmowego. Wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm, ułatwia walkę z nadwagą i cukrzycą. Zalecana również osobom walczącym z chorobami układu krążenia.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
23,40 zł
CIECIERZYCA
Należy do roślin spożywanych przez człowieka od zarania ludzkości - nasiona ciecierzycy odnaleziono w grobach datowanych na ponad 9 tys. lat p.n.e. Stanowiła ważny składnik diety starożytnych Greków i Rzymian i również współcześnie pozostaje chętnie wykorzystywana w gastronomii państw basenu Morza Śródziemnego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
DYNIA PESTKI ŁUSKANE
Dynia zwyczajna należy do najstarszych znanych ludzkości warzywnych roślin uprawnych. Już w epoce neolitu spożywano jej pestki, które suszono na słońcu i obierano z białych łupin dla pozyskania pysznego jądra. Z ich pomocą walczono z pasożytami wewnętrznymi i zaspokajano dzienne zapotrzebowanie organizmu na większość witamin i minerałów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
DYNIA PESTKI W ŁUPINIE
Dynia zwyczajna należy do najstarszych znanych ludzkości warzywnych roślin uprawnych. Już w epoce neolitu spożywano jej pestki, które suszono na słońcu i obierano z białych łupin dla pozyskania pysznego jądra. Z ich pomocą walczono z pasożytami wewnętrznymi i zaspokajano dzienne zapotrzebowanie organizmu na większość witamin i minerałów.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,50 zł
FASOLA MUNG
Znana również pod nazwą złotej fasoli, ponieważ barwa jej ziaren może wahać się od soczystego złota po ciemną zieleń. Stanowi ważny składnik kuchni azjatyckiej, w szczególności chińskiej. Stanowi ważne źródło białka w diecie wegetariańskiej, bywa również uprawiana dla pozyskania smacznych i odżywczych kiełków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORZKIE JĄDRA PESTEK MORELI
Starożytni lekarze egipscy zalecali przemywanie zmian skórnych o charakterze nowotworowym wodą z wyciągiem z gorzkich migdałów, podobną terapię stosowano również w Chinach. W 1830 r. z jąder pestek owocowych wyodrębniono substancję nazywaną amigdaliną, którą niektórzy uważają za skuteczny lek na raka.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,40 zł
MAK BIAŁY
W Europie najczęściej wykorzystywanym kulinarnie gatunkiem maku jest mak niebieski, zawierający znikome ilości alkaloidów. Tymczasem w krajach Orientu większą popularność zyskał wyróżniający się łagodniejszym smakiem mak biały. W Polsce stanowi on tradycyjny składnik nadzienia poznańskich rogali świętomarcińskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MAK NIEBIESKI
Mak lekarski już w epoce średniowiecza wykorzystywany był do produkcji odurzających specyfików wykorzystywanych do uśmierzania bólu u chorych. Współcześnie również dostarcza cenionych w medycynie substancji przeciwbólowych, zaś w gastronomii znalazł zastosowanie jako smaczny składnik codziennych wypieków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MIGDAŁY BLANSZOWANE
Poddane delikatnej obróbce cieplnej i pozbawione charakterystycznej, brązowej skórki, stanowią naturalne źródło łatwo przyswajalnych składników mineralnych. Są również bardzo smaczne, a dzięki atrakcyjnemu wyglądowi idealnie nadają się do zdobienia słodkich wypieków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MIGDAŁY KALIFORNIJSKIE
Należą do bakalii o wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia tłuszczów. Wyróżniają się charakterystycznym smakiem stanowiąc podstawę takich przysmaków jak marcepan czy napój orchada. Z kolei pozyskiwany z nich olej to ważny surowiec kosmetyczny wykorzystywany do produkcji środków pielęgnacyjnych do ciała.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MIGDAŁY W PŁATKACH
Do celów spożywczych najwygodniej jest stosować owoce migdałowca w postaci przetworzonej, czyli zblanszowane (sparzone), obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plasterki na kształt płatków. Bakalie w takiej postaci gotowe są do natychmiastowego spożycia, a przy okazji zachowują pełnię walorów smakowych i zdrowotnych.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
5,70 zł
NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA
Nasiona chia w Ameryce Łacińskiej od setek lat wykorzystywane były przez Indian do przygotowania energetycznych i niezwykle odżywczych napojów i żywności. Zgodnie z zapiskami konkwistadorów, uprawy szałwii hiszpańskiej zajmowały trzecie miejsce w hierarchii ważności i rozległości - zaraz po fasoli i kukurydzy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
OSTROPEST PLAMISTY MIELONY
Ostropest zaliczany jest do najskuteczniejszych ziołowych leków o działaniu ochronnym na miąższ wątroby. Substancje czynne wyizolowane z nasion tej rośliny wykorzystywane są do produkcji wielu medykamentów podlegających rejestracji farmaceutycznej. Bywają nieocenione w naprawie skutków zatruć i stanów zapalnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
OSTROPEST PLAMISTY ZIARNO
Do złudzenia przypomina wyglądem zwykły oset, jego liście pokryte są jednak drobnymi, białymi plamkami. Według średniowiecznej legendy plamki powstały za sprawą cudu boskiego, gdy kropla mleka karmiącej piersią Maryi upadła na siewkę ostropestu. Znalazło to odzwierciedlenie w łacińskiej nazwie rośliny (słowo marianum)..
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA BIAŁA
Nazywana "Złotem Inków" lub "Matką zbóż" komosa ryżowa jest bogatą w skrobię rośliną wywodzącą się z Ameryki Południowej. Przyrządzana podobnie jak ryż, z powodzeniem zastępuje w kuchni rodzime kasze i stanowi doskonałą alternatywę dla zbóż glutenowych. Zalecana jest wszystkim osobom na diecie bezglutenowej
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA CZARNA
W odróżnieniu od komosy białej, czarne gatunki quinoa nie rozgotowują się i nie pęcznieją podczas gotowania. Zachowują stonowaną chrupkość i posiadają bardziej wyrazisty smak, a ze względu na ciemną barwę kontrastującą z białymi ogonkami typowymi dla komosy ryżowej, stanowią wspaniałą dekorację każdego dania.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA CZERWONA
W odróżnieniu od komosy białej, czerwone gatunki quinoa nie rozgotowują się i nie pęcznieją podczas gotowania. Zachowują stonowaną chrupkość i posiadają bardziej wyrazisty smak, a ze względu na ciemną barwę kontrastującą z białymi ogonkami typowymi dla komosy ryżowej, stanowią wspaniałą dekorację każdego dania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż arborio
Śnieżnobiałe, lekko zaokrąglone ziarna tej odmiany ryżu wyśmienicie nadają się do przyrządzenia risotto - tradycyjnej, włoskiej potrawy z północnych regionów półwyspu Apenińskiego. Jego nazwa wywodzi się od jeden z dolin na nizinie Padańskiej, gdzie znajdują się główne europejskie obszary uprawy zboża.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż basmati
Doskonały do sałatek i serwowanych na ciepło potraw warzywnych i rybnych. Cechuje się wyrazistym, orzechowym smakiem oraz sypkością po ugotowaniu. Ze względu na swoje długie i bardzo cienkie ziarna może być wykorzystywany jako swoista dekoracja do dań kuchni indyjskiej, chińskiej oraz z podnóża Himalajów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż brązowy
Cechuje się daleko bogatszym składem niż ryż biały, jednak ustępuje mu jednak nieznacznie pod względem walorów smakowych i wizualnych. W przeszłości stosowany był w medycynie chińskiej jako naturalny lek dla diabetyków, ponieważ pozbawiony związków sacharydowych pomagał utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż czarny
Bywa nazywany ryżem “zakazanym”, ponieważ w starożytności, ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze i smakowe, zarezerwowany był wyłącznie jako potrawa podawana na dworze cesarskim władcy Chin. Wymaga długiego gotowania i nadaje daniom charakterystycznej, purpurowo-fioletowej barwy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż czerwony
Dzięki swojej niecodziennej barwie świetnie prezentuje się na stole, uzupełnia kolorystycznie zielone sałatki i monotonne dania mięsne. Wyśmienicie smakuje ugotowany w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku ząbków czosnku i świeżej natki pietruszki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż do sushi
Specjalna odmiana krótkoziarnistego ryżu o podwyższonym stopniu kleistości idealna do przygotowania potraw kuchni japońskiej i orientalnej. Wyróżnia się owalnym kształtem drobnych ziaren i wysoką zawartością skrobi, co czyni go odpowiednio lepkim do przygotowania wyśmienitego, domowego sushi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż dziki
W rzeczywistości to ziarna ostrudy wodnej. Przypominają kształtem zwykły ryż siewny, mają jednak czarną barwę i zdecydowanie wyraźniejszy smak. Te zbierane ręcznie i poddawane starannej selekcji serwowane są w najwykwintniejszych restauracjach świata, osiągając zawrotne ceny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż jaśminowy
Należy do najszlachetniejszych kultiwarów ryżu uprawianego w Tajlandii. Charakteryzuje się eliptycznymi, dość drobnymi ziarnami i śnieżnobiałą barwą oraz delikatnym, kwiatowym aromatem, jaki wydziela podczas gotowania. Zawiera również nieco więcej skrobi od ryżu uprawianego w pozostałej części Azji.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż parboiled
Białe ziarna tego ryżu przed wprowadzeniem na rynek do sprzedaży poddawane są działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem, co pozwala zakonserwować w ich wnętrzu wszystkie najważniejsze składniki odżywcze, witaminy i minerały w taki sposób, by nie uległy dezintegracji podczas gotowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin