Kategorie
Cena
-
od
do
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - korzeń cięty
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - mielona
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Arcydzięgiel litwor - korzeń acydzięgla - cięty
To skuteczny środek regulujący zaburzenia trawienia, stosowany również w leczeniu schorzeń wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz popularny składnik nalewek ziołowych. Działa kojąco na zmysły, uśmierza kaszel, a stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne skóry i towarzyszący im świąd.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ashwagandha - korzeń witanii ospałej - cięty
Nazywana również indyjskim żeń-szeniem, należy do tzw. adaptogenów, czyli surowców zielarskich zwiększających odporność na stres, a zarazem pozytywnie wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego. W medycynie ajurwedyjskiej używana była do naturalnego wzmacniania osłabionej odporności i sił witalnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ashwagandha - korzeń witanii ospałej - mielony
Nazywana również indyjskim żeń-szeniem, należy do tzw. adaptogenów, czyli surowców zielarskich zwiększających odporność na stres, a zarazem pozytywnie wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego. W medycynie ajurwedyjskiej używana była do naturalnego wzmacniania osłabionej odporności i sił witalnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Biedrzeniec - korzeń biedrzeńca - cięty
Korzenie biedrzeńca już w przeszłości uważano za panaceum na wszelkie choroby płuc, objawiające się kaszlem, zadyszką i trudnościami w oddychaniu. Był również używany w chorobach trawiennych. Aby pozbawić go goryczy, zalecano gotować w winie do miękkości, a następnie moczyć w syropie z wody i miodu.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
2,10 zł
CYKORIA PODRÓŻNIK - korzeń cykorii podróżnika - cięty
Jak głosi legenda, dawno temu pewna dziewczyna straciła ukochanego. Z rozpaczy i tęsknoty za młodzieńcem tak bardzo płakała pochylona nad polnym kwiatem, aż jego płatki zabarwiły się na błękitny kolor - dokładnie taki sam, jaki miały jej oczy. Kwiatkiem tym była cykoria podróżnik.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZARCI PAZUR
Surowiec pozyskiwany z południowoafrykańskiej byliny o polskiej nazwie hakorośl rozesłana, dużo lepiej znany jest na rynku jako „czarci pazur” lub „diabelski pazur”. Używany w języku potocznym termin odnosi się do charakterystycznego kształtu owoców tej rośliny, przypominających rozcapierzoną łapkę pełną ostrych szponów.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Wysyłka w: 48 godzin
DYPTAM JESIONOLISTNY KŁĄCZE
Nazywany jest gorejącym krzewem i utożsamiany z biblijnym krzakiem, który ukazał się oczom zdumionego Mojżesza. Dyptam zawiera bowiem tak duże ilości olejków eterycznych, że w sprzyjających okolicznościach ich opary ulegają samozapłonowi żarząc się bladym, błękitnym płomieniem., który jednak nie czyni szkody samej roślinie.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
18,90 zł
DZIEWIĘĆSIŁ bezłodygowy - korzeń - cięty
Już w epoce średniowiecza uznawany był za skuteczny środek rozkurczowy i przeciwpasożytniczy, a w wierzeniach ludowych - za talizman chroniący przed zarazą i urokami. W Polsce w stanie dzikim podlega częściowej ochronie, dlatego znakomita część surowca zielarskiego pozyskiwana jest z upraw.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
GORYCZKA ŻÓŁTA - korzeń goryczki - cięty
Goryczka żółta to najbardziej gorzka roślina występująca w przyrodzie. Wystarczy zaledwie przełamać w rękach jej korzeń, by komórki węchowe obecne w nosie wykryły obecność goryczy w powietrzu. W przeszłości leczono nią malarię, obecnie stosowana jest jako środek pobudzający apetyt i dodający energii życiowej.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
13,20 zł
Imbir lekarski - kłącze - szuszone
Kłącza imbiru lekarskiego, zarówno w postaci surowej, jak i suszonej, stanowią trzon szeroko pojętej kuchni orientalnej. Zastosowanie znalazł w tradycjach kulinarnych państw Półwyspu Arabskiego, Chin, Indii oraz wysp Oceanu Indyjskiego. Wykorzystywano je również do celów leczniczych, a ich walory zdrowotne podkreślał sam Kartezjusz.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony
Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JEŻÓWKA PURPUROWA KORZEŃ
Ten charakterystyczny kwiat o intensywnie purpurowej barwie często pojawia się na rabatach, stanowiąc piękną, letnią ozdobę ogrodu. Zachwyca jednak nie tylko swoją niewątpliwą urodą, lecz również szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi, które czynią go sprzymierzeńcem w walce z wirusami
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOBYLAK KORZEŃ
Wszystkie gatunki kobylaka, czyli popularnego szczawiu, obfitują w substancje garbnikowe, których ściągające właściwości wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia szczególnie uporczywych biegunek. Był również sprawdzonym środkiem na anemię podawanym rachitycznym dziewczętom w wieku pokwitania.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,80 zł
KOZŁEK LEKARSKI KORZEŃ
Kozłek lekarski (Valeriana Officinalis) to wieloletnie zioło rosnące na terenie całej Eurazji i Ameryki Północnej, poza obszarami arktycznymi i pustynnymi. Rzymski lekarz Pliniusz zalecał jego stosowanie w chorobach układu moczowego i płuc, a średniowieczni medycy powszechnie zalecali go w chorobach zakaźnych i przy epilepsji.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA KŁĄCZE
Kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA MIELONA
Sproszkowane kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
LUBCZYK KORZEŃ
Lubczyk należy do tych ziół, które najczęściej spotkać można w wiejskich ogródkach, które jednak nie cieszą się szczególnym uznaniem jako dodatek przyprawowy. Częściej różne części rośliny wykorzystywano w ludowym ziołolecznictwie do łagodzenia bólów wątroby i wzmacniających kąpieli kosmetycznych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
LUKRECJA - korzeń lukrecji - cięty
Lukrecja, nazywana czarnym cukrem, wykorzystywana była już w starożytności z jednej strony jako lek przydatny w leczeniu chorób wątroby, żołądka i układu moczowego, z drugiej zaś - do produkcji czarnych jak smoła słodyczy o wyrazistym, ziołowym smaku przypominającym nieco anyż.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ŁOPIAN KORZEŃ
Ta roślina o potężnych liściach znana jest każdemu dziecku. A to dzięki kwiatom nazywanym rzepami, które zebrane w koszyczki otoczone są łuskami o haczykowatych zakończeniach, dzięki czemu na jesieni łatwością czepiają się ubrań i zwierzęcej sierści, rozsiewając w ten sposób na znacznych obszarach.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MACA KORZEŃ
„Maca” to jadalny korzeń południowoamerykańskiej rośliny z rodzaju pieprzyc. W postaci naturalnej przypomina wyglądem rodzimą rzodkiew i należy do najpożywniejszych warzyw znanych współcześnie ludzkości. Obfituje w niemal wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, przy okazji stymuluje płodność i popęd seksualny.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
MNISZEK LEKARSKI KORZEŃ
Podziemne partie rośliny to niezwykle bogate źródło substancji odżywczych. Ze względu na gorzki smak już przez starożytnych uważane były za korzystnie działające na układ żółciowy i wątrobę. Zalecano je w stanach osłabienia organizmu i w problemach trawiennych. Używano też do pozyskiwania brązowo-karmazynowego barwnika.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MYDLNICA KORZEŃ
W przeszłości dostarczała surowca wykorzystywanego w zastępstwie mydła. Odwar z korzenia tej rośliny obficie się pieni i wyróżnia się doskonałymi właściwościami czyszczącymi. Nie powoduje alergii ani uczuleń, jest bardzo delikatny dla skóry, a przy okazji w pełni ekologiczny. Współcześnie bywa wykorzystywany w kosmetyce i przemyśle spożywczym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
OMAN KORZEŃ
Ta wieloletnia bylina nazywana jest wielką, bowiem pojedyncze, grube łodygi potrafia dorastać do wysokości nawet 2,5m! Zgodnie z zaleceniami medycyny starożytnej oman znajdował zastosowanie jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowe, a w epoce średniowiecza wykorzystywano go jako środek aromatyzujący przy produkcji tzw. wina św. Pawła.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PERZ KŁĄCZE
Jeden z najbardziej uciążliwych, trudnych do wyplenienia, znienawidzonych przez rolników i działkowców chwastów, pospolity na obszarze całego kraju. Z drugiej strony - nieocenione źródło witamin i składników mineralnych, wykorzystywane w medycynie naturalnej od tysięcy lat jako środek moczopędny i odżywczy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIĘCIORNIK KURZE ZIELE
Pozostaje spokrewniony z pięciornikiem gęsim (srebrnikiem), lecz zdecydowanie różni się od niego wyglądem liści i kwiatów. W przypadku tej rośliny surowcem zielarskim jest korzeń, który jeszcze do niedawna wykorzystywano, obok celów fitoterapii, również do celów kosmetycznych oraz farbowania tkanin na kolor czerwony i czarny.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
5,75 zł
Pokrzywa zwyczajna - korzeń pokrzywy
Korzenie i kłącza pokrzywy obfitują w cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Jako surowiec zielarski pozyskiwane są na wiosnę i na jesieni, gdy w podziemnych partiach rośliny kumuluje się szczególnie wiele mikroelementów, mając na celu ułatwienie jej przetrwania zimy i pomyślnego wykiełkowania na wiosnę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PRAWOŚLAZ KORZEŃ
Mimo że należy do grupy gatunków obcych dla flory Polski, należy do szeroko znanych i rozpowszechnionych surowców zielarskich zalecanych przez rodzimą medycynę ludową. To doskonałe lekarstwo na kaszel i zapalenie żołądka, a świeżo utarty korzeń w połączeniu z cukrem tworzy delikatną masę stosowaną w cukiernictwie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Rdest japoński - korzeń rdestu cięty
Należy do surowców wykorzystywanych do prewencji i wspomagania leczenia nowotworów. Działa silnie przeciwzapalnie, skutecznie eliminuje nawet przewlekłe, długofalowe infekcje o ciężkim przebiegu. Należy do głównych ziół stosowanych w fitoterapii boreliozy i jej powikłań.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
8,55 zł
Korzenie i kłącza, czyli podziemne pędy roślinne, to organy odpowiedzialne z jednej strony za prawidłowe przytwierdzenie rośliny do podłoża, z drugiej – za zaopatrzenie jej naziemnej części w wodę i sole mineralne, czyli związki niezbędne dla jej prawidłowego rozwoju i dla właściwego przebiegu procesów fotosyntezy. W przypadku wieloletnich bylin, do których zalicza się większość roślin zielnych, korzenie pełnią dodatkowo funkcję spichlerza. Gromadzą zasoby cennych substancji odżywczych potrzebnych roślinom do przetrwania okresu ograniczonej wegetacji, czyli jesieni i zimy, a następnie odrodzenia się i wykiełkowania wraz z nadejściem wiosny. Właśnie dlatego stanowią szczególnie wartościowy surowiec zielarski. Obfitują w cukry, białka i tłuszcze, a przede wszystkim w witaminy, mikro- i makroelementy oraz pierwiastki śladowe, jakich próżno szukać w innych tkankach roślinnych.
Do celów leczniczych kłącza i korzenie roślin zielnych pozyskuje się na wiosnę i na jesieni, gdy ich potencjał odżywczy sięga maksimum. Najskuteczniejszym sposobem wydobycia cennych substancji leczniczych jest krótkie obgotowanie w wodzie, czyli przyrządzenie odwaru, jak również maceracja alkoholowa w celu sporządzenia intraktu lub nalewki, rzadziej – wina.
Korzenie i kłącza ziołowe cechują się wszechstronnym działaniem uzależnionym od specyfiki rośliny. Posiadają właściwości moczopędne (korzeń pokrzywy), wspomagające trawienie (korzeń arcydzięgla), wzmacniające siły obronne organizmu (korzeń jeżówki purpurowej), antybakteryjne (korzeń tarczycy bajkalskiej), przeciwpasożytnicze (kłącze tataraku i korzeń omanu), regulujące pracę wątroby (korzeń mniszka lekarskiego) lub serca (korzeń kozłka), zmniejszające opuchlizny i obrzęki stawów (korzeń żywokostu), przeciwnowotworowe (korzeń lukrecji), czy w końcu korzystnie oddziałujące na psychikę i poprawiające zdolności poznawcze (korzeń ashwagandhy albo żeń-szenia). Wszystkie, ze względu na obfitość substancji odżywczych, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Należy również wspomnieć, że niektóre korzenie roślin leczniczych znalazły zastosowanie kulinarne. Ze względu na wysokie stężenie olejków eterycznych szczególnie przyjemnych dla ludzkich zmysłów okazały się doskonałymi przyprawami. Przykładowo kłącze imbiru to popularny składnik dań orientalnych (a zarazem wyjątkowo skuteczny, naturalny środek przeciwwymiotny), zaś korzeń lubczyku to podstawowy składnik sosu typu maggi i zarazem wyjątkowy dodatek do staropolskiego rosołu. Z kolei mielone kłącze kurkumy, prócz zastosowania w postaci żółtego barwnika do potraw, w połączeniu z piperyną obecną w ziarenkach pieprzu uważana jest za doskonały profilaktyczny specyfik przeciwnowotworowy.