CYKORIA PODRÓŻNIK - korzeń cykorii podróżnika - cięty
Opis
CYKORIA PODRÓŻNIK korzeń
(Cichorium intybus)
ang. common chicory;
hiszp. achicoria común, radicheta;
niem. Gemeine, Gewöhnliche Wegwarte, Zichorie;
fran. chicorée amère ou chicorée sauvage;
ros. Цико́рий обыкнове́нны;
Cykoria podróżnik jest wieloletnią byliną z rodziny astrowatych. Występuje powszechnie na terenie całej Europy, północnej Afryki oraz zachodniej części Azji. Porasta przydroża, miedze, pola i pastwiska, w szczególności o żwirowym lub kamienistym podłożu. Wyróżnia się cienką, rozgałęzioną łodygą o skąpym ulistnieniu oraz licznymi, błękitnymi kwiatami. Należy do roślin cenionych w ziołolecznictwie ze względu na kompleksowe wykorzystanie - dobroczynne właściwości dla zdrowia wykazują zarówno ziele, jak i płatki kwiatów, choć najczęściej wykorzystywanym surowcem są korzenie. Stosowano je jako panaceum na problemy trawienne już w starożytności.
SUROWIEC: korzeń cykorii (radix cichorii)
DZIAŁANIE
Korzenie cykorii podróżnik zawierają glikozydy, do 40% inuliny, pektynę, cholinę, gorzkie związki laktucynę i laktukopirynę oraz sole mineralne. Pobudzają łaknienie, zwiększają ilość wydzielanej żółci i soku żołądkowego, odbudowują mikroflorę bakteryjną jelit oraz zapobiegają zaparciom. Ziele rośliny wyróżnia się wyższą zawartością fenolokwasów, kumaryn i glikozydów, dlatego jego działanie na układ pokarmowy jest silniejsze niż korzenia. Ponadto przyspiesza produkcję moczu. Z kolei płatki kwiatów cykorii posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, działają odkażająco na skórę, a przyjmowane wewnętrznie - łagodzą objawy przeziębień i chorób gardła.
ZASTOSOWANIE
Korzeń cykorii znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń przemiany materii i trawienia, bywa również stosowany w problemach z niedostatecznym wydzielaniem żółci w wątrobie oraz w chorobach metabolicznych (m.in. cukrzycy). Ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów oraz reguluje pracę jelit korzystnie wpływając na rozwój jelitowej flory bakteryjnej (posiada właściwości probiotyczne). Pobudza apetyt i działa przeciwzapalnie. W połączeniu z zielem stanowi doskonały środek oczyszczający organizm z zalegających w nim toksyn poprzez zwiększenie diurezy oraz działanie osłonowe na wątrobę. Kwiat cykorii doskonale nadaje się do przemywania ciała w stanach zapalnych skóry. Łagodzi podrażnienia, pomaga pozbyć się drobnych ran i wyprysków. Zażywany wewnętrznie łagodzi kaszel i ból gardła w chorobach górnych dróg oddechowych oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie zaleca się stosować u dzieci poniżej 12 roku życia oraz u kobiet w ciąży i karmiącym. W trakcie kuracji mogą wystąpić skórne reakcje alergiczne - wówczas należy bezzwłocznie przerwać zażywanie zioła.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
2 płaskie łyżeczki pociętych korzeni zalać 300 ml letniej wody. Podgrzać i gotować pod przykryciem przez 3-5 minut. Odstawić do zaparzenia na kwadrans, po czym przecedzić. Pić trzy razy dziennie po pół szklanki na 60 minut przed jedzeniem jako środek pobudzający łaknienie i przemianę materii.
Napar
6 łyżek rozdrobnionego korzenia cykorii zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie na pobudzenie trawienia oraz jako środek moczopędny.
Nalewka
1 część korzenia cykorii zalać 5 częściami spirytusu 70%. Odstawić na 10 dni.
Mieszanki ziołowe
Żółciopędna
50 g korzenia cykorii wymieszać z 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 25 g liści mięty pieprzowej, 25 g ziela drapacza, 25 g owoców kopru włoskiego i 10 g kwiatów wrotyczu. Dwie łyżki gotowej mieszanki zalać 500 ml ciepłej wody i bardzo wolno (przez około 30 minut) podgrzewać aż do wrzenia. Odstawić na kwadrans, odcedzić. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem jako środek żółciopędny, ułatwiający trawienie i wspomagający pracę wątroby.
Moczopędna
50 g korzenia cykorii wymieszać z 50 g ziela skrzypu, 50 g rdestu ptasiego i 50 g korzenia wilżyny. 1 łyżkę mieszanki zalać 300 ml wody, zagotować i odstawić na kwadrans pod przykryciem do naciągnięcia. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Dane techniczne
Nazwa polska | Cykoria podróżnik |
Nazwa łacińska | cichorium intybus |
Skład | 100% korzenia podróżnika |
Rodzaj surowca | korzeń |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | zaburzenia przemiany materii, problemy trawienne |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |