Kategorie
Cena
-
od
do
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY OWOC
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Bazylia - ziele bazylii - suszone
Zawarty w bazylii eugenol działa odstraszająco na owady, dlatego roślinę warto posadzić w ogrodzie pomiędzy kwiatami narażonymi na ataki mszyc (np. w pobliżu róż). Bazylia hodowana na oknie w domu odstrasza muchy, a roztarta na ciele – chroni przed atakami komarów. W wielu kulturach jej ziele uważane jest za święte.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BIEDRZENIEC ANYŻ OWOC
Owoce anyżu biedrzeńca zaliczane są do uniwersalnych przypraw stosowanych w gastronomii jako dodatek do mięs, warzyw surowych i gotowanych, sosów i serów, jak również syropów, ciast, słodkich przetworów owocowych i napojów alkoholowych. Prócz wybornego smaku doskonale wpływają na zdrowie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CEBULA SUSZONA W PŁATKACH
Bulwa cebuli otoczona jest suchymi łuskami, których barwa zależy przede wszystkim od składu mineralnego gleby, temperatury panującej podczas kiełkowania i wzrostu, warunków atmosferycznych w okresie wegetacyjnym, a nawet rodzaju sprzętu używanego przy zbiorach oraz sposobu suszenia i magazynowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CIECIERZYCA
Należy do roślin spożywanych przez człowieka od zarania ludzkości - nasiona ciecierzycy odnaleziono w grobach datowanych na ponad 9 tys. lat p.n.e. Stanowiła ważny składnik diety starożytnych Greków i Rzymian i również współcześnie pozostaje chętnie wykorzystywana w gastronomii państw basenu Morza Śródziemnego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cynamon cejloński - laski
Cynamon cejloński uznawany jest za jeden ze szlachetniejszych gatunków przyprawy. Cechuje się bardzo subtelnym aromatem i wyrazistym smakiem pozbawionym nadmiernej ostrości, dzięki temu wyśmienicie nadaje się do doprawiania delikatnych, łagodnych potraw i napojów owocowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - mielony
Mielony cynamon cejloński należy do szczególnie cenionych przypraw kuchennych. Wyróżnia się jasną barwą i niewielkim stopniem pylistości w porównaniu do kasji. Jest również pozbawiony piekącego smaku, który w jego przypadku zastępuje wyraźnie wyczuwalna nuta cytrusów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - grys
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - w laskach
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZOSNEK GRANULOWANY
Mimo wielu badań naukowych prowadzonych od ponad 30 lat nie udało się dokładnie wyjaśnić, na czym polega antybiotyczne działanie czosnku. Wiadomo natomiast, że odpowiada za nie alliina - bezwonna substancja, która uwolniona z tkanek rośliny (np. po zmiażdżeniu ząbka) przekształca się w leczniczą, silnie pachnącą allicynę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZOSNEK W PŁATKACH
Mimo wielu badań naukowych prowadzonych od ponad 30 lat nie udało się dokładnie wyjaśnić, na czym polega antybiotyczne działanie czosnku. Wiadomo natomiast, że odpowiada za nie alliina - bezwonna substancja, która uwolniona z tkanek rośliny (np. po zmiażdżeniu ząbka) przekształca się w leczniczą, silnie pachnącą allicynę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - orzech
Gałka muszkatołowa, choć w postaci niemielonej najczęściej nazywana bywa orzechem, w rzeczywistości jest pestką. Prawidłowo wysuszona może być przechowywana latami, a w razie potrzeby – starta na tarce uwolni pełnię korzennego aromatu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki całe
Wysuszone pączki kwiatowe goździkowca wyróżniają się cierpkim, pikantnym smakiem i wyrazistym, korzennym aromatem. To wyjątkowa przyprawa znajdująca zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych (w szczególności dziczyzny), jak i ciast, kompotów i słodkich, owocowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone
Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - kłącze - szuszone
Kłącza imbiru lekarskiego, zarówno w postaci surowej, jak i suszonej, stanowią trzon szeroko pojętej kuchni orientalnej. Zastosowanie znalazł w tradycjach kulinarnych państw Półwyspu Arabskiego, Chin, Indii oraz wysp Oceanu Indyjskiego. Wykorzystywano je również do celów leczniczych, a ich walory zdrowotne podkreślał sam Kartezjusz.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony
Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON MIELONY
Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON OWOC
Ze względu na swoje pochodzenie (w stanie naturalnym występuje przede wszystkim w nadoceanicznych regionach południowo-zachodniej części Półwyspu Indyjskiego) nazywany jest Malabarskim. Znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, dokąd dotarł szlakiem karawan, należy do najdroższych przypraw świata
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KAROB / MĄKA CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO
Nazywane chlebem świętojańskim drzewo rodzi owoce w postaci długich, zabarwionych na ciemno strąków, które wyróżniają się słodkim smakiem przypominającym kakao. Ze względu na brak substancji tłuszczowych uważane są za cenny zamiennik tego produktu, pozbawiony alkaloidów i jednocześnie w pełni hipoalergiczny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kasza bulgur
Pszeniczna kasza uznawana za jeden z głównych symboli kuchni tureckiej. Znana również na Bliskim Wschodzie, wytwarzana była już 2 tys. lat p.n.e. Należy do niezwykle pożywnych dań, bywa serwowana jako dodatek do zup i deserów, bądź jeden z głównych składników tradycyjnych pilawów drobiowych i baranich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza jaglana
Należy do najstarszych kasz obecnych w diecie człowieka. Jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca, dostarcza potężnej dawki cennej energii. Prawidłowo przygotowana doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi, jak i słodkimi deserami. Jest produktem bezglutenowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza kuskus
Stanowi tradycyjne dani kuchni marokańskiej, a w kulturze muzułmańskiej symbolizuje szczęście i bogactwo. Najczęściej spożywana jest z warzywami i mięsnym sosem, podana na jednym, wspólnym talerzu. Łączy w sobie zalety naturalnych kasz i współczesnych makaronów, jest łatwa i bardzo szybka do przygotowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPEREK LIŚĆ
Ze względu na intensywny aromat bywa nazywany koprem wonnym. W przeszłości uważano go za roślinę magiczną, chroniącą przed urokami i idealną do zaparzania w winie, co napój zamieniać miało w skuteczny afrodyzjak. Roślina uważana była za tak cenną, że jej zielem opłacano podatki, o czym wspomina ewangelia wg. św. Mateusza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI MIELONY
Skamieniałe ziarna kuminu odnaleziono już na terenie siedlisk ludzkich z epoki mezolitu. Pod koniec epoki średniowiecza kmin rzymski zyskał olbrzymią popularność na dworze brytyjskim. Dodawano go do wszelkich możliwych potraw, w tym do specjalnego ciasta kminkowego serwowanego pod koniec królewskich uczt.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI OWOC
Podobnie jak inne przyprawy stosowane w najodleglejszych czasach, również kmin rzymski doczekał się atrybutów rośliny magicznej. Owocom przypisywano m.in. moc kierowania zbłąkanych, zagubionych ludzi na właściwe ścieżki. Wierzono też, że kilka ziaren rozsypanych na progu pomaga odnaleźć drogę do domu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA KŁĄCZE
Kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KURKUMA MIELONA
Sproszkowane kłącze ostryżu długiego wykorzystywane jest przede wszystkim jako składnik azjatyckich mieszanek przyprawowych. Ze względu na intensywny, żółto-złoty kolor używana jest jako naturalna substancja barwiąca stanowiąc dodatek do napojów, margaryny, majonezów oraz zup i… musztardy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KWIAT MUSZKATOŁOWY CAŁY
Należy do najdroższych i najbardziej egzotycznych przypraw na świecie. Po wysuszeniu przyjmuje charakterystyczny, wrzecionowaty kształt i staje się łamliwy, lecz przez znawców bywa ceniony ze względu na długi czas przydatności do spożycia, intensywny aromat i bardzo wysoką wydajność. Stanowi niebanalną dekorację potraw.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin