GUARANA MIELONA
Opis
GUARANA / PAULINIA GUARANA
(Paullinia cupana)
ang. guarana;
hiszp. guaraná;
niem. Guaraná;
fran. Guarana;
ros. Гуарана́;
Paulinia, dużo lepiej znana na świecie pod nazwą guarany, to egzotyczne pnącze w stanie naturalnym występujące na terenie amazońskiej dżungli. Wiecznie zielona, płożąca lub wspinająca się po pniach drzew roślina, od tysiącleci wykorzystywana była przez plemiona zamieszkujące lasy deszczowe Brazylii do pozyskiwania nasion, z których przyrządzano napój o niezwykłych właściwościach. Misktura nazywana „guaraná” działała silnie pobudzająco i energetyzująco, dodawała sił witalnych i znosiła uczucie zmęczenia. Przez Indian nazywana była „eliksirem młodości” i „darem od boga”, a nasiona paulinii były na tyle cenne, że wykorzystywano je jako środek płatniczy. Europejczycy podejrzewali ją również o właściwości typowe dla ziołowych afrodyzjaków, lecz późniejsze badania nie potwierdziły takiego wpływu.
SUROWIEC: nasiona guarany (semen pauliniae)
Zawierają m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu, 3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika. Wyróżnia się stosunkowo gorzkim smakiem.
DZIAŁANIE
Guarana wykazuje właściwości silnie pobudzające analogiczne do kawy, jednak ze względu na wolniejsze od kawy wchłanianie z przewodu pokarmowego działa na organizm wielokrotnie dłużej, niż kofeina zawarta w filiżance „małej czarnej”. Dodaje sił fizycznych i znosi uczucie wyczerpania i zmęczenia. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie fizyczne i psychiczne w stanach niedoboru snu i wzmożonego wysiłku. Pomaga w koncentracji i polepsza pamięć, stymuluje umiejętności analityczne mózgu. Działa orzeźwiająco na ciało i umysł, podkręca metabolizm i zmniejsza uczucie głodu. Jednocześnie wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru.
ZASTOSOWANIE
Spożywanie guarany (maksymalnie do 3 łyżeczek dziennie) zalecane jest osobom narażonym na wzmożony wysiłek fizyczny i psychiczny, m.in. sportowcom, kulturystom, uczniom i studentom. Wszystkim osobom, które potrzebują długotrwałej, lecz łagodnej stymulacji organizmu i działania „na wysokich obrotach” bez podrażniania systemu nerwowego. Może być wykorzystana w zastępstwie napojów energetycznych, jako orzeźwiający dodatek do wysokobiałkowych, odżywczych koktajli i mieszanek muesli. Doskonały dodatek dla osób pozostających na niskokalorycznej diecie odchudzającej jako środek podwyższający temperaturę ciała i przyspieszający procesy metaboliczne przy jednoczesnym ograniczeniu łaknienia.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie należy przekraczać zalecanych dawek, ponieważ może wywoływać przyspieszoną akcję serca, kołatanie serca, podwyższać ciśnienie tętnicze krwi, powodować bezsenność i być przyczyną uczucia niepokoju.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Shake mleczny dla kulturystów
1 łyżeczka sproszkowanej guarany, 1 dojrzały banan, 200 ml mleka o obniżonej zawartości tłuszczu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w blenderze, spożyć na godzinę przed planowanym treningiem. Efekt energetyzujący utrzymuje się do 6 godzin po spożyciu.
Napój kakaowy dla uczniów i studentów
1 łyżeczka sproszkowanej guarany, 200 ml mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 łyżeczki kakao (lub więcej, do smaku). Mleko delikatnie podgrzać i zalać wymieszaną guaranę i kakao. Dokładnie wymieszać. Pić jako rewelacyjny, energetyzujący napój ułatwiający koncentrację i przyspieszający uczenie się (np. przed maturą, sesją, trudnm sprawdzianem, itp.).
Dane techniczne
Nazwa polska | Paulinia guarana |
Nazwa łacińska | Paullinia cupana |
Skład | 100% owoców guarany |
Rodzaj surowca | owoc |
Postać | mielona |
Frakcja | 0,01 mm |
Wskazania | na pobudzenie, koncentrację, w zastępstwie napojów energetyzujących |
Do użytku | wewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |