

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |

Cena
-
od
do
KALINA KORALOWA KORA

Kalina koralowa zawdzięcza swoją polską nazwę pięknym owocom o intensywnie karmazynowej barwie, przypominającym swoim wyglądem korale - biżuterię pożądaną przez mieszkanki dawnych wsi. W ziołolecznictwie zastosowanie znalazła kora tej rośliny, uznawana za skuteczny środek przeciwskurczowy dla kobiet.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
6,50 zł
KAMALA

Należy do niewielu surowców roślinnych obfitujących w związki floroglucynowe o silnym działaniu przeciwpasożytniczym. W przeszłości wykorzystywano ją wyłącznie do produkcji naturalnego, czerwonego barwnika, zaś współcześnie znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
KARCZOCH ZIELE

Karczoch jest warzywem doskonale znanym osobom pozostającym na diecie odchudzającej - jadalne kwiatostany tej rośliny to doskonały, niskokaloryczny środek detoksykujący i przyspieszający przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość inuliny mogą być spokojnie spożywane przez chorych na cukrzycę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON MIELONY

Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON OWOC

Ze względu na swoje pochodzenie (w stanie naturalnym występuje przede wszystkim w nadoceanicznych regionach południowo-zachodniej części Półwyspu Indyjskiego) nazywany jest Malabarskim. Znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, dokąd dotarł szlakiem karawan, należy do najdroższych przypraw świata
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KAROB / MĄKA CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO

Nazywane chlebem świętojańskim drzewo rodzi owoce w postaci długich, zabarwionych na ciemno strąków, które wyróżniają się słodkim smakiem przypominającym kakao. Ze względu na brak substancji tłuszczowych uważane są za cenny zamiennik tego produktu, pozbawiony alkaloidów i jednocześnie w pełni hipoalergiczny.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,30 zł
KASZTANOWIEC KORA

O ile drewno kasztanowca wykorzystywane jest do produkcji beczek i mebli, to okrywająca je kora stanowi cenny surowiec przemysłowy używany w garbarstwie, a w przeszłości używana była do pozyskania popularnego barwnika do tkanin. Obdarta z młodych gałązek bywa wykorzystywana w medycynie ludowej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZTANOWIEC KWIAT

Gdy rozkwitają kasztanowce, jak głosi popularne powiedzenie - nadchodzi czas matur. Piękne, białe lub czerwone kwiaty zebrane gęste, wiechowate i ułożone ku górze kwiatostany, to pożądany surowiec zielarski, wykorzystywany zarówno w ziołolecznictwie, jak i składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
11,35 zł
KMINEK MIELONY

Rozgniecione owoce kminku, zalewane wodą lub winem i macerowane przez długie tygodnie wykorzystywano do produkcji wielu specyfików leczniczych, od maści aż po lewatywy. Wierzono, że największą moc posiadają leki przygotowane z nasion zebranych po zachodzie słońca, a szczególnie w noc św. Jana.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KMINEK OWOC

Zachowane dokumenty źródłowe wskazują, że już we wczesnym średniowieczu mieszkańcy Europy odróżniali kminek od kminu rzymskiego, wykorzystując go zarówno jako roślinę przyprawową, jak leczniczą. Przez wiele stuleci kminek stanowił jeden z niewielu leków dostępnych dla biedoty, która leczyła nim dolegliwości gastryczne.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOBYLAK KORZEŃ

Wszystkie gatunki kobylaka, czyli popularnego szczawiu, obfitują w substancje garbnikowe, których ściągające właściwości wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia szczególnie uporczywych biegunek. Był również sprawdzonym środkiem na anemię podawanym rachitycznym dziewczętom w wieku pokwitania.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,80 zł
KOCANKA KWIAT

Kocanki piaskowe należą do roślin z rodziny astrowatych chętnie uprawianych w przydomowych ogródkach do celów dekoracyjnych - po zebraniu bardzo długo zachowują naturalną barwę, świetnie sprawdzając się w roli suchych bukietów. To również znany do stuleci środek medycyny ludowej na choroby wątroby.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA LIŚĆ

Naziemne, zielone części młodej kolendry wydzielają nieprzyjemny, plusk wiany zapach, jednak dojrzewając tracą przykry aromat na rzecz korzennej woni o delikatnej nucie cytrynowej. Liście rośliny stały się w państwach azjatyckich tak często wykorzystywaną przyprawą, że dziś często określa się je mianem „chińskiej pietruszki”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA MIELONA

Do przygotowania sosów oraz doprawiania potraw wymagających zastosowania składników sypkich doskonale nadaje się kolendra w postaci mielonej. Nadaje gotowanym daniom charakterystycznego, korzennego aromatu z wyraźnie wyczuwalną cytrusową nutą, która przesądza o egzotycznym wydźwięku serwowanego posiłku.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA ZIARNO

Prawidłowo zebrane i wysuszone owoce kolendry posiadają barwę od słomkowo-żółtej do ciemnobrązowej. Ich wyjątkowe właściwości doceniali już starożytni - obecność kolendry w diecie ówczesnych mieszkańców świata potwierdziły m.in. znaleziska dokonane w egipskich grobowcach i ruinach Pompei.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Koniczyna łąkowa - kwiat koniczyny

Należy do grona najbardziej cenionych roślin pastewnych naszej strefy klimatycznej. Jest również jadalna dla człowieka – spożywać można zarówno ziele, jak i kwiaty. W medycynie ludowej znalazła zastosowanie jako środek na tzw. choroby kobiece.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,85 zł
Koniczyna łąkowa - ziele koniczyny

Należy do grona najbardziej cenionych roślin pastewnych naszej strefy klimatycznej. Jest również jadalna dla człowieka – spożywać można zarówno ziele, jak i kwiaty. W medycynie ludowej znalazła zastosowanie jako środek na tzw. choroby kobiece.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KONWALIA LIŚĆ

Znana jest przede wszystkim z białych, bardzo intensywnie pachnących kwiatów, których odurzająca i bardzo przyjemna woń często wykorzystywana bywa w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i chemicznym. W stanie surowym zawiera związki o działaniu silnie toksycznym, szkodliwym dla większości kręgowców.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,25 zł
KOPER WŁOSKI MIELONY

Mielone owoce kopru to wyśmienity, aromatyzujący dodatek do dań dietetycznych, polecanych w szczególności osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz chorym na przeziębienie. W starożytnym Rzymie kobiety doprawiały tą przyprawą dania serwowane swoim kochankom, bowiem fenkuł uważano za niezwykle skuteczny afrodyzjak.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI OWOC

Fenkuł stanowi prawdopodobnie jeden z najstarszych produktów dietetycznych na świecie – już starożytne mieszkanki Grecji i Aten żuły jego nasiona w ramach walki z otyłością, zaś mężczyźni dla zachowania pełni sił witalnych do późnej starości. Koprem żywiono się również w okresach głodu i podczas trwania… Wielkiego Postu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPEREK LIŚĆ

Ze względu na intensywny aromat bywa nazywany koprem wonnym. W przeszłości uważano go za roślinę magiczną, chroniącą przed urokami i idealną do zaparzania w winie, co napój zamieniać miało w skuteczny afrodyzjak. Roślina uważana była za tak cenną, że jej zielem opłacano podatki, o czym wspomina ewangelia wg. św. Mateusza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA MIELONA

W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA ZIARNO

W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZŁEK LEKARSKI KORZEŃ

Kozłek lekarski (Valeriana Officinalis) to wieloletnie zioło rosnące na terenie całej Eurazji i Ameryki Północnej, poza obszarami arktycznymi i pustynnymi. Rzymski lekarz Pliniusz zalecał jego stosowanie w chorobach układu moczowego i płuc, a średniowieczni medycy powszechnie zalecali go w chorobach zakaźnych i przy epilepsji.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KRUSZYNA KORA

Kruszyna zawdzięcza swoją polską nazwę kruchym gałązkom, które łatwo łamały się pod ciężarem siadających na nich ptaków. O ile w naszym kraju jeszcze do niedawna podlegała ochronie, to za oceanem, gdzie stanowi gatunek obcy przywleczony przez człowieka, traktowana jest jako pospolity chwast i często trzebiona.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KRWAWNIK ZIELE

Zaliczany jest do ziół uniwersalnych, o szczególnie szerokim zakresie zastosowania. Jak wskazują badania, jego prozdrowotne właściwości znane były i wykorzystywane już przez ludzi neandertalskich. Obecna łacińska nazwa rośliny wywodzi się od imienia greckiego bohatera, który, zgodnie z legendą, za pomocą krwawnika leczyć miał rany odniesione w walkach prowadzonych pod Troją.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KRWIŚCIĄG ZIELE

Polska nazwa rośliny doskonale oddaje jej podstawowe właściwości. Już pod koniec średniowiecza europejscy fitoterapeuci wykorzystywali ją do tamowania nadmiernych krwawień, zarówno wewnętrznych, towarzyszących chorobom płuc i narządów układu trawiennego, jak i miesięcznych u kobiet. Była podstawą dawnych leków aplikowanych chorym na czerwonkę i krwawe biegunki.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,30 zł
KUKLIK KŁĄCZE

W przeszłości surowiec wykorzystywano nie tylko do celów ziołoleczniczych: dzięki goździkowemu posmakowi kłącze używano do doprawiania mięs i ciast w zastępstwie bardzo drogiej, korzennej przyprawy. Podziemne części rośliny stosowano również do bawienia tkanin, którym nadawały rudawo-żółty odcień.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUKURYDZA ZNAMIĘ

Kukurydza, obok pożywnego ziarna, dostarcza również cennego surowca leczniczego. O ile w państwach Europy Północnej wykorzystywano do przede wszystkim jako środek moczopędny, o tyle na południu kontynentu ceniono go przede wszystkim ze względu na działanie żółciopędne i regulujące krwawienia miesięczne u kobiet.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI MIELONY

Skamieniałe ziarna kuminu odnaleziono już na terenie siedlisk ludzkich z epoki mezolitu. Pod koniec epoki średniowiecza kmin rzymski zyskał olbrzymią popularność na dworze brytyjskim. Dodawano go do wszelkich możliwych potraw, w tym do specjalnego ciasta kminkowego serwowanego pod koniec królewskich uczt.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin