PRZYPRAWA SWAŃSKA SÓL
Opis
PRZYPRAWA SWAŃSKA SÓL
ang. svanetian salt;
hiszp. sal de Svanetia
niem. Swanetisches Salz
fran. le sel de Svanétie
ros. сванская соль
Swańska sól uznawana jest za jedną ze sztandarowych przypraw kuchni gruzińskiej. Jej nazwa wywodzi się od Swanetii – wysokogórskiego regionu Gruzji, znanego z gościnności, doskonałego wina oraz przepięknych krajobrazów. W tym regionie Kaukazu mieszanka bazująca na tartych ręcznie w moździerzu soli kamiennej z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół, stanowi jeden z najczęściej stosowanych uniwersalnych dodatków do potraw, a każda gospodyni przygotowuje ją samodzielnie według własnego, ściśle strzeżonego przepisu.
Swańska sól ma charakter przyprawy wszechstronnej. W swojej ojczyźnie dodawana jest zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Podkreśla smak wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny i baraniny serwowanych w postaci pieczeni, duszonych gulaszów czy poddawanych obróbce na parze. Uwypukla aromat farszów do chinkali (gruzińskich pierożków), kubdari i chaczapuri, doskonale nadaje się jako dodatek do lula (gruziński kebab) i adżapsandali (gruzińska wersja leczo na bazie bakłażanów), marynowanych i kiszonych warzyw oraz szaszłyków z cebulą. Swańska sól to również doskonały wybór w przypadku potraw z dodatkiem nabiału, w szczególności twarogu i topionego, żółtego sera.
SKŁAD: sól kamienna, kozieradka, czosnek, kolendra, kurkuma, chili;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kubdari z wołowiną
2 szklanki mąki
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
8 g drożdży
Farsz:
500 g mięsa wołowego mielonego
8 ząbków czosnku
1 duża cebula
pęczek zielonej kolendry
2 łyżeczki przyprawy swańska sól
Do miski wsypać mąkę,na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki. Dodać jogurt, sól i cukier, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, kolendrę posiekać, cebulę pokroić w bardo drobną kostkę. Wymieszać z mięsem i swańską solą. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i podzielić na pięć części. Farsz również podzielić na pięć części, każdą uformować w kulkę. Pojedyncze porcję ciasta rozwałkować na stolnicy, na środek nałożyć mięso, brzegi ciasta złożyć w kopertę. Oprószyć mąką i całość rozwałkować na placek. Placki smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej masła) pod przykryciem po ok. 8 minut z każdej strony.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól kamienna, kozieradka, czosnek, kolendra, kurkuma, chili |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw kuchni gruzińskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |