Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

PRZYPRAWA SWAŃSKA SÓL

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 1,60 zł 1.60
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 01020126

Opis

PRZYPRAWA SWAŃSKA SÓL


ang. svanetian salt;
hiszp. sal de Svanetia
niem. Swanetisches Salz
fran. le sel de Svanétie
ros. сванская соль


Swańska sól uznawana jest za jedną ze sztandarowych przypraw kuchni gruzińskiej. Jej nazwa wywodzi się od Swanetii – wysokogórskiego regionu Gruzji, znanego z gościnności, doskonałego wina oraz przepięknych krajobrazów. W tym regionie Kaukazu mieszanka bazująca na tartych ręcznie w moździerzu soli kamiennej z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół, stanowi jeden z najczęściej stosowanych uniwersalnych dodatków do potraw, a każda gospodyni przygotowuje ją samodzielnie według własnego, ściśle strzeżonego przepisu.

Swańska sól ma charakter przyprawy wszechstronnej. W swojej ojczyźnie dodawana jest zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Podkreśla smak wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny i baraniny serwowanych w postaci pieczeni, duszonych gulaszów czy poddawanych obróbce na parze. Uwypukla aromat farszów do chinkali (gruzińskich pierożków), kubdari i chaczapuri, doskonale nadaje się jako dodatek do lula (gruziński kebab) i adżapsandali (gruzińska wersja leczo na bazie bakłażanów), marynowanych i kiszonych warzyw oraz szaszłyków z cebulą. Swańska sól to również doskonały wybór w przypadku potraw z dodatkiem nabiału, w szczególności twarogu i topionego, żółtego sera.


SKŁAD:
sól kamienna, kozieradka, czosnek, kolendra, kurkuma, chili
;

SKALA OSTROŚCI: ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kubdari z wołowiną

2 szklanki mąki
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
8 g drożdży

Farsz:
500 g mięsa wołowego mielonego
8 ząbków czosnku
1 duża cebula
pęczek zielonej kolendry
2 łyżeczki przyprawy swańska sól

Do miski wsypać mąkę,na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki. Dodać jogurt, sól i cukier, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, kolendrę posiekać, cebulę pokroić w bardo drobną kostkę. Wymieszać z mięsem i swańską solą. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i podzielić na pięć części. Farsz również podzielić na pięć części, każdą uformować w kulkę. Pojedyncze porcję ciasta rozwałkować na stolnicy, na środek nałożyć mięso, brzegi ciasta złożyć w kopertę. Oprószyć mąką i całość rozwałkować na placek. Placki smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej masła) pod przykryciem po ok. 8 minut z każdej strony. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól kamienna, kozieradka, czosnek, kolendra, kurkuma, chili
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do potraw kuchni gruzińskiej
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl