Posypka do chipsów - meksykańska
Opis
Posypka do chipsów - smak meksykański
ang. mexicana-flavored chip sprinkles;
hiszp. espolvoreado de sabor "mejicana" para patatas fritas;
niem. Streusel für Chips mit Mexicanageschmack;
fran. saupoudrage au goût de à la mexicana;
ros. посыпка для чипсов со вкусом мексикана;
Posypka o smaku meksykańskim do chipsów to rodzaj mieszanki przyprawowej przeznaczonej do użytku domowego do przygotowania dań pieczonych lub smażonych na głębokim oleju. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek aromatyzujący do frytek, chipsów, smażonych i pieczonych ziemniaków, batatów, krążków cebulowych, owoców morza (w szczególności panierowanych krewetek i kalmarów) oraz gotowych dań typu express przeznaczonych do odgrzewania w piekarniku lub obsmażania na patelni. Może być również używana jako suplement smakowy do sosów, dipów, domowych past, dań na bazie twarożku i jajek oraz potraw rybnych.
Składniki posypki meksykańskiej
serwatka (z mleka), papryka słodka, maltodekstryna, sól, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe; cebula, hydrolizat białka sojowego, papryka chilli, pieprz czarny, ekstrakt papryki, witamina C.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 284 kcal (1189 kJ); tłuszcz 2,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; węglowodany 39,2 g, w tym cukry 40,5 g; błonnik 2,1 g; białko 7,2 g; sól 15,8 g
Sposób użycia posypki meksykańskiej
Gotowe danie (np. świeżo usmażone i odsączone z oleju frytki) posypać do uzyskania pożądanego natężenia smaku.
Dane techniczne
Postać | proszek |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | posypka aromatyzująca do potraw |
Wskazania | chipsy, frytki, smażone i pieczone warzywa |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |