ZASMAŻKA JASNA
Opis
ZASMAŻKA JASNA
(-)
ang. light roux;
hiszp. roux claro;
niem. blonde Mehlschwitze;
fran. roux blanc;
ros. белая ру;
Tradycyjna zasmażka na bazie mąki i tłuszczu to podstawa wielu potraw, przede wszystkim zup i sosów. Odpowiednio przygotowana podkreśla naturalny smak dań oraz nadaje im pożądaną, nierzadko dość gęstą, konsystencję. Powstaje poprzez przesmażenie wybranego rodzaju tłuszczu, najczęściej masła, smalcu lub oliwy z oliwek, z niewielką ilością mąki pszennej, a następnie rozrobienie otrzymanej masy odrobiną płynu. W zależności od czasu smażenia wyróżnia się zasmażkę jasną, typową dla kuchni francuskiej, która zagęszcza potrawę praktycznie nie zmieniając jej oryginalnego smaku, oraz ciemną, częściej wykorzystywaną w gastronomii niemieckiej, nadającą potrawom brązowego zabarwienia i charakterystycznego posmaku prażonej mąki.
Samodzielne przygotowanie zasmażki często sprawia wiele trudności. Już nieznaczna zmiana proporcji poszczególnych składników może całkowicie popsuć potrawę, a niewprawnym adeptom sztuki kulinarnej problem sprawia również dostosowanie ilości zasmażki do pożądanej gęstości dania. Rozwiązaniem może być skorzystanie z gotowego produktu w wersji instant.
Zasmażka jasna to gotowa mieszanka krótko przesmażanych mąki pszennej i oleju roślinnego, oferowana w postaci granulatu instant. Wystarczy odmierzyć pożądaną ilość produktu i wymieszać z proporcjonalnie odmierzoną ilością wrzącej wody, by uzyskać gotową masę zagęszczającą. W zależności od indywidualnych potrzeb wodę można zastąpić wcześniej przygotowanym sosem, zupą, mlekiem lub bulionem. Gotowa zasmażka to doskonała baza do przygotowania sosu beszamelowego, jasnych sosów pieczeniowych, jasnych zup-kremów czy drobiowych gulaszów.
SKŁAD: mąka pszenna, olej roślinny (palmowy);
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
25 g zasmażki dodać do 500 ml wrzącej wody (lub sosu, zupy, bulionu, innego płynu), następnie dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2300 kJ / 550 kcal | 27% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
39 g 26,1 g |
56% 130% |
Węglowodany - w tym cukry |
43 g 0,1 g |
17% 2% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 6 g | 12% |
Sól | 0 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | zasmażka jasna |
Postać | instant |
Skład | mąka pszenna, olej roślinny (palmowy); |
Zbiór | - |
Wskazania | do zagęszczania potraw kulinarnych |
Kraj pochodzenia | Polska |