PRZYPRAWA DO GULASZU
Opis
PRZYPRAWA DO GULASZU
ang. goulash seasoning;
hiszp. especias para gulash;
niem. Gewürze für Gulasch;
fran. épices pour le goulash;
ros. специя для гуля́ша;
Potrawa znana w Polsce pod nazwą gulaszu to popularne na całym świecie, bardzo sycące danie rodem z madziarskich stepów. Przepis wymyślili węgierscy pasterze, którzy przyrządzali swoje posiłki w kociołkach stawianych na ogniu dysponując bardzo ograniczoną ilością składników – głównie cebulą, papryką i wołowym mięsem. Wołowina duszona do miękkości z papryką na podsmażonej na słoninie cebulce zyskała sławę w całej Europie nie tylko dzięki wyjątkowemu smakowi, lecz również prostocie przygotowania oraz niewątpliwym walorom odżywczym. Współcześnie gulasze przyrządza się z różnych rodzajów mięsa, również wieprzowego i drobiowego, a niekiedy wzbogaca potrawę dodatkiem innych warzyw (m.in. marchwi, korzenia pietruszki i pomidorów).
Przyprawa do gulaszu to tradycyjna kompozycja ziół i przypraw podkreślających naturalny smak mięs wykorzystanych do przygotowania dania, jak również wydobywających aromat papryki i cebuli podczas duszenia. Nadaje potrawie ostrego, pikantnego aromatu, który złagodzić można odrobiną śmietany. Mieszanka nadaje się do wykorzystania jako dodatek do gulaszów warzywnych i drobiowych oraz przyprawa do mięs duszonych, przede wszystkim wołowiny, cielęciny i wieprzowiny. Doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do gulaszu rybnego z dodatkiem pomidorów. Można ją również stosować jako niestandardowy rodzaj marynaty do pieczeni, który nada mięsu niepowtarzalny, zaskakujący charakter typowy dla potraw gotowanych.
SKŁAD: sól, papryka czerwona mielona słodka, czosnek, cząber, cukier, pieprz ziołowy - 6%, papryka czerwona ostra, rozmaryn, majeranek, gorczyca biała, kolendra, pieprz czarny;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Gulasz wołowy z pieczarkami
800 g jogurtu typu greckiego
500 g mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
2 czerwone papryki
2 pomidory
25 g przyprawy do gulaszu
1 szklanka wody (lub wytrawnego, czerwonego wina)
2-3 łyżki mąki
olej
150 ml kwaśnej śmietany
Mięso umyć pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem o pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w talarki, paprykę pokroić w dużą kostkę, pomidory w ćwiartki, a pieczarki w plasterki. W naczyniu o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z dodatkiem czosnku (uważać, aby się nie przypalił), dodać pokrojone mięso i zrumienić. Następnie dodać warzywa, przez chwilę całość obsmażać, po czym zalać wodą i doprawić przyprawą do gulaszu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5-2 h. Pod koniec gotowania gulasz zagęścić mąką. Podawać z ryżem lub ziemniakami okraszony kleksem kwaśnej śmietany.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona mielona słodka, czosnek, cząber, cukier, pieprz ziołowy - 6%, papryka czerwona ostra, rozmaryn, majeranek, gorczyca biała, kolendra, pieprz czarny |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | do mięsnych i warzywnych potraw duszonych i wolnogotowanych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |