ZIOŁA PROWANSALSKIE
Opis
ZIOŁA PROWANSALSKIE
(Herba provencal)
ang. herbes de Provence
hiszp. hierbas provenzales
niem. Kräuter der Provence;
fran. herbes de Provence;
ros. Прова́нские тра́вы;
Zioła prowansalskie to aromatyczna mieszanka ziół uprawianych w basenie Morza Śródziemnego i skomponowana po raz pierwszy w Prowansji - regionie położonym w południowej części Francji. Wykorzystywana do celów kulinarnych składa się z roślin najczęściej spotykanych we francuskich herbariach: tymianku, lebiodki, bazylii, rozmarynu, majeranku, cząbru i estragonu, niekiedy z dodatkiem mięty pieprzowej, rozmarynku, pietruszki, szałwii lekarskiej i hyzopu lekarskiego. Kompozycja wyróżnia się orzeźwiającym aromatem i lekko gorzkawym posmakiem, a potrawom nadaje przyjemny, lekki charakter.
Prócz walorów smakowych, zioła prowansalskie wyróżniają się również dobroczynnym działaniem na układ pokarmowy. Wzmagają apetyt, wspomagają naturalny proces trawienia stymulując wydzielanie soków żołądkowych oraz chroniąc błony śluzowe wyściełające narządy układu pokarmowego przed podrażnieniem. Ich właściwości antyseptyczne łagodzą ewentualne dolegliwości ze strony żołądka, zapobiegają bolesnym skurczom jelit i regulują przemianę materii. Doskonale komponują się z potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi, jak również o wysokiej zawartości kalorii.
Zioła prowansalskie stosuje się do wszelkiego rodzaju potraw: zup, sosów, sałatek, serów i twarogów, potraw mięsnych pieczonych, smażonych, gotowanych na parze i grillowanych, ryb, dziczyzny i drobiu. Można nimi posypywać pizze i zapiekanki, jaja gotowane na twardo i jajecznice. Szczególnie polecane są osobom pozostającym na diecie bezsolnej, ponieważ swoim intensywnym aromatem i smakiem pozbawiają potrawy mdłego smaku. Można je stosować zarówno w trakcie, jak i pod sam koniec gotowania.
SKŁAD: bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek, rozmaryn
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zupa serowo-ziołowa
500 ml bulionu drobiowego
200 ml mleka
50 g sera gouda
50 g sera gruyer
1 serek topiony z ziołami
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz biały
Ser żółty zetrzeć na tarce, czosnek obrać z łusek. Bulion drobiowy wymieszać z mlekiem i zagotować. Dodać ser żółty i ser topiony, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Gotować na wolnym gazie mieszając aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Prowansalska potrawka warzywna
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
50 ml oleju
sól, pieprz
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Cukinie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać z łusek i posiekać na talarki. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, po czym dodać paprykę, cukinię i bakłażana oraz czosnek i pomidory. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie podlać rosołem i dodać zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 40 minut, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Przed końcem gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Spożywać zaraz po przygotowaniu.
Dane techniczne
Postać | zioła otarte |
Skład | bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek, rozmaryn |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | potrawy kuchni włoskiej i francuskiej |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |