DYMNICA LEKARSKA ZIELE
Jak podaje ludowa legenda, nazwa dymnicy lekarskiej wywodzi się od specyficznej woni świeżego ziela, które roztarte w dłoni przypomina aromatem zapach okopconego drewna. Ziele reguluje wydzielanie żółci w organizmie: wzmaga je przy niedoborze lub ogranicza, gdy produkowana jest w nadmiarze.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
DYNIA PESTKI ŁUSKANE
Dynia zwyczajna należy do najstarszych znanych ludzkości warzywnych roślin uprawnych. Już w epoce neolitu spożywano jej pestki, które suszono na słońcu i obierano z białych łupin dla pozyskania pysznego jądra. Z ich pomocą walczono z pasożytami wewnętrznymi i zaspokajano dzienne zapotrzebowanie organizmu na większość witamin i minerałów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
DYNIA PESTKI W ŁUPINIE
Dynia zwyczajna należy do najstarszych znanych ludzkości warzywnych roślin uprawnych. Już w epoce neolitu spożywano jej pestki, które suszono na słońcu i obierano z białych łupin dla pozyskania pysznego jądra. Z ich pomocą walczono z pasożytami wewnętrznymi i zaspokajano dzienne zapotrzebowanie organizmu na większość witamin i minerałów.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,50 zł
DYPTAM JESIONOLISTNY KŁĄCZE
Nazywany jest gorejącym krzewem i utożsamiany z biblijnym krzakiem, który ukazał się oczom zdumionego Mojżesza. Dyptam zawiera bowiem tak duże ilości olejków eterycznych, że w sprzyjających okolicznościach ich opary ulegają samozapłonowi żarząc się bladym, błękitnym płomieniem., który jednak nie czyni szkody samej roślinie.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
DZIEWANNA KWIAT
Dziewanna w naszej strefie klimatycznej kwitnie od maja do lipca. Drobne kwiaty o rozmiarach około 20-30 mm osadzone są w górnej partii strzelistej łodygi. Każdy pojedynczy kwiat rozwija się na zaledwie kilka godzin, po czym więdnie i opada, dlatego zbiór surowca stanowi prawdziwe wyzwanie nawet dla doświadczonych zbieraczy.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
6,05 zł
DZIEWIĘĆSIŁ bezłodygowy - korzeń - cięty
Już w epoce średniowiecza uznawany był za skuteczny środek rozkurczowy i przeciwpasożytniczy, a w wierzeniach ludowych - za talizman chroniący przed zarazą i urokami. W Polsce w stanie dzikim podlega częściowej ochronie, dlatego znakomita część surowca zielarskiego pozyskiwana jest z upraw.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
DZIKA RÓŻA ŁUSKA bez pestek
Lekarze praktykujący sztukę medyczną w starożytnym Rzymie zalecali spożywanie owoców róży w stanach niedożywienia i anemii, zaś płatków – moczonych w winie, co przyspieszać miało leczenie nieżytu żołądka. Kwiaty dostarczały wonnych olejków stanowiących podstawę pierwszych znanych perfum, jak również posypywano nimi pościel, by zagwarantować spokojny i niezakłócony sen.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,90 zł
DZIKA RÓŻA OWOC CAŁY
Lekarze praktykujący sztukę medyczną w starożytnym Rzymie zalecali spożywanie owoców róży w stanach niedożywienia i anemii, zaś płatków – moczonych w winie, co przyspieszać miało leczenie nieżytu żołądka. Kwiaty dostarczały wonnych olejków stanowiących podstawę pierwszych znanych perfum, jak również posypywano nimi pościel, by zagwarantować spokojny i niezakłócony sen.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
DZIURAWIEC ZIELE
Po roztarciu świeżego ziela dziurawca w uszkodzonych części rośliny wycieka czerwony sok, który pozostawia na skórze dłoni wyraźne przebarwienia. Według średniowiecznej legendy bylina wyrosła z krwi Jana Chrzciciela, dlatego w lokalnych społecznościach ludowych nazywa się ją zielem świętojańskim (tym bardziej, że zakwita około 24 czerwca).
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ESTRAGON
Estragon to popularna i chętnie używana przyprawa do mięs, sosów i serów. Zielone wierzchołki pędów tej odmiany bylicy posiadają również właściwości prozdrowotne. W dawnej Francji używano ich jako środka ułatwiającego zasypianie, a w krajach Europy Północnej wkładano do butów piechurom wierząc, że dodadzą im sił do pieszej wędrówki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
EUKALIPTUS LIŚĆ
Liście eukaliptusa to podstawowe pożywienie misiów koala. Zanim odkryto w nich cenne olejki eteryczne, ludzie wykorzystywali przede wszystkim drewno tych drzew, niezwykle odporne na gnicie. Używano go do budowy okrętów, wagonów kolejowych oraz wszelkich konstrukcji narażonych na wzmożone działanie wilgoci.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FASOLA MUNG
Znana również pod nazwą złotej fasoli, ponieważ barwa jej ziaren może wahać się od soczystego złota po ciemną zieleń. Stanowi ważny składnik kuchni azjatyckiej, w szczególności chińskiej. Stanowi ważne źródło białka w diecie wegetariańskiej, bywa również uprawiana dla pozyskania smacznych i odżywczych kiełków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FASOLA OWOCNIA
Fasola to bardzo popularna roślina warzywna – zastosowanie kulinarne znalazły przede wszystkim jej nasiona (smaczne, bogate w białko i cenne składniki odżywcze), a w odmianach szparagowych – całe strąki. U odmian kwitnących na biało łuski pozostałe po usunięciu nasion suszy się i stosuje jako surowiec zielarski.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FIGA SUSZONA GRECKA
Figowce należą do najstarszych uprawianych przez ludzkość drzew owocowych. Już 2,7 tys. lat temu na terenie Mezopotamii i Egiptu tworzono z nich sady pozyskując smaczne owoce stanowiące ważne, uzupełniające źródło cukrów w diecie starożytnych. Ceniono je tak dalece, że wg. zaleceń Talmudu ścięcie figowca karano… śmiercią.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
FIGA SUSZONA TURECKA
Figowce należą do najstarszych uprawianych przez ludzkość drzew owocowych. Już 2,7 tys. lat temu na terenie Mezopotamii i Egiptu tworzono z nich sady pozyskując smaczne owoce stanowiące ważne, uzupełniające źródło cukrów w diecie starożytnych. Ceniono je tak dalece, że wg. zaleceń Talmudu ścięcie figowca karano… śmiercią.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
FIOŁEK TRÓJBARWNY ZIELE
Bliskim krewnym fiołka trójbarwnego jest bratek wielkokwiatowy uprawiany na rabatach kwiatowych i uważany za symbol braterstwa i przyjaźni, od których to cnót wywodzi się jego nazwa. Sam fiołek trójbarwny wykorzystywano w ziołolecznictwie już około XVII w., gdzie stosowany był jako ogólny lek „oczyszczający krew”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FRUKTOZA
Należy do substancji słodzących zalecanych przez dietetyków w zastępstwie tradycyjnego cukru. W stanie naturalnym występuje w owocach, miodzie i nektarze kwiatowym. Jest słodsza od sacharozy i wyróżnia się niskim indeksem glikemiczny, dlatego może być bezpiecznie stosowana przez chorych na cukrzycę.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
8,50 zł
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - orzech
Gałka muszkatołowa, choć w postaci niemielonej najczęściej nazywana bywa orzechem, w rzeczywistości jest pestką. Prawidłowo wysuszona może być przechowywana latami, a w razie potrzeby – starta na tarce uwolni pełnię korzennego aromatu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GLISTNIK JASKÓŁCZE ZIELE
Jaskółcze ziele jest najskuteczniejszym znanym środkiem naturalnym zwracającym kurzajki. Zielone części rośliny wydzielają mleczny sok o żółtym zabarwieniu, którym medycyna ludowa zalecała pokrywać zmiany skórne. Alkaloidy zawarte w roślinie hamowały rozrost brodawek i namnażanie wirusa powodującego szpecące narośla.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GLUTAMINIAN SODU
Sól kwasu glutaminowego, znana jako glutaminian sodu, używana jest powszechnie jako dodatek mający na celu podkreślenie naturalnego smaku ich głównych składników, a w szczególności wydobycia charakterystycznego, mięsno-grzybowego aromatu potraw, który w tradycyjnej kuchni chińskiej nazywany jest umami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GŁÓG KWIAT
Kwiaty głogu uważane są za jeden z najsilniejszych naturalnych leków na serce. Mają szczególne znaczenie w dobie, gdy coraz więcej chorób układu krążenia uważanych jest za choroby cywilizacyjne. To również środek uznany przez medycynę zajmującą się schorzeniami wieku starczego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GŁÓG OWOC
Pięknie kwitnące, cierniste krzewy stanowią nie tylko wspaniałą ozdobę każdego ogrodu, lecz również źródło zdrowych i bogatych w witaminy owoców, które z powodzeniem wykorzystywane są zarówno do produkcji wina i domowych przetworów, jak i w formie surowca zielarskiego wspomagającego leczenie chorób serca
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GOJNIK / HERBATA GÓRSKA
Znany od kilku tysięcy lat wykorzystywany był przez ludy południowej Europy i północnej Afryki do przyrządzania leczniczej herbaty, podawanej chorym na dla wzmocnienia odporności, regeneracji organizmu i przyspieszenia gojenia się ran. Znany również pod nazwą szałwi libańskiej należy do grupy najskuteczniejszych znanych antyoksydantów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA MIELONA
Nasiona gorczycy stanowią podstawowy składnik musztardy – jednej z najchętniej używanych przypraw stołowych. Na pomysł jej produkcji wpadli starożytni Rzymianie, łącząc mielone ziarna z niewielką ilością octu, soli i cukru. Obecnie w sprzedaży spotkać można kilkanaście rodzajów musztard, w tym smakowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA ZIARNO
Bioenergoterapeuci przypisują ziarnom gorczycy właściwość wydzielania biopromieniowania, które działać ma przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Drobne nasionka wykorzystuje się do wypełniania poduszek i materacy rehabilitacyjnych, które rozgrzewają stawy i przyspieszają regenerację organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA CZARNA ZIARNO
Staropolskie księgi kucharskie z połowy XVII w. wymieniają czarną gorczycę jako jedną ze smaczniejszych i najbardziej przydatnych kulinarnie przypraw. O ile jednak często gościła na stołach szlacheckich, to jej stosowanie w kuchniach klasztornych było zabronione, bowiem przypisywano jej rolę afrodyzjaku…
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORYCZKA ŻÓŁTA - korzeń goryczki - cięty
Goryczka żółta to najbardziej gorzka roślina występująca w przyrodzie. Wystarczy zaledwie przełamać w rękach jej korzeń, by komórki węchowe obecne w nosie wykryły obecność goryczy w powietrzu. W przeszłości leczono nią malarię, obecnie stosowana jest jako środek pobudzający apetyt i dodający energii życiowej.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
13,20 zł
GORZKIE JĄDRA PESTEK MORELI
Starożytni lekarze egipscy zalecali przemywanie zmian skórnych o charakterze nowotworowym wodą z wyciągiem z gorzkich migdałów, podobną terapię stosowano również w Chinach. W 1830 r. z jąder pestek owocowych wyodrębniono substancję nazywaną amigdaliną, którą niektórzy uważają za skuteczny lek na raka.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,40 zł
GOTU KOLA
W medycynie ajurwedyjskiej uznawana jest za szczególnie pomocną w zwalczaniu skutków nadmiernego stresu i efektów chorób degeneracyjnych mózgu, skuteczną na równi z miłorzębem. Znana jest pod nazwą Gotu Kola, która w języku syngaleskim oznacza dosłownie „liść w kształcie kielicha”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin