Kategorie
Cena
-
od
do
Akacja - kwiat akacji - robinii akacjowej
Miododajny kwiat akacji działa silnie moczopędnie. Ułatwia oczyszczanie dróg moczowych ze złogów i kamieni, przynosi ulgę cierpiącym na dnę moczanową i schorzenia nerek. Bywa również stosowany na kamicę żółciową i migrenę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Aminek egipski - owoc aminka
Ceniony ze względu na wysoką zawartość keliny – substancji czynnej o działaniu rozkurczowym. W medycynie ludowej zalecany pomocniczo osobom cierpiącym na ataki kaszlu, astmę, dusznicę bolesną połączoną z chorobą wieńcową oraz kamicę moczową i żółciową.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,65 zł
BIEDRZENIEC ANYŻ OWOC
Owoce anyżu biedrzeńca zaliczane są do uniwersalnych przypraw stosowanych w gastronomii jako dodatek do mięs, warzyw surowych i gotowanych, sosów i serów, jak również syropów, ciast, słodkich przetworów owocowych i napojów alkoholowych. Prócz wybornego smaku doskonale wpływają na zdrowie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CZARCI PAZUR
Surowiec pozyskiwany z południowoafrykańskiej byliny o polskiej nazwie hakorośl rozesłana, dużo lepiej znany jest na rynku jako „czarci pazur” lub „diabelski pazur”. Używany w języku potocznym termin odnosi się do charakterystycznego kształtu owoców tej rośliny, przypominających rozcapierzoną łapkę pełną ostrych szponów.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki całe
Wysuszone pączki kwiatowe goździkowca wyróżniają się cierpkim, pikantnym smakiem i wyrazistym, korzennym aromatem. To wyjątkowa przyprawa znajdująca zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych (w szczególności dziczyzny), jak i ciast, kompotów i słodkich, owocowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone
Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
HIBISKUS BIAŁY
Napar uzyskiwany z białych kwiatów ketmii charakteryzuje się kwaskowatym smakiem typowym dla tradycyjnego hibiskusa, jednak zachowuje jasną, prawie przezroczystą barwę. Zaliczany jest do korzystnych dla zdrowia ze względu na zawartość dużych ilości witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
HIBISKUS KWIAT
Kwiat ketmii, w języku polskim znanej pod nazwą hibiskusa, wyróżnia się szczególną urodą, dzięki której stał się symbolem Malezji, znalazł się w godle Hawajów, a w Korei Południowej uznano go za jeden ze znaków narodowych. Jego piękno jest jednak niezwykle ulotne, bowiem kwitnie tylko jeden dzień...
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Imbir lekarski - kłącze - szuszone
Kłącza imbiru lekarskiego, zarówno w postaci surowej, jak i suszonej, stanowią trzon szeroko pojętej kuchni orientalnej. Zastosowanie znalazł w tradycjach kulinarnych państw Półwyspu Arabskiego, Chin, Indii oraz wysp Oceanu Indyjskiego. Wykorzystywano je również do celów leczniczych, a ich walory zdrowotne podkreślał sam Kartezjusz.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony
Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPER WŁOSKI OWOC
Fenkuł stanowi prawdopodobnie jeden z najstarszych produktów dietetycznych na świecie – już starożytne mieszkanki Grecji i Aten żuły jego nasiona w ramach walki z otyłością, zaś mężczyźni dla zachowania pełni sił witalnych do późnej starości. Koprem żywiono się również w okresach głodu i podczas trwania… Wielkiego Postu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUKURYDZA ZNAMIĘ
Kukurydza, obok pożywnego ziarna, dostarcza również cennego surowca leczniczego. O ile w państwach Europy Północnej wykorzystywano do przede wszystkim jako środek moczopędny, o tyle na południu kontynentu ceniono go przede wszystkim ze względu na działanie żółciopędne i regulujące krwawienia miesięczne u kobiet.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MANGO OWOC SUSZONY
Narodowy owoc Indii, Pakistanu i Filipin, pozyskiwany jest z najczęściej uprawianych w strefie tropikalnej drzew owocowych. Jest szczególnie ceniony ze względu na wysoką zawartość witamin (w tym kwasu foliowego) oraz stosunkowo niską kaloryczność. W postaci suszonej zaliczany jest do grona smacznych, egzotycznych bakalii.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,20 zł
MIODOKRZEW / HONEYBUSH
Blisko spokrewniony z czerwonokrzewem dostarcza surowca do parzenia aromatycznej herbaty o wyraźnie słodkim, miodowym posmaku. Doskonale orzeźwia zarówno świeżo parzony, jak i schłodzony, podawany z lodem, mlekiem lub sokiem owocowym w ulubionym smaku. Relaksuje i odpręża zmysły.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MŁODY JĘCZMIEŃ ZIELONY
Należy do najpopularniejszych środków odchudzających i odmładzających organizm ostatnich lat. Sproszkowany sok wyciśnięty z młodych pędów jęczmienia to prawdziwa bomba witaminowa, obfitująca w błonnik i cenne składniki mineralne, ułatwiające odkwaszenie i kompletną detoksykację organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
ORZECHY COLA
Obfitują w kofeinę i teobrominę, dlatego od stuleci wykorzystywane były przez mieszkańców Afryki Środkowej i Północnej jako środek energetyzujący, wzmacniający i usuwający zmęczenie. Również współcześnie znajdują zastosowanie jako surowiec aromatyzujący wina i likiery oraz w przemysłowej produkcji napojów typu coca-cola.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
5,50 zł
PAPAJA LIŚĆ
Znana jest przede wszystkim z soczystych, aromatycznych owoców, spożywanych na surowo lub po przetworzeniu. Jednak roślina ta dostarcza również cennego surowca zielarskiego - liści, które przez mieszkańców Ameryki Środkowej stosowane były tradycyjnie w leczeniu uporczywych zakażeń i ciężkich chorób wirusowych.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,55 zł
PRZELOT KWIAT
Jest fantastycznym środkiem kosmetycznym. Działa nawilżająco na skórę, przywraca jej blask i przyspiesza regenerację tkanek łącznych, co ma niebagatelne znaczenie we wspomaganiu leczenia wszelkiego rodzaju urazów. Ponadto w przeszłości kwiatów przelotu używano do pozyskiwania błękitnego barwnika.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,10 zł
ROOIBOS SUPERIOR
Zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Uprawiany przemysłowo od 1904 r. uważany jest współcześnie za tradycyjny, narodowy napój mieszkańców Republiki Południowej Afryki. Wyróżnia się delikatnym aromatem o dominującej nucie miodu oraz głębokim, bursztynowym kolorem. Jest pozbawiony teiny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ROOIBOS ZIELONY
Bywa również nazywany „greenbush”, czyli zielonym krzewem. Powstaje przez suszenie niesfermentowanych liści aspalatu prostego, dzięki czemu zachowuje swoja naturalną barwę. Przyrządzony z niego napar charakteryzuje się surowszym smakiem od rooibosa czerwonego, bywa jednak bardziej ceniony przez znawców.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RUTWICA ZIELE
Rutwica należy o gatunków obcych polskiej florze, jednak jej prozdrowotne właściwości znane były naszym rodakom już w okresie średniowiecza. Stosowano ją do łagodzenia objawów współcześnie skojarzonych jednoznacznie z cukrzycą typu 2: nadmiernego pragnienia, wzmożonej diurezy, osłabienia i otyłości.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SOK Z ALOESU 200 ml
Naturalny sok z liści aloesu tłoczony na zimno z miąższu i poddany lekkiej pasteryzacji. Sok posiada specyficzny dla rośliny zapach i smak. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
15,90 zł
SOK Z DZIKIEJ RÓŻY 200 ml
Naturalny sok z owoców dzikiej róży tłoczony na zimno z miąższu i poddany lekkiej pasteryzacji. Sok posiada specyficzny dla rośliny zapach i smak. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry w owocach.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
17,90 zł
SOK Z ROKITNIKA 200 ml
Ze względu na kwaskowaty smak o wyraźnym, egzotycznym aromacie, owoce tego krzewu określa się niekiedy mianem rosyjskiego ananasa. Te drobne, pomarańczowo-żółte jagody, to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Samej witaminy C zawierają blisko 2,4 razy więcej niż czarna porzeczka.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
13,90 zł
SUMAK GARBARSKI
Popularny krzew ogrodowy, znany z rozłożystych, nieparzysto pierzastych liści oraz charakterystycznych kwiatów zebranych w stożkowate, brunatno-brązowe wiechy, uprawiany jest przede wszystkim w celach dekoracyjnych, jednak owoce wybranych gatunków wykorzystywane są jako przyprawa kuchenna.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Wanilia - laska wanilii bourbon
Wanilia Bourbon (burbońska) to jedna z najszlachetniejszych odmian przyprawy. Uprawiana na wyspie Reunión i na Madagaskarze zawiera do 3,5% waniliny, co czyni ją szczególnie aromatyczną.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Wanilia mielona - bourbon
Wanilia Bourbon (burbońska) to jedna z najszlachetniejszych odmian przyprawy. Uprawiana na wyspie Reunión i na Madagaskarze zawiera do 3,5% waniliny, co czyni ją szczególnie aromatyczną.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Tradycyjna medycyna afrykańska rozwijała się inaczej niż metody leczenia ludowego stosowane w pozostałych miejscach globu. Główną przyczyną tego stanu rzeczy były przesłanki kulturowe. W Afryce dominowało przeświadczenie, że choroby, poza ewidentnymi urazami (np. złamaniami, obrażeniami ciała doznawanymi na skutek upadków czy ranami odnoszonymi podczas polowań i wojen), wywoływane były przez złe duchy, magię i czary. Tym samym jedynym sposobem uwolnienia od przekleństwa było skorzystanie z usług szamana, który, w trakcie specjalnych rytuałów, obejmujących m.in. tańce, śpiewy czy okadzanie, odczyniać miał złe uroki. Oczywiście stosowano również ziołolecznictwo, jednak ściśle w powiązaniu z obrzędami plemiennymi. Między innymi z tego właśnie powodu jeszcze do niedawna uznawano, że stopień znajomości technik fitoterapeutycznych w Afryce jest co najwyżej prymitywny, a w porównaniu do Europy czy Azji – wręcz zacofany.
Tymczasem Afrykanie wcale nie pozostają bezbronni wobec doświadczanych chorób i dolegliwości. Tym bardziej, że dla większości mieszkańców Czarnego Lądu medycyna naturalna wciąż stanowi jedyne dostępne źródło leków oraz już doświadczalnie sprawdzonych kuracji. W tradycyjnej fitoterapii wykorzystuje się zarówno świeże części roślin, jak i suszone, z których przyrządza się głównie wyciągi, napary, dekokty i tynktury. Niekiedy surowce spala się celem uzyskania leczniczego popiołu, dodawanego później do pożywienia lub wody. Niestety duże utrudnienie w zbadaniu i usystematyzowaniu danych na temat afrykańskiego ziołolecznictwa stanowi mentalność szamanów i plemiennych uzdrowicieli, którzy starannie chronią swoją wiedzę i receptury przed poznaniem przez osoby postronne. Innym problemem jest brak regionalnych ośrodków badawczych, które byłyby zdolne do przeprowadzenia stosownych analiz określających rodzaj i ilość substancji czynnych obecnych w afrykańskich ziołach, a następnie ich zbadania pod kątem wpływu na ludzkie zdrowie. Na przeszkodzie stoją również względy logistyczne – o ile w ostatnich dziesięcioleciach udało się usprawnić wymianę handlową z państwami azjatyckimi i południowoamerykańskimi, to realizacja zamówień na surowce ziołowe pozyskiwane w Afryce wciąż dla większości podmiotów zajmujących się ziołolecznictwem stanowi ogromne wyzwanie.
Do najlepiej rozpoznawalnych ziołowych produktów afrykańskich należą z pewnością czerwonokrzew, znany w Polsce pod nazwą rooibosa, oraz hibiskus (kwiat ketmii) – oba spożywane najczęściej w postaci orzeźwiających naparów na wzór tradycyjnej herbaty. Z roślin typowo ziołowych do tej grupy zaliczyć można hakorośl rozesłaną, baobab, szarłat, orzechy cola oraz poszczególne gatunki akantów i alstonii. Afryka to również ceniony eksporter surowców przyprawowych, np. wanilii, goździków czy trawy cytrynowej oraz ostrych papryczek (piri-piri) czy karobu.