JĘCZMIEŃ ZIELONY proszek
(Hordeum vulgare)
ang. young green barley;
hiszp. cebada verde joven;
niem. jungen grünen Gerste;
fran. jeunes pousses d'orge vert;
ros. молодые зеленые ячменя;
Kiełki jęczmienia, popularnego zboża uprawowego, to jedna z najdłużej znanych człowiekowi odżywek wzmacniających organizm. Sok odciskany z młodych, zielonych pędów rośliny spożywali podobno już gladiatorowie przygotowujący się do walk na arenie, gdyż dodawać miał im sił witalnych i wspomagać rozrost tkanki mięśniowej. Nie jest bowiem tajemnicą, że kiełki jęczmienia zawierają bardzo dużą ilość składników odżywczych niezbędnych do zapewnienia równomiernego, szybkiego wzrostu rośliny. Składniki te, zawarte w ziarnach i aktywowane podczas kiełkowania, przybierają postać szczególnie łatwo przyswajalną przez ludzki układ trawienia. Uzupełniają codzienną dietę w elementy decydujące o dobrym samopoczuciu i pełni zdrowia.
SUROWIEC: sproszkowane kiełki jęczmienia
Zawiera znaczne ilości białek i węglowodanów, w tym wiele aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (m.in. alaninę, argininę, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucynę, lizynę i tyrozynę). Ponadto witaminy: A, B1. B2, B3, B6, kwas foliowy i beta-karoten, witaminę C, E i K, oraz następujące składniki mineralne: bor, potas, fosfor, magnez, chrom, krzem, mangan, miedź, sód, wapń, cynk i żelazo.
DZIAŁANIE
Ekstrakt ze sproszkowanych kiełków jęczmienia wspomaga alkalizację płynów ustrojowych, dzięki czemu redukuje negatywny wpływ produktów zakwaszających organizm, w jakie obfituje codzienna dieta. Duża ilość aminokwasów oraz wysoka zawartość witaminy C niweluje efekty działania wolnych rodników, dzięki czemu przyczynia się do odnowy sił witalnych i przywrócenia lepszego samopoczucia. Ponadto wzmacnia działając na zasadzie naturalnego suplementu diety, w przeciwieństwie do sztucznych witamin zawierając składniki bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Zmniejsza ryzyko chorób naczyniowych u diabetyków, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia u osób cierpiących na nadciśnienie. Zmniejsza apetyt i reguluje przemianę materii.
ZASTOSOWANIE
Przyjmowanie produktów na bazie zielonego jęczmienia zalecane jest osobom cierpiącym na zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Zielony jęczmień wspomaga odchudzanie oraz wszelkie kuracje detoksykujące, mające na celu pozbycie się z ustroju złogów substancji toksycznych. Zahamowuje procesy starzenia się, ułatwia trawienie i wypróżnianie, zapobiega również zaparciom. Reguluje prawidłowe wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu polecany jest osobom cierpiącym na zgagę. Ponadto w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, dla osób narażonych na stres i duży wysiłek fizyczny, dla odbudowy sił witalnych. Pomocniczo w stanach obniżonego samopoczucia psychicznego. Według niektórych źródeł produkt zalecany jest jako wspomagający w terapii przeciwnowotworowej jako środek naturalnie wzmacniający system immunologiczny.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
% RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna |
1262 kJ / 302 kcal |
26% |
Tłuszcz |
6,4 g |
10% |
Węglowodany |
12,2 g |
4% |
Błonnik |
39,3 g |
- |
Białko |
129,6 g |
60% |
Sól |
1,4 g |
24% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Macerat
1-2 płaskie łyżeczki proszku (2g) rozpuścić w 200 ml letniej wody lub wody z sokiem (z cytryny, malin, itp.). Roztwór gotowy jest do spożycia w momencie, gdy uzyska jednolicie zielone zabarwienie. Pić 1-2 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Nie zaleca się przekraczania zalecanych dawek.
Dodatek do sałatek
1-2 łyżeczki proszku (2 g) wymieszać z sałatką lub surówką. Można stosować do posypywania gotowych potraw.