JEŻÓWKA PURPUROWA ZIELE
Opis
JEŻÓWKA PUPRUROWA ziele
(Echinacea purpurea)
ang. eastern purple coneflower, purple coneflower;
hiszp. equinacea;
niem. Purpur-Sonnenhut, Roter Scheinsonnenhut;
fran. echinacea;
ros. Эхина́цея пурпу́рная;
Ojczyzną jeżówki purpurowej, określanej również nazwą echinacea, jest Ameryka Północna. To znana na całym świecie popularna roślina ogrodowa, chętnie uprawiana szczególnie w rejonach o chłodniejszym klimacie ze względu na jej całkowitą odporność na mróz. Kwiaty o intensywnej, purpurowej barwie płatków osiągają wysokość dochodzącą nawet do 1,5m, a ich charakterystyczną cechą jest występowanie kwiatu wewnętrznego o pomarańczowym kolorze i rurkowej strukturze, przypominającego wyglądem nastroszonego jeża. Przez pierwotnych mieszkańców Ameryki echinacea wykorzystywana była do przemywania zabrudzonych ran, jak również na ugryzienia węży - w szczególności grzechotników.
SUROWIEC: ziele jeżówki (herba echinaceae)
Jeżówka zawiera pochodne kwasu kawowego, flawonoidy, poliacetyleny, polisacharydy i niewielkie ilości olejku eterycznego.
DZIAŁANIE
Obecnie za najważniejszą cechę ziela i korzenia jeżówki uważa się ich przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i antybakteryjne działanie. Wykazują właściwości antyoksydacyjne, zapobiegające przyspieszonemu starzeniu się organizmu oraz powstawaniu i rozwojowi nowotworów. Działają również przeciwzapalnie, intensyfikują pracę systemu immunologicznego, mobilizują białe ciałka krwi do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi i wzmacniają naturalną odporność organizmu. Substancje zawarte w zielu jeżówki działają pobudzająco na układ krążenia. Wzmagają pocenie się przyspieszając usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Jeżówkę można przyjmować profilaktycznie w sezonie podwyższonej zachorowalności na infekcje gardła oraz przy pierwszych objawach choroby - uważa się, że łagodzi przebieg przeziębienia i przyspiesza proces dochodzenia do zdrowia.
ZASTOSOWANIE
Jeżówka purpurowa stosowana jest przede wszystkim jako naturalny środek wzmacniający organizm i skracający czas trwania przeziębienia. Uważa się, że działa profilaktycznie i wspomaga leczenie w przypadku infekcji dróg oddechowych, grypy i anginy, bólach gardła i zapaleniach oskrzeli. Zalecana jest przy nawracających infekcjach dróg moczowych i pęcherza oraz przy stanach zapalnych dróg żółciowych. Pomocniczo w leczeniu stawów i dnie moczanowej. Znajduje zastosowanie do przemywania trudno gojących się ran, owrzodzeń, oparzeń, odmrożeń i odleżyn. Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy, egzem i opryszczki, a także stanów zapalnych pochwy i sromu. Przyjmowanie preparatów z jeżówki zalecane jest osobom uskarżającym się na nawracające infekcje i przeziębienia.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki ziela jeżówki zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na 15 minut do zaparzenia. Schłodzić i odcedzić. Pić po 1 łyżce co dwie godziny przy przeziębieniu, grypie, anginie i innych infekcjach. Może być używany zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, zainfekowanych ran, oparzeń, egzemy, wyprysków, itp.
Dane techniczne
Nazwa polska | Jeżówka purpurowa |
Nazwa łacińska | echinacea purpurea |
Skład | 100% ziele jeżówki |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | wzmocnienie odporności, zapalenia i infekcje bakteryjne |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |