Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

owoce i jagody

ŻURAWINA OWOC SUSZONY ŻURAWINA OWOC SUSZONY
Producent: Aromatika
Cena:

4,90 zł

zobacz więcej
TARNINA OWOC TARNINA OWOC
Producent: Aromatika
Cena:

6,30 zł

zobacz więcej
SUMAK GARBARSKI SUMAK GARBARSKI
Producent: Aromatika
Cena:

2,55 zł

zobacz więcej
SIEMIĘ LNIANE ZŁOTE SIEMIĘ LNIANE ZŁOTE
Producent: Aromatika
Cena:

5,90 zł

zobacz więcej
PIEPRZ KUBEBA ZIARNO PIEPRZ KUBEBA ZIARNO
Producent: Aromatika
Cena:

10,75 zł

zobacz więcej
NIEPOKALANEK OWOC NIEPOKALANEK OWOC
Producent: Aromatika
Cena:

3,65 zł

zobacz więcej
MALINA OWOC MALINA OWOC
Producent: Aromatika
Cena:

16,40 zł

zobacz więcej
KOZIERADKA ZIARNO KOZIERADKA ZIARNO
Producent: Aromatika
Cena:

1,90 zł

zobacz więcej
KOZIERADKA MIELONA KOZIERADKA MIELONA
Producent: Aromatika
Cena:

1,70 zł

zobacz więcej
KOPER WŁOSKI OWOC KOPER WŁOSKI OWOC
Producent: Aromatika
Cena:

1,90 zł

zobacz więcej
KOPER WŁOSKI MIELONY KOPER WŁOSKI MIELONY
Producent: Aromatika
Cena:

2,40 zł

zobacz więcej
KOLENDRA ZIARNO KOLENDRA ZIARNO
Producent: Aromatika
Cena:

1,70 zł

zobacz więcej
KMINEK OWOC KMINEK OWOC
Producent: Aromatika
Cena:

2,15 zł

zobacz więcej
KMINEK MIELONY KMINEK MIELONY
Producent: Aromatika
Cena:

2,60 zł

zobacz więcej

Owoce (w tym również jagody) należą do grupy podstawowych surowców zielarskich. To części rośliny, które kryją w swym wnętrzu nasiona, osłaniają je i ułatwiają rozsiewanie. Mogą znacząco różnić się między sobą wyglądem, wielkością i kształtem, a część z nich, w szczególności te mięsiste, to ważne źródło pokarmu dla ludzi i zwierząt. Owoce prócz słodkiego smaku i przyjemnego zapachu, kryją w sobie całe bogactwo witamin, soli mineralnych i błonnika, a te pochodzące z roślin oleistych – również zdrowych tłuszczów. Liczne owoce znalazły także zastosowanie w ziołolecznictwie.

Do celów fitoterapii najczęściej stosuje się owoce suszone. Zebrane po pełnym dojrzeniu i wystawiane na działanie temperatury nie przekraczającej 50-60 st. C zachowują pełnię swoich cennych właściwości. W postaci suszonej mogą być przechowywane do dwóch lat. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania naparów lub nalewek zdrowotnych, rzadziej octów. Preparaty ziołowe z owoców o grubym miąższu, np. malin, jabłek, porzeczek czy aronii mogą być słodzone miodem i zazwyczaj cechują się na tyle łagodnym działaniem, że można je bezpiecznie stosować u dzieci, osób starszych i schorowanych. Owocowe herbaty parzone z suszonych owoców to skarbnica łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, nieodzownych dla naturalnego wzmacniania odporności m.in. w zimie czy w sezonie wzmożonej zachorowalności na grypę. Część owoców cechuje się szerszym działaniem, m.in. korzystnym dla układu krążenia (dzika róża, głóg), dróg moczowych (żurawina), trzustki i całej wewnętrznej gospodarki cukrowo-insulinowej (owocnia fasoli), dróg oddechowych (aminek, jałowiec) czy układu hormonalnego (niepokalanek).

Owoce roślin baldaszkowatych znalazły również zastosowanie jako ziołowe przyprawy. Takie surowce jak kminek, kolendra, kumin czy strąki wanilii wykorzystywane są do aromatyzacji potraw. Olejki eteryczne i inne substancje czynne zawarte w owocach niosą ze sobą nie tylko przyjemność dla podniebienia, lecz również regulują działanie narządów układu pokarmowego, w szczególności żołądka i jelit, Przeciwdziałają niestrawności i związanym z nią innym problemom gastrycznym. Podobne właściwości cechują siemię lniane, które dodatkowo chroni błony śluzowe przed podrażnieniami. Do owoców stosowanych w formie ziół należy również pieprz, obok soli uznawany za najważniejszą przyprawę stołową.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl