WIESIOŁEK DWULETNI
Młode liście jednorocznych roślin wykorzystywano w przeszłości jako warzywo - drobno krojone przypominały w smaku szynkę, dlatego chętnie dodawano je do sałatek. Obecnie wiesiołka uprawia się przede wszystkim dla nasion, cenionych w medycynie ludowej jako ważne źródło odżywczego olejku do ciała.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
2,20 zł
JAGODY GOJI
Choć jagody goji należą do bliskich krewniaczek śmiertelnie trującego pokrzyka wilczej jagody, nie mają w sobie ani grama toksyczności. Wprost przeciwnie – w wielu kulturach wschodnioazjatyckich uważane są za najzdrowszy owoc świata, zapewniający spożywającym je ludziom pełnię sił witalnych i wieczną młodość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ROOIBOS SUPERIOR
Zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Uprawiany przemysłowo od 1904 r. uważany jest współcześnie za tradycyjny, narodowy napój mieszkańców Republiki Południowej Afryki. Wyróżnia się delikatnym aromatem o dominującej nucie miodu oraz głębokim, bursztynowym kolorem. Jest pozbawiony teiny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA SŁODKA MIELONA
Niedojrzała papryka zawiera kilkukrotnie więcej witaminy C, niż uważana za wyjątkową pod tym względem cytryna. Regularnie spożywanie świeżych lub suszonych owoców (również w postaci przyprawy) powoduje wzrost liczby limfocytów T i wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu, stymuluje również prawidłowe działanie systemu krążenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MANGO OWOC SUSZONY
Narodowy owoc Indii, Pakistanu i Filipin, pozyskiwany jest z najczęściej uprawianych w strefie tropikalnej drzew owocowych. Jest szczególnie ceniony ze względu na wysoką zawartość witamin (w tym kwasu foliowego) oraz stosunkowo niską kaloryczność. W postaci suszonej zaliczany jest do grona smacznych, egzotycznych bakalii.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,20 zł
PRZYPRAWA DO GRZAŃCA
Kompozycja aromatycznych, korzennych przypraw z dodatkiem niewielkiej ilości cukru opracowana z myślą o miłośnikach grzanego wina i piwa – rozgrzewających napojów alkoholowych cudownie pokrzepiających organizm w mroźne, zimowe dni. Nadaje się również do aromatyzacji innych napojów alkoholowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Klasyczna mieszanka ziół i roślin przyprawowych tworzących, w połączeniu z oliwą z oliwek i odrobiną wody, aromatyczny i smaczny dodatek do sezonowych sałatek i surówek. Pozytywnie zaskoczy zarówno miłośników tradycyjnej kuchni staropolskiej, jak i amatorów eksperymentów kuchennych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CHRZAN POSPOLITY PŁATEK
Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom chrzan zyskał sobie miano europejskiego żeń-szenia. Ten korzeń o niezwykle ostrym, piekącym smaku posiada właściwości bakterio-, grzybo- i wirusobójcze porównywalne z antybiotykami, a przy okazji nie powoduje żadnych negatywnych skutków ubocznych dla organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Posypka do chipsów - meksykańska
Gotowa posypka o smaku meksykańskim, przeznaczona do przygotowania domowych dań pieczonych lub smażonych na głębokim oleju.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
CHMIEL ZWYCZAJNY SZYSZKA
Historia upraw tej rośliny na terenie Polski sięga X-XI wieku - już wówczas nasze państwo było cenionym europejskim eksporterem szyszek chmielu do Szwecji, Francji i Niemiec. Choć chmiel kojarzony jest głównie z piwem, posiada również działanie lecznicze i wykorzystywany jest do produkcji niektórych leków i kosmetyków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Posypka do chipsów - smak kebeba
Gotowa posypka o smaku tradycyjnego, tureckiego kebaba przeznaczona do przygotowania domowych dań pieczonych lub smażonych na głębokim oleju.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PRZYPRAWA CHANA MASALA
Orientalna mieszanka przypraw wykorzystywanych w kuchni indyjskiej i pakistańskiej do przygotowania aromatycznego, warzywnego dania chana masala. Doskonała do doprawiania innych potraw zarówno wegetariańskich, jak i z dodatkiem mięsa, serwowanych na sposób azjatycki z ryżem i zawiesistymi sosami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BAZYLIA INDYJSKA (TULSI)
Nazywana również świętą bazylią, pełni szczególną rolę w symbolice religijnej hinduizmu. Utożsamiana jest z boginią Tulasi Dewi, towarzyszką Wisznu, a suszone liście tej rośliny składane są w ofierze podczas obrzędów religijnych. Od wieków wykorzystywana była w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CZARNY ZIARNO
Niepozorne i piekielnie ostre w smaku kuleczki - owoce egzotycznego pnącza - przez tysiące lat stanowiły jeden z najbardziej pożądanych i zarazem najdroższych towarów na świecie. Przyprawę zdobyć mogli jedynie najodważniejsi kupcy, którzy nie zawahali udać się w pieszą podróż szklakiem handlowym łączącym Europę ze środkową Azją.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
TRAWA TURÓWKA / ŻUBRÓWKA
Należy do gatunku najlepiej znanych gatunków traw leśnych w Polsce. W stanie dzikim rosnąca wyłącznie na terenie Puszczy Białowieskiej nazywana jest żubrówką ze względu na popularną legendę głoszącą, że jej wzrost możliwy jest wyłącznie w miejscu użyźnionym wcześniej przez tego sympatycznego przeżuwacza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
RUMIANEK KWIAT CIĘTY / ROZKRUSZ
Charakterystyczne kwiaty o białych płatkach otaczających intensywnie żółte, rurkowe pręciki to jeden z najstarszych znanych ludzkości surowców zielarskich, wykorzystywany, jak udowodniły badania, od setek tysięcy lat. Łagodny w smaku i o przyjemnym aromacie stanowi nieodzowny środek wspomagający w podrażnieniach układu pokarmowego i przy rozdrażnieniu nerwowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI HABANERO RED SAVINA
Te niewielkich rozmiarów owoce należą do najpikantniejszych znanych ludzkości naturalnych produktów spożywczych. Osiągając w skali ostrości Scovilla 350.000 - 577.000 jednostek przez wiele lat uznawane były za najostrzejszą znaną odmianę papryki obecną na rynku, wyhodowaną ze specjalnie selekcjonowanych sadzonek habanero.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PRZYPRAWA TANDOORI MASALA
Potrawy indyjskie przygotowane w tandoori charakteryzują się wyjątkowym smakiem, chrupką skórką oraz wyjątkową soczystością, które zawdzięczają specyficznemu rodzajowi obróbki termicznej oraz zastosowaniu specjalnej mieszanki przypraw, używanej do marynowania mięsa, ryb, owoców morza i warzyw.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ KOLOROWY
Pieprz kolorowy stanowi wyjątkową mieszankę różnych rodzajów owoców pieprzu czarnego i Syczuańskiego. Każdy z nich wyróżnia się innym natężeniem smaku i aromatu. Dlatego pieprz kolorowy ziarnisty to kompozycja idealnie uwzględniająca wszelkie gusta kulinarne, złożona z ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. Pieprz kolorowy ziarnisty nadaje potrawom nie tylko wyszukany charakter, ale także podkreśla ich atrakcyjny wygląd.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Zupa barszcz czerwony
Gotowa zupa typu instant o smaku tradycyjnego czerwonego barszczu z kwaśnych buraków. Szybka i łatwa w przygotowaniu, umożliwia przygotowanie obfitego, sycącego i smacznego posiłku w ciągu zaledwie kilku minut. Doskonała do serwowania z dodatkiem uszek i krokietów, oprószona otartym majerankiem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
MALWA CZARNA KWIAT
To jedna z barwnych odmian malwy różowej, nazywanej również ogrodową, a w niektórych regionach kraju znanej jako topolówka lub zygmarek. Współcześnie nie występuje już na stanowiskach naturalnych, jest natomiast cenioną i chętnie uprawianą rośliną ozdobną, chętnie wysadzaną w parkach i przy domach.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,50 zł
Tymianek - ziele tymianku pospolitego
Tymianek należy do sztandarowych ziół kuchni francuskiej. Ze względu na bardzo intensywny i trwały aromat znalazł zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do dziczyzny, baraniny, ryb i potraw z dodatkiem owoców morza. Cechuje się również wyjątkową trwałością – suszony zachowuje pełnię smaku nawet przez kilka lat.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
POMIDOR PŁATEK
Gdy na początku XVI w. pierwsze sadzonki pomidorów dotarły do Europy, soczyste, czerwone jagody obfitujące w jasne pestki uznano za… trujące. Roślinę sadzono głównie w ogrodach botanicznych jako ciekawy przykład zamorskiej flory, ale spożywanie jej owoców zdecydowanie odradzano, uważając je za przyczynę zaparć i zastojów żółci.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA LIŚĆ
Naziemne, zielone części młodej kolendry wydzielają nieprzyjemny, plusk wiany zapach, jednak dojrzewając tracą przykry aromat na rzecz korzennej woni o delikatnej nucie cytrynowej. Liście rośliny stały się w państwach azjatyckich tak często wykorzystywaną przyprawą, że dziś często określa się je mianem „chińskiej pietruszki”.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SÓL HIMALAJSKA GRUBOZIARNISTA
Sól himalajska wydobywana jest w Pakistanie w miejscu, gdzie przed milionami lat rozlewał się pradawny ocean. W odróżnieniu od soli warzonej powszechnie dostępnej w sklepach, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością minerałów i pierwiastków rzadkich, które nadają jej wyjątkowe, różowe zabarwienie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ziele angielskie - cały owoc
Łączy aromat i smak różnych przypraw korzennych, dzięki czemu charakteryzuje się absolutnie uniwersalnym charakterem. Stanowi wyśmienity dodatek do zup, w szczególności do staropolskiego żurku i rosołu, jest również nieodzownym składnikiem wędlin i pasztetów oraz dań z dziczyzny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PRZYPRAWA DO KWASZENIA OGÓRKÓW
Kwaszone ogórki należą do bardzo popularnych przekąsek typowych dla kuchni Europy Środkowej i Wschodniej. Spożywane samodzielnie, jako dodatek do zup lub podstawowy składnik wzbogacają smak tradycyjnych, staropolskich potraw. Gotowa mieszanka przypraw ułatwi ich przygotowanie w domu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BOLDO LIŚĆ
Południowoamerykański surowiec zielarski ceniony jako źródło łatwoprzyswajalnej boldyny, wykorzystywanej w tradycyjnej medycynie indiańskiej jako panaceum na wszelkie schorzenia układu pokarmowego i moczowego. Stosowany również jako dodatek smakowo-aromatyzujący do potraw, herbaty, yerba mate i kawy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PRZYPRAWA DO WOŁOWINY
Mieszanka aromatycznych przypraw i ziół skomponowanych specjalnie z myślą o wydobyciu pełni aromatu i wzbogaceniu naturalnego bukietu mięsa wołowego dostępnego na polskim rynku. Cechuje się absolutnie uniwersalnym charakterem: może być używana jako marynata, posypka, dodatek do potraw duszonych i gotowanych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PRZYPRAWA MEKSYKAŃSKA DO CHILI CON CARNE
Przypuszcza się, że danie chili con carne zostało wymyślone przez hiszpańskich konkwistadorów podbijających obszary dzisiejszego Meksyku na początku XVI w. Szczególnie popularne stało się trzy wieki później wśród teksańskich kowbojów i mężczyzn pracujących przy budowie pierwszych linii kolejowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin