BYLICA POSPOLITA ZIELE
Opis
BYLICA POSPOLITA ziele
(Artemisia vulgaris)
ang. mugwort, common wormwood
hiszp. artemisa, artemega, ceñidor, yuyo crisantemo, hierba de San Juan y madra
niem. Gewöhnliche Beifuß, Gemeine Beifuß
fran. L’armoise commune, armoise vulgaire
ros. Полы́нь обыкнове́нная, чернобы́льник, чернобы́ль
Bylica zwyczajna, podobnie jak jej krewniaczka bylica piołun, jest byliną z rodziny astrowatych występującą powszechnie na terenie całej Europy, Azji i Afryki Północnej, w tym Tunezji i Algierii. Należy do roślin ruderalnych i azotolubnych – z upodobaniem rośnie na przydrożach, miedzach, obrzeżach pól i brzegach wód, tworząc gęste i wysokie na ponad metr zarośla. Niekiedy stanowi uciążliwy chwast ogrodowy, wyróżnia się też dość intensywnym zapachem. W przeszłości powszechnie wykorzystywana była w ziołolecznictwie oraz jako roślina przyprawowa (do mięs), obecnie je rola w medycynie tradycyjnej zmalała na rzecz bylicy piołunu ze względu na dużo słabsze działanie.
SUROWIEC: ziele bylicy (herba artemisiae)
Zawiera olejki eteryczne (głównie tujon i cyneol) i substancje goryczkowe, ponadto żywice, fenolokwasy, węglowodany i sole mineralne.
DZIAŁANIE
Podobnie jak bylica piołun, lecz znacznie delikatniej, bylica pospolita pobudza czynności przewodu pokarmowego, zwiększając wydzielanie soków żołądkowego i jelitowego oraz wzmagając apetyt. Jednocześnie stymuluje wydzielanie żółci ułatwiając i przyspieszając trawienie pokarmów. Działa tonizująco i łagodząco na organizm, redukując stres i napięcie nerwowe. Nieznacznie wzmaga diurezę oraz łagodzi bóle pochodzenia nerwowego. Pobudza krwawienia, dlatego powinna być ostrożnie stosowana przez kobiety (nasila miesiączkę, a w przypadku ciąży może prowadzić do poronienia).
ZASTOSOWANIE
Medycyna ludowa zaleca stosowanie bylicy zwyczajnej u osób ogólnie osłabionych i starszych, po zabiegach operacyjnych w obrębie jamy brzusznej i po urazach. Bylica reguluje przemianę materii i ułatwia przyswajanie cennych składników pokarmowych, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia i skraca czas rekonwalescencji. Ponadto sprawdza się w niedokwasocie żołądka, bólach przewodu pokarmowego spowodowanych skurczami mięśni gładkich, niedostatecznym wydzielaniu lub przestoju żółci oraz w kolce jelitowej. Stosowana zewnętrznie wykazuje działanie przeciwbakteryjne wspomagając leczenie chorób skórnych oraz łagodząc dolegliwości reumatyczne.
PRZECIWWSKAZANIA
Ostry nieżyt żołądka lub jelit, ostre zapalenie wyrostka robaczkowego, miesiączka, ciąża i okres karmienia.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1 łyżkę ziela bylicy zalać 1 szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Pozostawić do przestygnięcia na 10 minut i odcedzić. Pić po 20-50 ml kilka razy dziennie jako kurację na łagodny nieżyt żołądka lub jelit.
Tynktura
50 g suszonego ziela bylicy zalać 500 ml spirytusu 70%. Naczynie zamknąć i pozostawić do maceracji. Po dwóch tygodniach odcedzić i zlać do ciemnej butelki. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Zażywać kilka razy dziennie po 30 kropli (na cukrze) jako środek wspomagający wydzielanie żółci, ułatwiający trawienie i zwiększający apetyt.
Mieszanki ziołowe
Pobudzająca trawienie
50 g ziela bylicy pospolitej wymieszać z 50 g ziela krwawnika, 50 g ziela tysiącznika, 50 g liści bobrka i 50 g kłącza tataraku. 1 łyżkę gotowej mieszana zalać 1 szklanką ciepłej wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odstawić na kwadrans do naciągnięcia, po czy, odcedzić. Pić po 2 łyżki do czterech razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem na zwiększenie apetytu i jako środek pobudzający trawienie.
Żółciopędna
50 g ziela bylicy pospolitej wymieszać z 50 g ziela szanty, 50 g ziela pięciornika gęsiego, 50 g liści mięty pieprzowej, 50 g owoców dzikiej róży oraz 100 g korzenia mniszka lekarskiego. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 250 ml wrzątku, po czym zaparzać pod przykryciem przez co najmniej kwadrans. Po ostygnięciu przecedzić. Pić po 50 ml cztery razy dziennie między posiłkami.
Dane techniczne
Nazwa polska | Bylica pospolita |
Nazwa łacińska | artemisia vulgaris |
Skład | 1005 ziela bylicy |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | zaburzenia trawienia, kolka wątrobowa, osłabienie, anemia |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |