GŁÓG OWOC

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,70 zł 4.70
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020140134

Opis

GŁÓG DWUSZYJKOWY owoc
(Crataegus laevigata)

ang. midland hawthorn, woodland hawthorn, mayflower
hiszp. espino navarro, majuelo de dos huesos;
niem. weigriffelige Weißdorn;
fran. Aubépine lisse, Aubépine à deux styles, Aubépine épineuse;
ros.Боя́рышник обыкнове́нный, Боярышник колю́чий;


Głóg dwuszyjkowy to dorastający do 5 m wysokości ciernisty krzew, na wiosnę obsypujący się białym, różowym lub intensywnie czerwonym kwieciem. Porasta całą Europę, a w naszym kraju jest gatunkiem pospolitym - spotkać go można na obrzeżach lasów, pól, miedzach, górskich zboczach i polanach, a coraz częściej również w parkach i ogrodach, gdzie pełni funkcje dekoracyjne. Odpowiednio przycięty tworzy gęste zarośla pozostające praktycznie nie do przebycia przez zwierzęta, co czyni go odpowiednim na żywopłoty. Na jesieni owocuje wydając intensywnie czerwone jagody o dwóch pestkach. Surowcem zielarskim pozostają kwiaty i owoce tej rośliny, choć owoce wykazują działanie wyraźnie słabsze niż kwiaty.


SUROWIEC: owoc głogu (fructus crataegi)

Zawierają liczne flawonoidy, garbniki, fitosterole, olejki eteryczne, witaminę C, kwas cytrynowy, kawowy, chlorogenowy, ursolowy i kraterowy natomiast w owocach dodatkowo występują hiperozyd, beta-karoten, witaminy grupy B, witamina P, kwas winowy, cukry oraz mikroelementy takie jak żelazo czy fosfor.



DZIAŁANIE

Związki zawarte w głogu dwuszyjkowym już w starożytności stosowane były do leczenia chorób serca oraz zwiększania odporności na krwawienia i wylewy wewnętrzne. Głóg rozszerza naczynia wieńcowe i poprawia stopień dotlenienia serca, przy okazji zapobiegając występowaniu arytmii. Wzmacnia siłę skurczu i poprawia wydajność tego organu. Działa łagodząco, tonizująco na emocje, wyciszająco i uspokajająco. Rozkurcza mięśnie, usprawnia trawienie i łagodzi skórne objawy alergii. W postaci nalewki alkoholowej wykazuje właściwości bakteriobójcze nawet w stosunku do tak złośliwych drobnoustrojów jak Escherichia coli. Zpobiegają atakom duszności i paniki w okresie klimakterium u kobiet.


ZASTOSOWANIE

Preparaty na bazie głogu zalecane są w chorobach serca (w szczególności chorobie niedokrwiennej serca), przy skłonności do krwotoków oraz udarów. Doskonale sprawdzają się jako środek na nerwice, bezsenność oraz stany wzmożonego napięcia mięśni spowodowane przez przewlekły stres. Głóg pomaga się wyciszyć, przeciwdziała nadciśnieniu oraz rozwojowi arteriosklerozy, ułatwia również walkę z nadmiernym poziomem złego cholesterolu we krwi. Zlecany jest osobom otyłym, cierpiącym na cukrzycę oraz pozostałe choroby cywilizacyjne, jak również problemy z zachowaniem prawidłowego metabolizmu. Doskonale sprawdza się u rekonwalescentów po zawale, operacjach kardiologicznych, jak również u pań ciężko przechodzących okres menopauzy. Podawany osobom w zaawansowanym wieku opóźnia pojawienie się objawów otępienia starczego.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1 łyżkę stołową owoców głogu zalać 200 ml wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu przez około 3 do 5 minut. Odstawić na około 30 minut do przestygnięcia pod przykryciem, odcedzić, podsłodzić ciemnym miodem (najlepiej gryczanym lub wrzosowym). Pić 2 x dziennie po 200 ml - codziennie przez 3 miesiące.

Intakt
300 g kwiatów lub owoców zalać 1,5 litrem gorącego alkoholu 30%. Naczynie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 14 dni. Po tym czasie przecedzić, przelać do docelowej butelki. Pić raz lub dwa razy dziennie po 1-2 łyżeczki do herbaty (w sumie do 15 ml dziennie). Intakt przygotowany wg. podanych wyżej proporcji wystarczy na przeprowadzenie jednej kompletnej kuracji trwającej 3 miesiące.

Nalewka
1 część kwiatów lub owoców głogu zalać 3 częściami ciepłego alkoholu 40-45%. Naczynie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 14 dni. Po tym czasie przecedzić, przelać do docelowej butelki. Pić raz lub dwa razy dziennie po 1-2 łyżeczki do herbaty. Można dosłodzić naturalnym miodem.


Mieszanki ziołowe

Na nadciśnienie
50 g rozdrobnionych owoców lub kwiatów głogu wymieszać z 50 g ziela jemioły, 50 g ziela skrzypy oraz 25 g ziela glistnika. 1 łyżkę tak przygotowanej mieszanki zalać 200 ml gorącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić. Pić po 200 ml trzy razy dziennie między posiłkami.

Dane techniczne

Nazwa polska Głóg dwuszyjkowy
Nazwa łacińska crataegus laevigata
Skład 100% owoc głogu
Rodzaj surowca owoc
Postać cały
Frakcja -
Wskazania choroba wieńcowa, niedotlenienie, anemia
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia Podlasie
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl