PORZECZKA CZARNA OWOC
(Ribes nigrum)
ang. blackcurrant;
hiszp. assis, grosellero negro, zarzaparrilla negra o parrilla negra;
niem. Schwarze Johannisbeere, Schwarze Ribisel;
fran. cassissier, cassis, groseillier noir;
ros. Сморо́дина чёрная;
Czarna porzeczka jest krzewem z rodziny agrestowatych wywodzącym się z obszarów Europy i Azji. Nie osiąga dużych rozmiarów - dorasta maksymalnie do wysokości 2 metrów. Porasta przede wszystkim obszary niżowe, preferując podmokłe łąki, doliny rzek i torfowiska, jak również olsy i olszyny. Od stuleci pozostaje ceniona ze względu na bardzo smaczne owoce wszechstronnie wykorzystywane w gastronomii do produkcji dżemów, konfitur, kompotów, galaretek, soków i… wina. Z tego powodu pozostaje uprawiana na skalę przemysłową, a największe plantacje znajdują się w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. W Polsce do niedawna rośliny dziko rosnące objęte były ochroną gatunkową, lecz obecnie mogą być wykorzystywane do pozyskiwania zarówno owoców, jak i liści.
SUROWIEC: owoc porzeczki (fructus ribi)
Owoce zawierają znaczne ilości witaminy C, A, P, K, witamin z grupy B, pektynianu wapnia, soli mineralnych, kwasów organicznych, garbników, antocyjanów, olejków eterycznych i alkaloidów.
DZIAŁANIE
Owoce porzeczki uzupełniają niedobory witamin i soli mineralnych w organizmie. Wspierają działanie systemu immunologicznego, aktywują siły obronne na poziomie komórkowym i zwiększają odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Działają antyseptycznie i odkażająco na układ pokarmowy i moczowy, jednocześnie wykazując właściwości żółcio- i moczopędne. Posiadają właściwości napotne, przeciwgorączkowe i przeciwwysiękowe.
ZASTOSOWANIE
Owoce porzeczki to bardzo bogate źródło cennych substancji odżywczych. Dzięki znacznej zawartości antocyjanów oraz witamin podnoszą odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje i choroby wywołane przez bakterie, w szczególności atakujące układ oddechowy. Spożywanie naparów z owoców porzeczki zalecane jest w sezonie grypowym jako środka redukującego ryzyko zachorowania, wzmacniającego i aktywującego działanie naturalnego systemu obronności. Pomocniczo w kamicy moczowej jako środek diuretyczny i odkażający, w leczeniu nadciśnienia i chorób reumatycznych. Ponadto wspomagająco w łagodzeniu objawów miażdżycy naczyń krwionośnych i choroby wieńcowej.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
4 łyżeczki owoców porzeczki zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 20 minut, przecedzić. Pić kilka razy dziennie po 1 szklance.