Bulion warzywny
Opis
Bulion warzywny - zupa instant
ang. vegetable stock;
hiszp. caldo de verduras;
niem. Gemüsebrühe;
fran. bouillon de légumes;
ros. овощной бульон;
Nazwa „bulion” warzywny wywodzi się od francuskiego słowa określającego niezagęszczany wywar przygotowywany z surowej włoszczyzny. Powstaje przez zalanie składników zimną wodą i ich długotrwałą obróbkę termiczną, podczas której wyciąg uzyskuje swój charakterystyczny smak i aromat oraz którym zawdzięcza swoje wzmacniające działanie. Ostateczny bukiet zupa uzyskuje po dodaniu zestawu pachnących przypraw. Po odsączeniu stałych składników bulion bywa najczęściej wykorzystywany do aromatyzacji innych potraw wymagających np. długotrwałego duszenia lub gotowania, choć zdarza się również, że klarowny płyn spożywa się jak normalną zupę.
Bulion warzywny instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego wywaru na bazie marchwi, pietruszki, pora, selera i cebuli. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować i przez chwilę trzymać na ogniu do momentu rozpuszczenia i „przegryzienia się” wszystkich składników. Klarowny bulion wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacony dodatkiem gotowanych warzyw, makaronu, ryżu lub wybranego rodzaju mięsa. Idealnie nadaje się do wykorzystania jako podstawa innych dań wymagających długotrwałego duszenia, może być używany do przygotowania np. wytrawnych galaret, sosów, pilawów lub potraw wegetariańskich. Doskonale smakuje z dodatkiem siekanej pietruszki.
Składniki bulionu warzywnego w proszku
sól, maltodekstryna, skrobia pszenna (natywna), suszone warzywa (6,28% - cebula, nać pietruszki, por), hydrolizat białka roślinnego (sojowego), cukier, tłuszcz palmowy, kurkuma, olej rzepakowy, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 191 kcal (800 kJ); tłuszcz 5,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,6 g; węglowodany 31 g, w tym cukry 20,9 g; błonnik 0,8 g; białko 2,6 g; sól 51,5 g.
Sposób przygotowania bulionu warzywnego w proszku
Do 1 litra wrzącej wody wsypać 20 g bulionu, dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Dane techniczne
Postać | proszek instant |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |