SÓL HAWAJSKA ZIELONA
Opis
SÓL HAWAJSKA zielona
(-)
ang. green salt of Hawai;
hiszp. sal verde de Hawai;
niem. grünes Salz von Hawaii;
fran. sel vert d'Hawaï;
ros. еленая соль Гавайских островов;
Hawajska sól zielona uznawana jest przez znawców za unikatową w skali światowej. Pozyskiwana w okolicach wyspy Malokai powstaje w efekcie odparowania wód oceanicznych. Zalicza się do soli morskich (pacyficznych), pozostaje praktyczna wolna od zanieczyszczeń, za to szczególnie bogata w minerały, a przede wszystkim - jod i magnez. Swoje wyjątkowe zabarwienie zawdzięcza dodatkowi alg morskich i liści bambusa, z którymi woda morska mieszana jest przed odparowaniem w celu pozyskania docelowego surowca. Wyróżnia się intensywnym aromatem oraz specyficznym, ziołowym posmakiem.
DZIAŁANIE
Sól hawajska cechuje się delikatnym, ziołowym posmakiem oraz wyrazistym aromatem. Znawcy polecają ją jako dodatek do sałatek, dań rybnych i potraw z owocami morza, ponieważ w szczególny sposób podkreśla naturalny smak białego, kruchego mięsa. Można jej również używać do marynat do czerwonych mięs z grilla oraz jako produkt uwypuklający wyjątkowy smak trufli. Idealnie komponuje się z potrawami wegetariańskimi, nabiałem i egzotycznymi zupami z dodatkiem homarów, raków czy ośmiornicy. Ze względu na swój wyjątkowy kolor idealnie sprawdza się jako dodatek dekoracyjny do tradycyjnych przekąsek.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadciśnienie, choroby nerek powodujące zatrzymanie moczu w organizmie.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Dane techniczne
Rodzaj | sól morska |
Postać | drobna, krystaliczna |
Skład | NaCl, dodatek alg i liści bambusa |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | USA / Hawaje |