SÓL PERSKA NIEBIESKA
Opis
SÓL PERSKA niebieska
(Salis Himalaya)
ang. blue salt of Persia;
hiszp. sal azul persa;
niem. Persisch blau Salz;
fran. sel persan bleu;
ros. Персидская голубая соль;
Perska sól błękitna uznawana jest przez znawców za unikatową w skali światowej. Jej naturalne złoża znajdują się w Iranie, gdzie jej ręczne wydobycie prowadzone jest od tysięcy lat. Mimo że zalicza się do soli kamiennych, pozostaje praktyczna wolna od zanieczyszczeń. Zawiera natomiast niewielkie ilości sylwinu, który nadaje jej charakterystyczne, błękitne zabarwienie, jak również niewielkie ilości wapnia, potasu i jodu.
DZIAŁANIE
Sól perska cechuje się bardzo wyrazistym, ostrym smakiem, który bardzo intensywnie odczuwany jest przez kilka pierwszych minut spożywania doprawianych nią potraw, natomiast z upływem czasu łagodnieje i staje się zdecydowanie subtelniejszy. Znawcy polecają ją jako dodatek do sałatek, dań rybnych i potraw z owocami morza, ponieważ w szczególny sposób podkreśla naturalny smak białego, kruchego mięsa. Można jej również używać do marynat do czerwonych mięs z grilla oraz jako produkt uwypuklający wyjątkowy smak trufli. Ze względu na swój wyjątkowy kolor idealnie sprawdza się jako dodatek dekoracyjny.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadciśnienie, choroby nerek powodujące zatrzymanie moczu w organizmie.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Dane techniczne
Rodzaj | sól kamienna |
Postać | drobna, krystaliczna |
Skład | NaCl |
Zawartość glutaminianu sodu | NIE |
Zbiór | - |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Iran |