

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
Opis
SÓL MORSKA gruboziarnista
(Salis mare)
ang. sea salt;
hiszp. sal de mar, sal marina;
niem. Meer-Salz;
fran. sel de mer;
ros. морская соль;
Sól morska pozyskiwana jest poprzez odparowanie wody morskiej lub oceanicznej zawierającej znaczne ilości chlorku sodu. W odróżnieniu od soli kuchennej warzonej, powstaje w całkowicie naturalny sposób, bez użycia środków chemicznych i skomplikowanych procesów produkcyjnych. Ze względu na swój skład, obfitujący w mireały i pierwiastki śladowe, charakteryzuje się sinym zabarwieniem oraz wyrazistym smakiem. Stanowi bogate źródło jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu i odpowiedzialnego za zdrowie tarczycy. Najczęściej występuje w postaci większych kryształów wymagających zmielenia, a ze względu na brak sztucznych dodatków stosunkowo łatwo podlega zbrylaniu, co jednak nie wpływa negatywnie na jej walory odżywcze.
DZIAŁANIE
Sól morska to doskonały środek spożywczy. Może być dodawana do potraw w zastępstwie soli warzonej (najlepiej będąc mielona w specjalnym młynku do soli bezpośrednio przed przygotowaniem dania), uzupełniając niedobory soli mineralnych w diecie. Bogata w jod, magnez, cynk, żelazo i wapń zapobiega występowaniu powszechnych chorób cywilizacyjnych, z których część uważana jest za skutek nadmiernego spożycia rodzimej soli kamiennej i ułatwia zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej.
Sól może być również używana do celów kosmetycznych i estetycznych, np. przygotowania regenerującej kąpieli i nasiadówek. Rozpuszczona w ciepłej wodzie mobilizuje siły obronne organizmu do walki z przeziębieniami i grypą, poprawia ukrwienie, zapobiega przestojom limfy, jak również redukuje dolegliwości bólowe związane z chorobami mięśni i stawów. Przyspiesza gojenie ran oraz ułatwia detoksykację całego ustroju. Uważa się, że pomaga obniżać podwyższone ciśnienie krwi oraz wzmacnia w stanach osłabienia lub wycieńczenia, braku energii i sił witalnych.
Sól morską można wykorzystać do przygotowania domowych zabiegów SPA, np. gruboziarnistych peelingów lub odżywczych masek do ciała. Przywraca mikrokrążenie i prawidłowy poziom nawilżenia skóry, jak również wzbogaca powłoki ciała w brakujące składniki mineralne. Ułatwia leczenie trudno gojących się ran skóry, zmniejsza swędzenie spowodowane ugryzieniami owadów bądź wysypką powstałą w efekcie alergii. Wykorzystana do przyrządzenia inhalacji (solanka w stężeniu 5-10% roztworu) ułatwia pozbycie się zawiesiny zalegającej w drogach oddechowych.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadciśnienie, choroby nerek powodujące zatrzymanie moczu w organizmie.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Dane techniczne
Rodzaj | sól morska |
Postać | gruba, krystaliczna |
Skład | NaCl |
Zawartość glutaminianu sodu | NIE |
Zbiór | - |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | - |
Kraj pochodzenia | Chorwacja / Włochy |