

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |

ESTRAGON

Estragon to popularna i chętnie używana przyprawa do mięs, sosów i serów. Zielone wierzchołki pędów tej odmiany bylicy posiadają również właściwości prozdrowotne. W dawnej Francji używano ich jako środka ułatwiającego zasypianie, a w krajach Europy Północnej wkładano do butów piechurom wierząc, że dodadzą im sił do pieszej wędrówki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FASOLA MUNG

Znana również pod nazwą złotej fasoli, ponieważ barwa jej ziaren może wahać się od soczystego złota po ciemną zieleń. Stanowi ważny składnik kuchni azjatyckiej, w szczególności chińskiej. Stanowi ważne źródło białka w diecie wegetariańskiej, bywa również uprawiana dla pozyskania smacznych i odżywczych kiełków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FRUKTOZA

Należy do substancji słodzących zalecanych przez dietetyków w zastępstwie tradycyjnego cukru. W stanie naturalnym występuje w owocach, miodzie i nektarze kwiatowym. Jest słodsza od sacharozy i wyróżnia się niskim indeksem glikemiczny, dlatego może być bezpiecznie stosowana przez chorych na cukrzycę.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
9,50 zł
Gałka muszkatołowa - mielona

Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - orzech

Gałka muszkatołowa, choć w postaci niemielonej najczęściej nazywana bywa orzechem, w rzeczywistości jest pestką. Prawidłowo wysuszona może być przechowywana latami, a w razie potrzeby – starta na tarce uwolni pełnię korzennego aromatu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GLUTAMINIAN SODU

Sól kwasu glutaminowego, znana jako glutaminian sodu, używana jest powszechnie jako dodatek mający na celu podkreślenie naturalnego smaku ich głównych składników, a w szczególności wydobycia charakterystycznego, mięsno-grzybowego aromatu potraw, który w tradycyjnej kuchni chińskiej nazywany jest umami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA MIELONA

Nasiona gorczycy stanowią podstawowy składnik musztardy – jednej z najchętniej używanych przypraw stołowych. Na pomysł jej produkcji wpadli starożytni Rzymianie, łącząc mielone ziarna z niewielką ilością octu, soli i cukru. Obecnie w sprzedaży spotkać można kilkanaście rodzajów musztard, w tym smakowe.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA BIAŁA ZIARNO

Bioenergoterapeuci przypisują ziarnom gorczycy właściwość wydzielania biopromieniowania, które działać ma przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Drobne nasionka wykorzystuje się do wypełniania poduszek i materacy rehabilitacyjnych, które rozgrzewają stawy i przyspieszają regenerację organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORCZYCA CZARNA ZIARNO

Staropolskie księgi kucharskie z połowy XVII w. wymieniają czarną gorczycę jako jedną ze smaczniejszych i najbardziej przydatnych kulinarnie przypraw. O ile jednak często gościła na stołach szlacheckich, to jej stosowanie w kuchniach klasztornych było zabronione, bowiem przypisywano jej rolę afrodyzjaku…
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki całe

Wysuszone pączki kwiatowe goździkowca wyróżniają się cierpkim, pikantnym smakiem i wyrazistym, korzennym aromatem. To wyjątkowa przyprawa znajdująca zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych (w szczególności dziczyzny), jak i ciast, kompotów i słodkich, owocowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone

Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
HIBISKUS BIAŁY

Napar uzyskiwany z białych kwiatów ketmii charakteryzuje się kwaskowatym smakiem typowym dla tradycyjnego hibiskusa, jednak zachowuje jasną, prawie przezroczystą barwę. Zaliczany jest do korzystnych dla zdrowia ze względu na zawartość dużych ilości witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
HIBISKUS KWIAT

Kwiat ketmii, w języku polskim znanej pod nazwą hibiskusa, wyróżnia się szczególną urodą, dzięki której stał się symbolem Malezji, znalazł się w godle Hawajów, a w Korei Południowej uznano go za jeden ze znaków narodowych. Jego piękno jest jednak niezwykle ulotne, bowiem kwitnie tylko jeden dzień...
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
HYZOP ZIELE

Hyzop lekarski należy do ziół przyprawowych, choć w naszym kraju rzadko stosuje się go jako dodatek do potraw. Wyróżnia się przyjemnym aromatem nadawanym mu przez obecne w roślinie olejki eteryczne i może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, do wcierania w ciało w formie olejku
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - kłącze - szuszone

Kłącza imbiru lekarskiego, zarówno w postaci surowej, jak i suszonej, stanowią trzon szeroko pojętej kuchni orientalnej. Zastosowanie znalazł w tradycjach kulinarnych państw Półwyspu Arabskiego, Chin, Indii oraz wysp Oceanu Indyjskiego. Wykorzystywano je również do celów leczniczych, a ich walory zdrowotne podkreślał sam Kartezjusz.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony

Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC MIELONY

Jałowiec pełnił w przeszłości ważną wolę w symbolice i ludowych zabobonach. Dymem z palonych gałązek krzewu okadzano domostwa chroniąc je przed czarami, igły wkładano do kieszeni piechurom, by zapobiec tworzeniu się bolesnych odcisków stóp, zaś owoce żuto w formie panaceum na wszelkie dotykające ludzi choroby.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŁOWIEC OWOC

Owoce jałowca należą nie tylko do ulubionego rodzaju pokarmu leśnych ptaków, lecz są również cenionym dodatkiem paszowym. Zadawane zwierzętom gospodarskim podnoszą ich odporność na najbardziej rozpowszechnione choroby, ponadto w przypadku bydła mlecznego – zwiększają ilość produkowanego mleka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON MIELONY

Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON OWOC

Ze względu na swoje pochodzenie (w stanie naturalnym występuje przede wszystkim w nadoceanicznych regionach południowo-zachodniej części Półwyspu Indyjskiego) nazywany jest Malabarskim. Znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, dokąd dotarł szlakiem karawan, należy do najdroższych przypraw świata
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KAROB / MĄKA CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO

Nazywane chlebem świętojańskim drzewo rodzi owoce w postaci długich, zabarwionych na ciemno strąków, które wyróżniają się słodkim smakiem przypominającym kakao. Ze względu na brak substancji tłuszczowych uważane są za cenny zamiennik tego produktu, pozbawiony alkaloidów i jednocześnie w pełni hipoalergiczny.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,30 zł
Kasza bulgur

Pszeniczna kasza uznawana za jeden z głównych symboli kuchni tureckiej. Znana również na Bliskim Wschodzie, wytwarzana była już 2 tys. lat p.n.e. Należy do niezwykle pożywnych dań, bywa serwowana jako dodatek do zup i deserów, bądź jeden z głównych składników tradycyjnych pilawów drobiowych i baranich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza gryczana niepalona

Nieprażone ziarna kaszy gryczanej wyróżniają się jasną, zielonkawą barwą oraz smakiem łagodniejszym od kaszy prażonej. Niepoddane procesowi obróbki termicznej zawierają również więcej błonnika, witamin i minerałów. Wyśmienicie nadają się do przygotowania niebanalnych, słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza gryczana palona

Regionalnie nazywana kaszą tatarczaną, jest produktem typowym dla kuchni polskiej, białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Ugotowana na sypko dostarcza organizmowi dużej ilości wartościowego białka. Jednocześnie pozostaje wolna od glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza jaglana

Należy do najstarszych kasz obecnych w diecie człowieka. Jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca, dostarcza potężnej dawki cennej energii. Prawidłowo przygotowana doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi, jak i słodkimi deserami. Jest produktem bezglutenowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza kukurydziana drobna

Dostępna w postaci drobnego grysu. Należy do produktów szczególnie lekkostrawnych i pozbawionych właściwości uczulających, dlatego może być podawana nawet najmłodszym dzieciom oraz alergikom. Barwi potrawy na intensywny, żółty kolor. Podobnie jak większość innych kasz nie zawiera glutenu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza kuskus

Stanowi tradycyjne dani kuchni marokańskiej, a w kulturze muzułmańskiej symbolizuje szczęście i bogactwo. Najczęściej spożywana jest z warzywami i mięsnym sosem, podana na jednym, wspólnym talerzu. Łączy w sobie zalety naturalnych kasz i współczesnych makaronów, jest łatwa i bardzo szybka do przygotowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza orkiszowa jasna

Odżywcza, bardzo smaczna, źródła łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia. W przeszłości stanowiła ulubiony posiłek żołnierzy i gladiatorów, jej walory doceniła również Hildegarda z Bingen.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza orkiszowa razowa

Razowa manna orkiszowa wyróżnia się zdecydowanie ciemniejszym zabarwieniem. Produkowana jest z pełnych ziaren pszenicy orkiszowej, stanowiącej, źródło łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,40 zł
KMINEK MIELONY

Rozgniecione owoce kminku, zalewane wodą lub winem i macerowane przez długie tygodnie wykorzystywano do produkcji wielu specyfików leczniczych, od maści aż po lewatywy. Wierzono, że największą moc posiadają leki przygotowane z nasion zebranych po zachodzie słońca, a szczególnie w noc św. Jana.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin