Kategorie
Cena
-
od
do
Akacja - kwiat akacji - robinii akacjowej
Miododajny kwiat akacji działa silnie moczopędnie. Ułatwia oczyszczanie dróg moczowych ze złogów i kamieni, przynosi ulgę cierpiącym na dnę moczanową i schorzenia nerek. Bywa również stosowany na kamicę żółciową i migrenę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY OWOC
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BAZYLIA INDYJSKA (TULSI)
Nazywana również świętą bazylią, pełni szczególną rolę w symbolice religijnej hinduizmu. Utożsamiana jest z boginią Tulasi Dewi, towarzyszką Wisznu, a suszone liście tej rośliny składane są w ofierze podczas obrzędów religijnych. Od wieków wykorzystywana była w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BERBERYS POSPOLITY KORA
W starożytności kora berberysu wykorzystywana była przede wszystkim do walki z wewnętrznymi zakażeniami pasożytniczymi, a w szczególności - do łagodzenia objawów niezwykle zaraźliwej czerwonki. Doceniano również jego pozytywny wpływ na samopoczucie psychiczne chorych oraz właściwości ogólnowzmacniające.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BERBERYS POSPOLITY OWOC
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce berberysu nazywane są „polskimi cytrynami”. Zbierane przed pełnym dojrzeniem wykorzystywane są do produkcji soków, dżemów i innych przetworów, jako składniki herbatek wzmacniających, a nawet główny składnik prozdrowotnych napojów alkoholowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - laski
Cynamon cejloński uznawany jest za jeden ze szlachetniejszych gatunków przyprawy. Cechuje się bardzo subtelnym aromatem i wyrazistym smakiem pozbawionym nadmiernej ostrości, dzięki temu wyśmienicie nadaje się do doprawiania delikatnych, łagodnych potraw i napojów owocowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon cejloński - mielony
Mielony cynamon cejloński należy do szczególnie cenionych przypraw kuchennych. Wyróżnia się jasną barwą i niewielkim stopniem pylistości w porównaniu do kasji. Jest również pozbawiony piekącego smaku, który w jego przypadku zastępuje wyraźnie wyczuwalna nuta cytrusów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cynamon wonny - chiński - kasja - grys
Laski cynamonowca wonnego, w odróżnieniu od kory cynamonowca cejlońskiego, mają masywną budowę i najczęściej zwinięte są w pojedyncze rurki z pustą przestrzenią w środku. Trudno je zmielić, zaś do wydobycia pełni aromatu przed przetworzeniem i obróbką cieplną należy je połamać na mniejsze kawałki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Czarnuszka siewna - nasiona czarnuszki - całe
Bywa niekiedy mylona z czarnym kminem, czyli owocami roślin z gatunku Bunium persicum, używanymi w kuchni indyjskiej jako popularna przyprawa. W rzeczywistości jej ojczyzną jest basen Morza Śródziemnego, a olej wytłaczany z jej nasion używano przed wiekami do leczenia reakcji alergicznych i… raka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
DYPTAM JESIONOLISTNY KŁĄCZE
Nazywany jest gorejącym krzewem i utożsamiany z biblijnym krzakiem, który ukazał się oczom zdumionego Mojżesza. Dyptam zawiera bowiem tak duże ilości olejków eterycznych, że w sprzyjających okolicznościach ich opary ulegają samozapłonowi żarząc się bladym, błękitnym płomieniem., który jednak nie czyni szkody samej roślinie.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
18,90 zł
EUKALIPTUS LIŚĆ
Liście eukaliptusa to podstawowe pożywienie misiów koala. Zanim odkryto w nich cenne olejki eteryczne, ludzie wykorzystywali przede wszystkim drewno tych drzew, niezwykle odporne na gnicie. Używano go do budowy okrętów, wagonów kolejowych oraz wszelkich konstrukcji narażonych na wzmożone działanie wilgoci.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FASOLA MUNG
Znana również pod nazwą złotej fasoli, ponieważ barwa jej ziaren może wahać się od soczystego złota po ciemną zieleń. Stanowi ważny składnik kuchni azjatyckiej, w szczególności chińskiej. Stanowi ważne źródło białka w diecie wegetariańskiej, bywa również uprawiana dla pozyskania smacznych i odżywczych kiełków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - orzech
Gałka muszkatołowa, choć w postaci niemielonej najczęściej nazywana bywa orzechem, w rzeczywistości jest pestką. Prawidłowo wysuszona może być przechowywana latami, a w razie potrzeby – starta na tarce uwolni pełnię korzennego aromatu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
GORZKIE JĄDRA PESTEK MORELI
Starożytni lekarze egipscy zalecali przemywanie zmian skórnych o charakterze nowotworowym wodą z wyciągiem z gorzkich migdałów, podobną terapię stosowano również w Chinach. W 1830 r. z jąder pestek owocowych wyodrębniono substancję nazywaną amigdaliną, którą niektórzy uważają za skuteczny lek na raka.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
4,40 zł
Goździki całe
Wysuszone pączki kwiatowe goździkowca wyróżniają się cierpkim, pikantnym smakiem i wyrazistym, korzennym aromatem. To wyjątkowa przyprawa znajdująca zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych (w szczególności dziczyzny), jak i ciast, kompotów i słodkich, owocowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone
Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
HIBISKUS BIAŁY
Napar uzyskiwany z białych kwiatów ketmii charakteryzuje się kwaskowatym smakiem typowym dla tradycyjnego hibiskusa, jednak zachowuje jasną, prawie przezroczystą barwę. Zaliczany jest do korzystnych dla zdrowia ze względu na zawartość dużych ilości witaminy C, która wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
HIBISKUS KWIAT
Kwiat ketmii, w języku polskim znanej pod nazwą hibiskusa, wyróżnia się szczególną urodą, dzięki której stał się symbolem Malezji, znalazł się w godle Hawajów, a w Korei Południowej uznano go za jeden ze znaków narodowych. Jego piękno jest jednak niezwykle ulotne, bowiem kwitnie tylko jeden dzień...
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Imbir lekarski - kłącze - szuszone
Kłącza imbiru lekarskiego, zarówno w postaci surowej, jak i suszonej, stanowią trzon szeroko pojętej kuchni orientalnej. Zastosowanie znalazł w tradycjach kulinarnych państw Półwyspu Arabskiego, Chin, Indii oraz wysp Oceanu Indyjskiego. Wykorzystywano je również do celów leczniczych, a ich walory zdrowotne podkreślał sam Kartezjusz.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Imbir lekarski - mielony
Mielone kłącze imbiru lekarskiego stanowi podstawowy składnik indyjskich mieszanek przyprawowych typu curry. W kuchni zachodniej najczęściej wykorzystywane bywa do aromatyzacji ciast (w szczególności pieczonych z dodatkiem innych przypraw korzennych) oraz jako dodatek do owocowych sosów i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAGODY GOJI
Choć jagody goji należą do bliskich krewniaczek śmiertelnie trującego pokrzyka wilczej jagody, nie mają w sobie ani grama toksyczności. Wprost przeciwnie – w wielu kulturach wschodnioazjatyckich uważane są za najzdrowszy owoc świata, zapewniający spożywającym je ludziom pełnię sił witalnych i wieczną młodość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
JAŚMIN KWIAT
Białe, aromatyczne kwiaty, jaki mi obsypują się krzewy jaśminu, roztaczają szczególnie silną, słodką woń, która nikogo nie pozostawi obojętnym. Obfitują w olejki eteryczne złożone z ponad stu składników, które zestawione ze sobą tworzą wyjątkową kompozycję zapachową o właściwościach terapeutycznych.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
3,80 zł
Jiaogulan - ziele gynostemma - cięte
Gynostemma (brak polskiej nazwy), podobnie jak żeń-szeń, to jedno z podstawowych ziół tradycyjnej medycyny chińskiej. Należy do cenionych surowców adaptogennych i tonizujących zalecanych przede wszystkim osobom szczególnie narażonym na długotrwały stres jako środek podnoszący naturalną odporność organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KAMALA
Należy do niewielu surowców roślinnych obfitujących w związki floroglucynowe o silnym działaniu przeciwpasożytniczym. W przeszłości wykorzystywano ją wyłącznie do produkcji naturalnego, czerwonego barwnika, zaś współcześnie znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
11,55 zł
KARDAMON MIELONY
Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOLENDRA ZIARNO
Prawidłowo zebrane i wysuszone owoce kolendry posiadają barwę od słomkowo-żółtej do ciemnobrązowej. Ich wyjątkowe właściwości doceniali już starożytni - obecność kolendry w diecie ówczesnych mieszkańców świata potwierdziły m.in. znaleziska dokonane w egipskich grobowcach i ruinach Pompei.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA MIELONA
W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOZIERADKA ZIARNO
W przeszłości nasiona kozieradki wykorzystywano jako dodatek do pasz treściwych dla bydła. Wierzono, że przyspieszają przyrost tkanki tłuszczowej i rozrost zwierząt. Badania nie potwierdziły takich zależności, za to ostry, przenikliwy aromat przyprawy przenikał do mleka, obniżając jego jakość.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Równolegle do nowych technik fitoterapii rozwijanych na kontynencie europejskim nieprzerwanie od czasów starożytności, w Azji Środkowej kształtowała się całkowicie odmienna dziedzina medycyny alternatywnej, obecnie określana mianem medycyny chińskiej. Medycyna chińska, w odróżnieniu od współczesnych metod konwencjonalnych nakazujących diagnozowanie chorób w odniesieniu do konkretnych, ściśle wyspecjalizowanych układów i narządów wewnętrznych ciała, skutecznej metody leczenia upatruje w podejściu holistycznym, tj. całościowym, łączącym dolegliwości fizyczne z dolegliwościami duszy.
Chiński system lecznictwa łączy takie metody, jak akupunktura, medytacje, masaż i dieta, lecz wspólnym ogniwem łączącym wszystkie elementy terapii zawsze są zioła. Każdemu z ziół przypisuje się wpływ na określone obszary ciała (np. imbirowi na żołądek i trawienie - ma chronić przed mdłościami i wymiotami; podczas gdy kurkumie – na stawy, choroby trzustki i dolegliwości wątroby). Podstawowym celem stosowania poszczególnych surowców jest zapewnienie niezakłóconego przepływu energii życiowej (chi), gwarantującej zachowanie pełni zdrowia, dobrego samopoczucia i sił witalnych.
W dziale poświęconym ziołom i przyprawom typowym dla medycyny chińskiej umieszczono surowce o działaniu leczniczym wywodzące się z Azji Środkowej, a w szczególności z Państwa Środka, tradycyjnie wykorzystywane zarówno w lokalnej fitoterapii, jak i gastronomii, np. cynamon, anyż gwiazdkowy, owoce gorzkiej pomarańczy czy pieprze: kubebowy i syczuański (najczęściej jako przyprawy). Na oddzielnej karcie opisano właściwości eleuteroroka, czyli chińskiego żeń-szenia, uznawanego za tzw. adaptogen, czyli surowiec chroniący organizm przed negatywnym wpływem stresu, i zarazem wzmacniający odporność. Stosując chińskie zioła należy pamiętać, że głównym celem ziołolecznictwa chińskiego jest odzyskanie równowagi cielesno-duchowej oraz homeostaza biologiczna.