PRZYPRAWA DO ZIEMNIAKÓW
Opis
PRZYPRAWA DO ZIEMNIAKÓW I FRYTEK
ang. seasoning for dishes with potatoes;
hiszp. condimento para platos con patatas;
niem. Würze für Speisen mit Kartoffeln;
fran. assaisonnement pour les plats avec des pommes de terre;
ros. приправа для блюд с картошкой;
Wywodzące się z Ameryki Południowej ziemniaki należą do szczególnie cenionych warzyw w kuchni staropolskiej (w swojej ojczyźnie były nawet przedmiotem kultu religijnego Indian). W wielu krajach określane mianem "jabłek ziemnych" jeszcze w XVIII w. stanowiły prawdziwy rarytas i przysmak obecny wyłącznie na stołach najzamożniejszych rodaków. Uprawa bulw upowszechniła się dopiero w XIX w. i przez blisko dwa stulecia ziemniak stał się jednym z podstawowych warzyw uprawianych i spożywanych na terenach Europy Środkowo-Wschodniej, w krajach takich jak Polska, Ukraina czy Rosja. Mimo że współcześnie coraz częściej traktowany jest po macoszemu, w rzeczywistości dostarcza d wielu niezwykle cennych składników (białka, tłuszczu roślinnego, witamin z grupy B, witaminy C i PP oraz mikroelementów, np. potasu i fosforu) niezbędnych do prawidłowego działania naszych organizmów.
Ziemniaki stanowią podstawę wielu dań tradycyjnie spożywanych w Polsce. Najczęściej oczywiście pojawiają się na naszych stołach w postaci gotowanej lub smażonej (frytki), nieco rzadziej zapiekanej i w mundurkach. Zazwyczaj jednak ich smak podkreśla się wyłącznie solą i tłuszczem (ewentualnie zawiesistymi sosami mięsnymi), rzadziej koperkiem. Tymczasem w ich zastępstwie z powodzeniem zastosować można mieszankę przyprawową do ziemniaków oferowaną przez Aromatikę. To wyjątkowa kompozycja kilku zestawionych w odpowiednich proporcjach składników, które wydobywają i podkreślają naturalny smak kartofli. Idealnie nadaje się jako dodatek do zup typu kartoflanka, pieczonych i smażonych ziemniaków, frytek oraz placków ziemniaczanych podawanych na ostro. Pozwala osiągnąć całkowicie nowy efekt gastronomiczny, zamieniając nudne, tradycyjne posiłki oparte na pieczonych lub gotowanych kartoflach w oszałamiająco wonne i niezwykle smaczne potrawy.
SKŁAD: sól, papryka czerwona sodka, pasternak, kminek, marchew, czosnek, pieprz czarny mielony, majeranek, pietruszka, cebula, por, cukier, aromat, seler, barwnik - ryboflawina;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pieczone ziemniaki z sosem mascarpone
4 duże ziemniaki
4 plastry wędzonego łososia
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
sok i skórka starta z cytryny
pęczek koperku
sól i świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszorować, owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (ok. 60 minut w temp. 180 st.C). Na kwadrans przed zakończeniem pieczenia wymieszać serek mascarpone z kremówką. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, po czym cienko obrać, a skórkę posiekać (lub zetrzeć na tarce). Owoc wycisnąć, a sok dodać do sosu serowego. Koperek posiekać. Upieczone ziemniaki odwinąć z folii i przekroić na pół. Środek posypać przyprawą do ziemniaków, nałożyć kawałki ryby, polać sosem i posypać koperkiem. Podawać gorące
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, papryka czerwona sodka, pasternak, kminek, marchew, czosnek, pieprz czarny mielony, majeranek, pietruszka, cebula, por, cukier, aromat, seler, barwnik - ryboflawina |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | do potraw z ziemniaków |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |