PRZYPRAWA CURRY
Opis
PRZYPRAWA CURRY
ang. curry;
hiszp. curry;
niem. curry;
fran. curry;
ros. curry;
W ojczyźnie curry, Indiach, słowo to wywodzi się z języka tamilskiego, gdzie oznacza „sos”, co doskonale oddaje popularny sposób przyrządzania potraw (duszenia mięs, warzyw i ryb w zawiesistym, esencjonalnym sosie przygotowanym z mieszanki lokalnych przypraw). Mówi się, że każda indyjska gospodyni posiada własny przepis na curry i tworzy własną, aromatyczną kompozycję sosu używając różnych składników w proporcjach dostosowanych do upodobań domowników. Smak curry różni się również w zależności od prowincji kraju – w niektórych regionach preferuje się jego pikantne odmiany, podczas gdy w innych dominują smaki wyraźnie łagodne.
Curry to najbardziej rozpowszechniona na świecie potrawa indyjska. Aby oddać smak oryginalnego dania poza granicami Azji (gdzie przygotowuje się je ze świeżych składników tuż przed spożyciem), do jego przyrządzania stosuje się gotową mieszankę przypraw indyjskich, znaną właśnie pod taką nazwą. Jej podstawę stanowią kurkuma i kozieradka, wzbogacone goździkami, imbirem, różnymi rodzajami pieprzu, czosnkiem, bazylią, anyżem, niekiedy cynamonem czy kminem rzymskim. Curry dodaje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Jest przyprawą bardzo wrażliwą na wilgoć i światło, dlatego należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i zacienionym miejscu.
Składniki curry wyróżniają się nie tylko egzotycznym smakiem, lecz posiadają również dobroczynny wpływ na zdrowie i zalecane były w medycynie ajurwedyjskiej jako środek detoksy kujący, przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. Kurkuma posiada uznane właściwości przeciwnowotworowe oraz zapobiega degeneracji układu nerwowego odpowiedzialnego za rozwój chorób starczych (np. demencji), a kozieradka reguluje pracę układu trawiennego. Poszczególne składniki przyprawy dostarczają do organizmu wielu cennych witamin i mikroelementów.
SKŁAD: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kozieradka, koper, gorczyca biała, chilli;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zupa z curry
1 litr bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 30%
200 g piersi z kurczaka
100 g ryżu
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 łyżka curry
pół puszki konserwowanego groszku
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Piersi z kurczaka opłukać strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć mięso na rumiano. Przygotować bulion drobiowy, dodać filety z kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodać ryż, curry, i groszek konserwowy, a gdy zupa lekko się schłodzi – zagęścić ją śmietaną zmieszaną z mąką i ponownie zagotować. Podawać gorącą posypaną koperkiem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kozieradka, koper, gorczyca biała, chilli |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa |
Wskazania | kuchnia indyjska, potrawy typu curry |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |