PRZYPRAWA CZUBRYCA CZERWONA
Opis
CZUBRYCA CZERWONA
ang. red seasoning of winter savory;
hiszp. especia roja de ajedrea;
niem. rot Gewürze mit Winter-Bohnenkraut;
fran. épicée rouge de Satureja montana;
ros. красный специи Чабер горный;
Czubryca (lub czubrica) jest aromatyczną przyprawą bazującą na cząbrze górskim (Staureja montana), blisko spokrewnionym z rodzimym cząbrem ogrodowym. Powstaje poprzez zmieszanie wysuszonego ziela z solą oraz regionalnymi roślinami przyprawowymi, m.in. czosnkiem i pietruszką (czubryca zielona) lub słodką papryką (czubryca czerwona) oraz solą kamienną. Jest szalenie popularna w kuchni bułgarskiej i rumuńskiej, gdzie wykorzystuje się ją jako uniwersalny dodatek do zup, dań mięsnych, dań z roślin strączkowych oraz wędlin. Czubryca doskonale komponuje się z potrawami pieczonymi, smażonymi i zapiekanymi, podkreśla smak kanapek, dań jajecznych, potraw na bazie pomidorów oraz sałatek sezonowych.
Olbrzymią zaletą czubrycy jest jej prozdrowotny charakter. Stosowana w większych ilościach zwiększa wydzielanie żółci, a tym samym ułatwia trawienie nawet tłustych, ciężkostrawnym potraw i przyspiesza wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Chroni wątrobę i rozkurcza mięśnie gładkie z których zbudowane są narządy trawienne, zapobiegając bólom brzucha.
SKŁAD: sól, papryka czerwona słodka, cukier, czosnek, cząber, bazylia, tymianek, papryka chili;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Placki z kalafiora z czubrycą
1 mały kalafior
1 łyżka suszonej naci pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki czerwonej czubrycy
1 jajko
sól, pieprz
Kalafior ugotować na pół twardo. Różyczki podzielić na mniejsze fragmenty, dodać jedno całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czubrycę czerwoną i pietruszkę, po czym zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać namoczoną w odrobinie zimnej wody bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać łyżką cienką warstwę masy kalafiorowej i smażyć jak placki do zrumienienia.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | kuchnia gruzińska, potrawy mięsne |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |