

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
PRZYPRAWA CZUBRYCA ZIELONA
Opis
CZUBRYCA ZIELONA
ang. green seasoning of winter savory;
hiszp. especia verde de ajedrea;
niem. grün Gewürze mit Winter-Bohnenkraut;
fran. épicée vert de Satureja montana;
ros. зеленые специи Чабер горный;
Czubryca (lub czubrica) jest aromatyczną przyprawą bazującą na cząbrze górskim (Staureja montana), blisko spokrewnionym z rodzimym cząbrem ogrodowym. Powstaje poprzez zmieszanie wysuszonego ziela z solą oraz regionalnymi roślinami przyprawowymi, m.in. czosnkiem i pietruszką (czubryca zielona) lub słodką papryką (czubryca czerwona) oraz solą kamienną. Jest szalenie popularna w kuchni bułgarskiej i rumuńskiej, gdzie wykorzystuje się ją jako uniwersalny dodatek do zup, dań mięsnych, dań z roślin strączkowych oraz wędlin. Czubryca doskonale komponuje się z potrawami pieczonymi, smażonymi i zapiekanymi, podkreśla smak kanapek, dań jajecznych, potraw na bazie pomidorów oraz sałatek sezonowych.
Olbrzymią zaletą czubrycy jest jej prozdrowotny charakter. Stosowana w większych ilościach zwiększa wydzielanie żółci, a tym samym ułatwia trawienie nawet tłustych, ciężkostrawnym potraw i przyspiesza wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Chroni wątrobę i rozkurcza mięśnie gładkie z których zbudowane są narządy trawienne, zapobiegając bólom brzucha.
SKŁAD: sól, cukier, cebula, cząber górski, czosnek, por, bazylia, papryka czerwona, tymianek, pietruszka, kozieradka, ryboflawina;
SKALA OSTROŚCI: ,,,,,
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Nadziewane dynie
1 pierś kurczaka
1 cebula
1 żółta papryka
1 pomidor
4 plasterki boczku wędzonego
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżeczka czubrycy zielonej
1 łyżeczka parmezanu
sól, pieprz
4 małe dynie
Dynie (każda wielkości sporej pięści) umyć pod strumieniem zimnej wody, osuszyć i obciąć górną część owocu. Wydrążyć środek – pestki wyrzucić, a miąższ bardzo drobno pokroić w kostkę (w sumie odłożyć około pół szklanki). Wnętrza owoców sparzyć wrzątkiem.
Mięso z kurczaka, paprykę i boczek pokroić w kostkę, cebulę w talarki, a pomidor – w ósemki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę i zrumienić mięso, po czym dodać paprykę, boczek i dynię, doprawić do smaku zieloną czubrycą i dusić przez 15 minut. W tym czasie ciasto francuskie pokroić w kwadraty, wyłożyć nim wydrążone dynie i zapiekać przez kwadrans w temp. 180 st.C. Następnie dynie wyjąć z piekarnika, na ciasto francuskie nałożyć mięsno-warzywny farsz i całość zapiekać jeszcze 5-10 minut. Podawać posypane parmezanem.
Dane techniczne
Postać | mielona |
Skład | sól, cukier, cebula, cząber górski, czosnek, por, bazylia, papryka czerwona, tymianek, pietruszka, kozieradka, ryboflawina |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | kuchnia gruzińska, potrawy mięsne |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |