DZIKA RÓŻA ŁUSKA bez pestek

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 7,90 zł 7.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020140424

Opis

DZIKA RÓŻA łuska
(Rosa canina)

ang. dog rose;
hiszp. rosal silvestre;
niem. Hunds-Rose, Hagrose, Heckenrose;
fran. Rosier des Chiens, le Rosier des haies, l’Églantier des chiens;
ros. Шипо́вник соба́чий, ро́за соба́чья, роза канина;


Dzika róża jest kolczastym krzewem z rodziny różowatych nazywanym lokalnie psią różą, co stanowi dosłowne tłumaczenie jej łacińskiego określenia. W stanie naturalnym występuje na półkuli zachodniej na obszarach podlegających wpływom klimatu ciepłego i umiarkowanego. Jako gatunek zawleczony rozprzestrzeniała się również w Azji i Australii, a nawet w Nowej Zelandii. Wyróżnia się różowymi lub białymi kwiatami o bardzo miłym zapachu (ich płatki wykorzystywane są do przygotowania konfitur), a spotkać ją można na przydrożach, miedzach i w zaroślach na obrzeżach łąk i lasów.


SUROWIEC: owoc róży (fructus rosae)

Obfitują w kwas askorbinowy i L-askorbowy stanowiąc jedno z najbogatszych roślinnych źródeł witaminy C, ponadto kartenoidy, bioflawonoidy, garbniki, witaminę B1, B2, B6, PP, E, oraz cukry, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne i sole mineralne (wapń, potas, fosfor, sód, magnez, żelazo, jod, flor, mangan, miedź i cynk). Zawartość witaminy C zależy od gatunku, miejsca wzrostu krzewu, a przede wszystkim sposobu suszenia i przechowywania owoców. Najwięcej zawiera jej miękisz szupinki, który w formie suszonej często oferowany jest pod nazwą łuski róży.


DZIAŁANIE

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C (ponad dziesięciokrotnie wyższej, niż w owocach czarnej porzeczki – dwa świeże owoce róży pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę substancję u człowieka), dzika róża jest przede wszystkim surowcem o działaniu silnie wzmacniającym. Korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie nawet ciężkich i rozległych urazów (takich jak poparzenia). Mobilizuje do walki system immunologiczny w stanach osłabienia, przy przeziębieniach, infekcjach i zapaleniach wewnętrznych. Pomocniczo jako środek wspomagający leczenie dolegliwości wątroby, dróg żółciowych i nerek. Ogranicza działanie wolnych rodników w organizmie i ogranicza tempo procesów starzenia się.


ZASTOSOWANIE

Preparaty z owoców róży zalecane są w osobom osłabionym, po długich i ciężkich chorobach, rekonwalescentom i cierpiącym na awitaminozę oraz wszystkim wykazującym zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Pomaga przezwyciężyć problemy trawienne, przyspiesza gojenie stanów zapalnych oraz proces zdrowienia przy przeziębieniach, anginie i innych informacjach górnych dróg oddechowych. Przyjmowanie owoców róży zaleca się osobom chorym na gruźlicę, reumatyzm, zapalenie kości oraz kobietom w ciąży. Również w zakażeniach bakteryjnych, gorączce, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz zmniejszonym przepływie żółci. Po zabiegach i operacjach szpitalnych jako środek przyspieszający bliznowacenie i dobre gojenie się ran. 


PRZECIWWSKAZANIA

Osoby ze skłonnością do kamicy szczawianowej oraz ze zwiększoną krzepliwością krwi i skłonnością do zakrzepów powinny spożywać preparaty na bazie owoców róży po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA 


Odwar
1 łyżkę owoców róży zalać 250 ml wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym odcedzić i odstawić na 12 godzin. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Napar
1 łyżkę owoców róży zalać 250 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem przez 10 minut, po czym odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie w zastępstwie herbaty lub kompotu. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.

Syrop
100 g świeżych płatków róży zalać 750 ml gorącej wody. Odstawić na dobę. Następnego dnia odcedzić, dodać 500 g cukru i gotować tak długo, aż zgęstnieje uzyskując konsystencję syropu. Gorący zlać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu, a w stanach osłabienia i przeziębienia spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Nalewka
500 g owoców róż zasypać 250 g cukru. Zalać 1 litrem mocnego, czerwonego wina lub wódki 40%. Pozostawić w ciepłym miejscu na 7 dni. Po tygodniu odcedzić. Pić 1-2 razy dziennie po jednym małym kieliszku w stanach ogólnego osłabienia.
 

Dane techniczne

Nazwa polska Dzika róża
Nazwa łacińska rosa canina
Skład 100% łuski owocu róży
Rodzaj surowca łuska owocu
Postać cięta
Frakcja 0,5-1 cm
Wskazania na wzmocnienie odporności, na serce
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Miejsce pochodzenia Podlasie / Lubelszczyzna
Kraj pochodzenia polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl